ΓΕΩΡΓΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Μεγάλες ζημιές σε όλη τη χώρα

Κακοκαιρία και κυβέρνηση κάνουν τη ζωή δύσκολη σε αγρότες και κτηνοτρόφους

Παρασκευή 4 Γενάρη 2002

Eurokinissi

Ανυπολόγιστες μέχρι στιγμής ζημιές στη γεωργία και την κτηνοτροφία προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία των τελευταίων βδομάδων, σε πολλές περιοχές της χώρας. Παγετός, χιόνια, χαλάζι, ανεμοθύελλες έπληξαν, πρωτίστως, την παραγωγή εσπεριδοειδών και ακολούθως την ελαιοκαλλιέργεια και τα θερμοκηπιακά κηπευτικά. Οπως αναφέρουν παραγωγοί, μεγάλες ζημιές υπάρχουν και στο φυτικό κεφάλαιο, παραγωγικά δέντρα και αμπέλια, καθώς και σε θερμοκηπιακές και αποθηκευτικές και σταβλικές εγκαταστάσεις. Οσον αφορά την κτηνοτροφία, όπως επίσης αναφέρεται, σε κάποιες περιπτώσεις σκοτώθηκαν ζώα από υποχωρήσεις στεγάστρων, ή ψόφησαν από το δριμύ ψύχος και την παρατεταμένη κάλυψη των βοσκοτόπων από το χιόνι. Ζημία επίσης έχουν πολλοί κτηνοτρόφοι λόγω της κατακόρυφης μείωσης της γαλακτοπαραγωγής και της αδυναμίας διάθεσης της παραγωγής τους.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, τεράστιες ζημιές που φτάνουν και το 100% έχουν γίνει στην παραγωγή πορτοκαλιών στους Νομούς Αρτας και Αργολίδας, καθώς επίσης και σε περιοχές της Λακωνίας, ενώ ζημιές αναφέρθηκαν και στην παραγωγή λεμονιών στην Πρέβεζα. Για παράδειγμα στην Αρτα εκτιμάται ότι καταστράφηκε το 80% σχεδόν της παραγωγής πορτοκαλιών. Καταστροφές σε εσπεριδοειδή και ελιές έγιναν ακόμα και σε διάφορες άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Για παράδειγμα στη Μεσσηνία το χαλάζι προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές της. Επίσης στη Σπάρτη επλήγη σοβαρά η παραγωγή ελιών.

Πορτοκαλοπαραγωγοί και ελαιοπαραγωγοί των παραπάνω περιοχών εκφράζουν φόβους ότι τα δέντρα τους έχουν «χτυπηθεί» από τον παγετό και θα ξεραθούν, στην περίπτωση των πορτοκαλιών, λεμονιών και μανταρινιών, ή θα κάνουν χρόνια να ξαναδώσουν καλή παραγωγή όπως ισχύει και για τα ελαιόδεντρα. Οσον αφορά τα ελαιόδεντρα, όπως συνέβη και σε άλλες περιοχές της χώρας, ζημιές έγιναν και από σπασίματα στα κλαδιά, από το βάρος του χιονιού και τους δυνατούς ανέμους.

Τέτοιες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή και τα ελαιόδεντρα έγιναν στην Αν. Στερεά και πιο ειδικά στους Νομούς Φθιώτιδας, Βοιωτίας και στην Β. Εύβοια. Στην Αν. Φθιώτιδα ελαιοπαραγωγοί αναφέρουν πως έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές στις βρώσιμες ελιές και τονίζουν πως οι επιπτώσεις στα ελαιόδεντρα θα φανούν μόλις ζεστάνει ο καιρός. Στην Αν. Στερεά μεγάλες ζημιές έχουν γίνει επίσης και στα κηπευτικά. Στη θεσσαλία ζημιές έχουν αναφερθεί στα κηπευτικά και τα αμπέλια και στις ελιές στο Νομό Μαγνησίας, ενώ πλήγματα δέχτηκαν και οι κτηνοτρόφοι των τεσσάρων θεσσαλικών νομών. Στην κεντρική Μακεδονία, με βάση τα όσα έγιναν γνωστά, ζημιές σημειώθηκαν σε κηπευτικά στην Σιθωνία της Χαλκιδικής, ενώ οι ροδακινοπαραγωγοί των Νομών Πέλλας - Ημαθίας, εκφράζουν φόβους ότι έχουν πληγεί σοβαρά οι ροδακινιές. Στην Κρήτη, τέλος, έχουν αναφερθεί ζημιές σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και σε ελιές.

Ηδη σε κάποιες περιοχές έχουν βγει κλιμάκια του ΕΛΓΑ να εκτιμήσουν τις ζημιές, ωστόσο όμως το ζήτημα είναι σε ποια έκταση και σε τι ύψος θα αποζημιωθούν οι ζημιές, μιας και από φέτος ισχύει το νέο σύστημα γεωργικών ασφαλίσεων, που φέρει τον τίτλο «Ησίοδος» ή αλλιώς Εθνικό Σύστημα Προστασίας Αγροτικής Δραστηριότητας (ΕΣΠΑΔ). Με βάση το σύστημα αυτό, αγρότες και κτηνοτρόφοι θα κληθούν σύντομα να πληρώσουν βαριές εισφορές - χαράτσια για να έχουν χειρότερη ασφαλιστική κάλυψη. Και για το 100% της ζημιάς θα αποζημιώνεται το 80% για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και το 70% για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα από τον ΕΛΓΑ και το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας, με τι χρηματικά ποσά θα καλύπτονται, αυτές οι από χέρι «μισοκαλυμμένες» ζημιές...

Το παραπάνω σημαίνει ότι όχι μόνο δε θα καλυφτούν πλήρως οι ζημιές όπως απαιτούν οι αγρότες, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος στο εξής να δίνονται ακόμα μικρότερες αποζημιώσεις. Και άλλο ένα ζήτημα που τίθεται, είναι ότι οι ζημιές που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ, όπως για παράδειγμα η καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου, δηλαδή τα δέντρα και τα αμπέλια που «έκαψε» ο παγετός, υπάρχει ενδεχόμενο να μην αποζημιώνονται πλέον από πουθενά, αφού τα κονδύλια που προβλέπονται από φέτος για τα ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών του υπουργείου Γεωργίας), είναι ακόμα πιο πενιχρά. Κι οι αγροτοκτηνοτρόφοι εκτός από την παρατεταμένη «θεομηνία» της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης, βρίσκονται αντιμέτωποι από χτες με νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας...