ΕΕΤΕ
Καλεί σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Πολιτισμού
Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2020

Μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες, τo Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος καλεί τη Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη στις 12 το μεσημέρι σε κινητοποίηση και συνέντευξη Τύπου έξω από το υπουργείο Πολιτισμού. Το ΕΕΤΕ απευθύνει ανοιχτή επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και ζητά συνάντηση μαζί της.

Το Επιμελητήριο σημειώνει ότι ο κλάδος των εικαστικών πλήττεται από τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζονται για την πανδημία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «εκθέσεις ματαιώνονται από τον Φλεβάρη συνεχώς, η διακίνηση έργων έχει προ πολλού σταματήσει, αναθέσεις έργων και καλλιτεχνικές εργασίες δεν γίνονται». Πλάι σε αυτά, υπάρχουν συσσωρευμένα και χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος από την πολιτική, διαδοχικά, όλων των κυβερνήσεων, διαμορφώνοντας τελικά μια κατάσταση «που εξοντώνει την καλλιτεχνική δημιουργία».

Το ΕΕΤΕ καταγγέλλει ότι απέναντι σε αυτά τα οξυμένα προβλήματα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού απάντησε, «με μόνο 100.000,00 ευρώ στο ΕΕΤΕ για αγορά έργων εικαστικών τεχνών απευθείας από τους δημιουργούς (χωρίς μεσάζοντες), που αν συνυπολογίσουμε τις κρατήσεις και τον ΦΠΑ σημαίνει μια μικρή ελάφρυνση της τάξης των 600 ευρώ για 80 καλλιτέχνες». Παράλληλα, καταγγέλλει ότι οι εικαστικοί καλλιτέχνες εξαιρούνται στην πράξη από την τελευταία οικονομική ενίσχυση που αφορά τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, καθώς προϋποθέτει εγγραφή στο μητρώο καλλιτεχνών. Απευθυνόμενο στην υπουργό Πολιτισμού για το συγκεκριμένο ζήτημα το ΕΕΤΕ σημειώνει: «Δηλώσατε την άνοιξη ότι το μητρώο καλλιτεχνών δεν θα συνδέεται με την οικονομική στήριξη των καλλιτεχνών. Δεν απαντήσατε ποτέ, τόσο εσείς όσο και ο υπουργός Εργασίας, σε σειρά ερωτήσεων που υποβάλαμε εγγράφως ως δημόσιος φορέας για το Μητρώο, προκειμένου να γνωρίζουν οι καλλιτέχνες τις επιπτώσεις και τους όρους, ώστε να γραφτούν ή όχι οι εικαστικοί καλλιτέχνες στο Μητρώο, με δεδομένο ότι για το κράτος υπάρχει μητρώο των εικαστικών καλλιτεχνών και αυτό είναι το μητρώο του ΕΕΤΕ που είναι ΝΠΔΔ, εποπτευόμενο μάλιστα από το υπουργείο σας».