Αποφασίστηκε στη χτεσινή μαζική σύσκεψη. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία, ενώ θα κλείσουν για δύο ώρες τα μαγαζιά και θα γίνει δίωρη στάση εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Η οργάνωση της συλλογικής διεκδίκησης και δράσης μέσα από τους συλλογικούς φορείς, ενάντια στην πολιτική που στο βωμό του κέρδους θυσιάζει ζωές και περιουσίες και διεκδικώντας μέτρα πλήρους αποκατάστασης και αποζημίωσης στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά και έργα υποδομής για την προστασία του λαού, είναι μονόδρομος και ακριβώς γι' αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης, που έγινε στο αίθριο της δημοτικής αγοράς και σε αυτήν συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων, Αγροτικών Συλλόγων, επιτροπών γειτονιών, του Συλλόγου Γυναικών και άλλων μαζικών φορέων. Στη σύσκεψη μεταφέρθηκε η πείρα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νομού εδώ και 10 μέρες, ενώ συζητήθηκαν το πλαίσιο αιτημάτων και οι δράσεις για το επόμενο διάστημα.
Πλημμυρισμένα χωράφια, τόνοι λάσπης, δρόμοι που δύσκολα τους περπατάς, σκουπίδια, καταστροφές στο οδικό δίκτυο, στις υποδομές, ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως τα προβλήματα με την υδροδότηση σε συνοικίες της πόλης, αλλά και κόσμος που φιλοξενείται σε συγγενείς, καθώς εκατοντάδες σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές. Χιλιάδες κουφάρια προβάτων, μοσχαριών και γουρουνιών που βρίσκονται μέσα στις λάσπες στα χωριά, πρησμένα, συνιστούν ένα θέαμα αποκρουστικό, αλλά ταυτόχρονα μια επικίνδυνη εστία μολύνσεων και επιδημιών. Μάλιστα, χτες, κυκλοφόρησαν σενάρια που θέλουν να ξεκινούν από αέρος απολυμάνσεις εξαιτίας της επικινδυνότητας της κατάστασης. Αυτή ήταν η εικόνα που περιέγραψε στην εισηγητική του ομιλία ο Κώστας Τζέλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.
Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου τόνισε πως «το 80% των επιχειρήσεων της πόλης αντιμετωπίζει προβλήματα, δεν υπάρχει επιχείρηση με ζημιά κάτω από 20.000 - 30.000 ευρώ. Βιοτεχνικές μονάδες έξω από τον ιστό της πόλης έχουν πάθει ολοκληρωτική καταστροφή. Μηχανήματα, εμπορεύματα, κρέατα, ξυλεία έχουν καταστραφεί. Μέχρι στιγμής, έχουν ξεπεράσει τις 2.000 οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν αρχική αίτηση καταστροφής στην Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας».
Την ίδια ώρα, όπως επισημάνθηκε, τα ψίχουλα τα οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν αρκούν για την κάλυψη των αναγκών, αλλά είναι άγνωστο το πότε και σε πόσους θα δοθούν, καθώς μπαίνουν μια σειρά από απαράδεκτες προϋποθέσεις για να αποζημιωθεί κάποιος. Για παράδειγμα, ζητάνε από τους κτηνοτρόφους που τα ζώα τους πνίγηκαν, να τα μετρήσουν όλα, παρόλο που πολλά τα παρέσυραν τα νερά, παρόλο που όλα τα ζώα τους ήταν ήδη δηλωμένα στον ΟΣΔΕ. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με τους καταστηματάρχες, που η κυβέρνηση προβλέπει για αυτούς μόλις 8.000 ευρώ. Παράλληλα, οι αγρότες φοβούνται πως όχι μόνο δεν θα αποζημιωθούν 100%, αλλά δεν πρόκειται να έχουν εισόδημα ούτε το 2021, καθώς δεν μπορούν - λόγω και του χειμώνα που έρχεται - να γίνουν μια σειρά αγροτικές εργασίες, όπως όργωμα, σπορά κ.τ.λ.
Στα άμεσα αιτήματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
-- Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια, να καταγραφούν και να αποκατασταθούν οι ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα, χωράφια, να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών.
-- Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών παραγωγής, φυτικού και ζωικού (μελισσοσμήνη κ.λπ.) κεφαλαίου και η αποζημίωση στο 100% του κεφαλαίου και του χαμένου εισοδήματος χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.
-- Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληττόμενων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια.
-- Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις να δοθούν χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
-- Να αποζημιωθούν στο 100% και να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για καθαρισμό και αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταβλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού, εργαλείων, αυτοκινήτων, αγροεφοδίων, ζωοτροφών, κυψελών και εμπορευμάτων στους πληγέντες.
-- Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.200 ευρώ με προσαύξηση 200 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.
-- Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος των αγροτών και των υπόλοιπων πληγέντων της περιοχής σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.λπ. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ - ΟΓΑ - ΟΑΕΕ - ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη για αγρότες και μικροεπιχειρήσεις.
-- Διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια, αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης στους πληγέντες.
-- Να αποζημιωθούν οι πληγέντες και να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για την αποκατάσταση εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση.
-- Αμεση καταγραφή των νεκρών ζώων και απομάκρυνσή τους με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών, γιατί αποτελούν υγειονομική «βόμβα» για τους κατοίκους.
-- Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, όχι με προσωρινά μπαλώματα. Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές που έχουν ακόμα πρόβλημα. Να γίνουν απολυμάνσεις όπου χρειάζεται.
-- Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας στην ύπαιθρο που υπολειτουργούν.