«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ Α' ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
«Γέφυρα» για τους μαζικούς πλειστηριασμούς και εκβιασμούς στα λαϊκά σπίτια
Πέμπτη 1 Οχτώβρη 2020

Παράταση για ένα μήνα έως και 31 Οκτώβρη δόθηκε στην προθεσμία ένταξης στο μεταβατικό καθεστώς - «Γέφυρα» αναφορικά με την κρατική επιδότηση «κόκκινων» αλλά και εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

Το πρόγραμμα «Γέφυρα», μέσω της κρατικής επιδότησης, έρχεται να στηρίξει τα έσοδα και την κερδοφορία των τραπεζικών ομίλων, ενώ βέβαια σε συνδυασμό και με άλλες παρεμβάσεις της κυβέρνησης (κρατικές εγγυήσεις σε επιχειρηματικά δάνεια κ.ά.) στοχεύει στη συγκράτηση της μάζας με τα νέα «κόκκινα» δάνεια, που ήδη κάνουν την εμφάνισή τους με φόντο την εκδήλωση της νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι «το πρόγραμμα σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία πέτυχε», επισημαίνοντας ότι μέσα σε 58 μέρες από 3 Αυγούστου μέχρι 29 Σεπτέμβρη υποβλήθηκαν 131.155 αιτήσεις.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, με «καρότο και μαστίγιο», έρχεται να εξαναγκάσει λαϊκά νοικοκυριά να περικόψουν ακόμη και στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητας, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των τραπεζών.

Μεταξύ άλλων, εάν ο οφειλέτης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, είτε κατά τη διάρκεια ή και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τότε αποβάλλεται απ' αυτό, ενώ παράλληλα υποχρεώνεται να επιστρέψει στο Δημόσιο ολόκληρο το ποσό της επιδότησης. Να σημειωθεί ότι η διάρκεια της παρακολούθησης της τήρησης των υποχρεώσεων του οφειλέτη κυμαίνεται από 6 έως 18 μήνες, ανάλογα με τις διακρίσεις των οφειλών («πράσινα» δάνεια, «κόκκινα» δάνεια - με καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες, και δάνεια που έχουν καταγγελθεί). Παραπέρα, όπως ρητά προβλέπεται, σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν επιστρέψει την επιδότηση, τότε το Δημόσιο ξεκινά διαδικασίες ανάκτησης - είσπραξης της επιδότησης.

Διαδοχικά πακέτα στήριξης των τραπεζών

Τις επόμενες μέρες, η Τράπεζα της Ελλάδας αναμένεται να δημοσιοποιήσει το νέο σχέδιο για ίδρυση Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού («κακή» τράπεζα).

Σύμφωνα με αυτό, οι τράπεζες σε εθελοντική βάση θα μεταβιβάσουν σε αυτήν τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα δημιουργηθούν με φόντο την πανδημία (περίπου 8 - 10 δισ. ευρώ), καθώς και αυτά που θα περισσέψουν από το σχέδιο «Ηρακλής», που ήδη εφαρμόζεται στις τράπεζες. Το σύνολο εκτιμάται στο αστρονομικό ύψος των 40 - 45 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το νέο σχέδιο της ΤτΕ εστιάζει μεταξύ άλλων στην αντιμετώπιση του ζητήματος της αναβαλλόμενης φορολογίας που εφαρμόζεται στις ελληνικές τράπεζες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην πρόσφατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, αναφέρει πως «η χαμηλή κερδοφορία σε συνδυασμό με το κόστος των επικείμενων τιτλοποιήσεων ενδέχεται να δημιουργήσουν προκλήσεις για την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών στο εγγύς μέλλον», προσθέτοντας πως η «ποιότητα» των κεφαλαίων των τραπεζών παραμένει χαμηλή, λόγω του υψηλού ποσού των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.

Ο «αναβαλλόμενος φόρος» συνιστά το κατοχυρωμένο δικαίωμα των τραπεζών στην πλήρη φοροασυλία μέχρις ότου αναπληρώσουν τη χασούρα τους από το «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων το 2012 (PSI). Βέβαια, η ρύθμιση που προωθεί η ΤτΕ θα είναι με το αζημίωτο για τις τράπεζες και θα προβλέπει τη δυνατότητα μεταβίβασης του συγκεκριμένου δικαιώματος στην υπό σύσταση «κακή» τράπεζα.

Παραπέρα, θυμίζουμε ότι από 1η Γενάρη 2021 θα ισχύει ο νέος πτωχευτικός κώδικας, που έρχεται να σφίξει τη θηλιά των εκβιασμών και πλειστηριασμών γύρω από την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Οκτώβρη.