ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μέρα με τη μέρα αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής
Πέμπτη 1 Οχτώβρη 2020

Eurokinissi

Μετά από 13 ολόκληρες μέρες από τη φονική κακοκαιρία που έπληξε τη Θεσσαλία, οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται αντιμέτωποι με αξεπέραστα προβλήματα. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών έχουν υποστεί ολοκληρωτική ζημιά κυρίως στην Καρδίτσα, αλλά και σε Λάρισα, Τρίκαλα και Μαγνησία. Ανεπανόρθωτη είναι η ζημιά στο βαμβάκι που προκάλεσαν οι πλημμύρες μόλις λίγες μέρες πριν την έναρξη της συγκομιδής.

Οπου το νερό έχει υποχωρήσει, αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι 100%! Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές σε αγροτικές εγκαταστάσεις και σε εξοπλισμό, όπως σωλήνες και λάστιχα άρδευσης, μηχανές ποτίσματος και αγροτικά μηχανήματα. Το κόστος αναπλήρωσης είναι βαρύ. Μόνο στην Καρδίτσα υπολογίζεται ότι από την πλημμύρα έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές πάνω από 260.000 στρέμματα καλλιεργειών βάμβακος, καλαμποκιού και τριφυλλιού.

Μεγάλες ζημιές σε βαμβάκι έχουν πάνω από 70.000 στρέμματα στο ν. Λάρισας, 30.000 στρέμματα στο ν. Τρικάλων και 2.500 στρέμματα στο ν. Μαγνησίας. Επίσης, καταστράφηκαν 25.000 στρέμματα με καλαμπόκι.

Ισχυρότατο πλήγμα δέχτηκαν και οι κτηνοτρόφοι. Οι μέχρι τώρα υπολογισμοί αναφέρουν πως χάθηκαν πάνω από 13.000 αιγοπρόβατα, πάνω από 500 βοοειδή και πάνω από 31.500 μελισσοσμήνη.

Οι επιπτώσεις της πλημμύρας δεν περιορίζονται μόνο στη φετινή απώλεια εισοδήματος για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που έχουν 100% ζημιά, αλλά και για εκείνους που έχουν μικρότερο ποσοστό. Οι βαμβακοκαλλιεργητές με ζημιά μικρότερη του 100% θα έχουν απώλεια εισοδήματος λόγω της μειωμένης τιμής από τη χαμηλή ποιότητα του βαμβακιού και την υποβάθμιση του χρώματος από το νερό.

Πανάκριβη είναι η αντικατάσταση του εξοπλισμού για αγρότες και του ζωικού κεφαλαίου για τους κτηνοτρόφους, που θα δουν επίσης να ανεβαίνουν οι τιμές στις ζωοτροφές μετά τις καταστροφές στις τοπικές καλλιέργειες. Ταυτόχρονα, για τους κτηνοτρόφους, η απώλεια ζωικού κεφαλαίου σημαίνει καθημερινή απώλεια εισοδήματος, π.χ. πώληση γάλακτος.

Σοβαρό θα είναι και το πρόβλημα με τη σποροπαραγωγή βάμβακος που θα μειωθεί λόγω των καταστροφών από την πλημμύρα. Οι εισαγόμενοι σπόροι είναι αισθητά πιο ακριβοί. Επιπλέον, είναι ερώτημα κατά πόσο το έδαφος έχει υποστεί διάβρωση από την πολυήμερη πλημμύρα και αν θα είναι δυνατό να καλλιεργηθεί την επόμενη σεζόν.

Συλλογική διεκδίκηση και δράση

Την καθυστέρηση από πλευράς της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας, στην οργάνωση των διαδικασιών καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών των επιχειρήσεων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ).

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της, «η περιφερειακή αρχή συγκρότησε στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας οχτώ Επιτροπές Καταγραφής και Αποτίμησης Ζημιών, αλλά δεν τους εξασφάλισε ούτε υπηρεσιακά αυτοκίνητα για τις αυτοψίες τους, ούτε τον αναγκαίο εξοπλισμό, ούτε τα αναγκαία Μέσα Ατομικής Προστασίας. Οχτώ Επιτροπές χωρίς μέσα για 3.000 αιτήσεις σημαίνει ότι όλα θα προχωρούν με ρυθμό "χελώνας", ότι θα υπάρξουν τραγικές καθυστερήσεις στις σχετικές αποζημιώσεις, ότι κινδυνεύουν οι πληγείσες επιχειρήσεις να μην πάρουν ούτε αυτά τα ελάχιστα προβλεπόμενα ποσά».

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, τα σωματεία, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι μαζικοί φορείς της περιοχής έχουν πάρει μια σειρά από πρωτοβουλίες για να οργανωθεί η αλληλεγγύη και ταυτόχρονα η διεκδίκηση των αυτονόητων, να αποζημιωθούν δηλαδή για όλες τις καταστροφές και με ευθύνη του κράτους να προστατευτεί η ζωή η δική τους και των οικογενειών τους.

Ξεχωρίζει η δράση που αναπτύσσεται στο νομό Καρδίτσας, όπου έχουν γίνει συνελεύσεις στις γειτονιές και στα χωριά που επλήγησαν, συνεχίζεται η συλλογή τροφίμων άμεσης κατανάλωσης, ειδών ατομικής υγιεινής, καθαρισμού και ιματισμού, πετσετών και κλινοσκεπασμάτων στο Στέκι Αλληλεγγύης πλημμυροπαθών, πραγματοποιήθηκε μαζική κινητοποίηση αγροτών με τρακτέρ και άλλα μηχανήματα, στη γέφυρα της Κακάρας.

Σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στο αίθριο της δημοτικής αγοράς, θα γίνει σύσκεψη των συλλόγων αυτοαπασχολούμενων, με πρωτοβουλία του Σωματείου Ιδιοκτητών Ραδιοταξί.