Σώοι στην Ιεράπετρα οι 246 πρόσφυγες

Με επιτυχία έληξε η μεγάλη επιχείρηση διάσωσης. Ζητούμενο πλέον, η εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσής τους. Στο πλευρό τους, η ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ και μαζικοί φορείς

Παρασκευή 4 Γενάρη 2002

Eurokinissi

Σε ξενοδοχείο της Ιεράπετρας μεταφέρθηκαν, τελικά, χτες οι 246 οικονομικοί και πολιτικοί πρόσφυγες, που επέβαιναν σε σκάφος το οποίο εντοπίστηκε νοτιοανατολικά της Κρήτης να δίνει μάχη με τη φουρτουνιασμένη θάλασσα. Από το ακυβέρνητο σκάφος μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα γυναίκες και παιδιά, ενώ με τον κατάπλου του στο λιμάνι της Ιεράπετρας, έληξε αισίως η διήμερη δύσκολη επιχείρηση διάσωσης, στην οποία συμμετείχαν πλοία που παρέπλεαν στη θαλάσσια περιοχή.

Αντιπροσωπεία της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ επισκέφτηκε τους πρόσφυγες, στους οποίους εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή της. Επίσης, τους τόνισε ότι οι κομμουνιστές θα παλέψουν να τους δοθεί πολιτικό άσυλο και να τους εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Μαζικοί φορείς της περιοχής ετοιμάζονται να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους.

Στην επιχείρηση διάσωσης, η οποία συντονίστηκε από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, έλαβαν μέρος εμπορικά πλοία, τα οποία παρέπλεαν στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, μια ελληνική, μια ισπανική και μια ολλανδική φρεγάτα, ναυαγοσωστικό του Λιμενικού Σώματος, ελικόπτερα και ένα μεγάλο αλιευτικό σκάφος μέσης αλιείας, το οποίο και ρυμούλκησε το δουλεμπορικό.

Στο σκάφος επέβαιναν 246 πολίτες και 2 μέλη πληρώματος, οι οποίοι συνελήφθησαν και παραδόθηκαν στον εισαγγελέα. Το σκάφος, το οποίο κατασχέθηκε, όπως προκύπτει από κάποια έγγραφα, ονομάζεται ALDIN KAPTAN, και φέρεται ως τουρκικού νηολογίου.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που έπνεαν στην περιοχή χθες (άνεμοι εντάσεως μέχρι και 9 μποφόρ), οι προσπάθειες για ρυμούλκηση του κινδυνεύοντος πλοίου ήταν δύσκολες. Γι' αυτό και αποφασίστηκε η απομάκρυνση με ελικόπτερο από το πλοίο που μετέφερε τους πρόσφυγες, των παιδιών, γυναικών και κάποιων ατόμων που είχαν άμεση ανάγκη μεταφοράς. Με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, άρχισε χτες τα ξημερώματα η επιχείρηση ρυμούλκησης του σκάφους με τους πρόσφυγες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βρίσκουν συνεχώς πνιγμένους πρόσφυγες και μετανάστες (2022-11-03 00:00:00.0)
Τέσσερις νεκροί πρόσφυγες σε ναυάγιο ανοιχτά της Κρήτης (2020-09-16 00:00:00.0)
Δίχως τέλος η τραγωδία στο Αιγαίο (2015-10-27 00:00:00.0)
Τραγωδία με πρόσφυγες στη θάλασσα της Νάξου (2002-04-18 00:00:00.0)
Το μέλλον ...ήταν πνιγμός (2000-08-09 00:00:00.0)