ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΟΔΗΓΙΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Προετοιμασία εδάφους για μεγαλύτερη περιστολή των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων

Προβλέπουν κρατικές και διακρατικές υπηρεσίες να κάνουν «φύλλο και φτερό» τα στοιχεία των μελών των ΔΣ συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων, στο δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ

Πέμπτη 1 Οχτώβρη 2020

Με τη διαδικασία της έκφρασης γνώμης από εξωκοινοβουλευτικούς φορείς και την τοποθέτηση των κομμάτων επί των άρθρων συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του αντιδραστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ, που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών με τίτλο «Τροποποίηση του ν. 4557/2018 (Α' 139) για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας - Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/843 (L 156) και του άρθρου 3 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2177 (L 334)».

Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερη περιστολή λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, με όχημα το ευρωενωσιακό δίκαιο και στο όνομα της καταπολέμησης όπως λέγεται της τρομοκρατίας, έννοια που στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ έχει γίνει λάστιχο, στοχοποιώντας ριζοσπαστικές προοδευτικές ιδέες και φορείς και κινήματα που αμφισβητούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εισάγει στο ελληνικό Δίκαιο την 5η κατά σειρά Οδηγία της ΕΕ, υποτίθεται ενάντια στο ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και για την «καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», διευρύνοντας και βαθαίνοντας τις αντιδραστικές διατάξεις του απαράδεκτου νόμου 4557/2018 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζουμε πως με τον νόμο 4557/2018 περί «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και με αιχμή τη δήθεν διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές, ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεπερνώντας ακόμα και αυτές τις προβλέψεις των Οδηγιών της ΕΕ, θέσπισε νέα μέσα ελέγχου και ευθείας αντιδημοκρατικής παρέμβασης στη λειτουργία και τη δράση των σωματείων, μαζικών φορέων και κομμάτων. Με Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε στη συνέχεια, έθεσε τον όρο του «πραγματικού δικαιούχου» της υποτίθεται περιουσίας των φορέων αυτών, ταυτίζοντας ουσιαστικά τη λειτουργία τους με αυτή των επιχειρήσεων και αντιμετωπίζοντας σωματεία, μαζικούς φορείς, κόμματα ως εν δυνάμει φορείς που μπορεί να εμπλακούν ακόμα και με την τρομοκρατία.

Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο διατηρεί τις διατάξεις αυτές, αλλά τις διευρύνει προβλέποντας ότι τα στοιχεία των «πραγματικών δικαιούχων», δηλαδή των μελών των διοικητικών συμβουλίων των συνδικαλιστικών, μαζικών φορέων (π.χ. Ενώσεις Γονέων) και κομμάτων θα γίνονται «φύλλο και φτερό» από κρατικές και διακρατικές υπηρεσίες, την ΕΕ, ενώ θα είναι αναρτημένα και «διαθέσιμα στο κοινό» ακόμα και 10 χρόνια μετά την παύση του φορέα.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο ΣΥΡΙΖΑ διά του εισηγητή του Ν. Συρμαλένιου θεώρησε «θετικό» το νομοσχέδιο, παρ' όλα αυτά δήλωσε επιφύλαξη για την Ολομέλεια για τυπικούς λόγους. Αλλωστε και χτες ο Ν. Συρμαλένιος έκανε μια εκτενή παρουσίαση του νομοσχεδίου, καλύτερη και από αυτή που έκανε ο εισηγητής της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας και στην πράξη τα όσα είχε αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός, ότι το νομοσχέδιο στηρίζεται στο θεσμικό πλαίσιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρ τάχθηκε το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, επιφύλαξη δήλωσαν Ελ. Λύση και ΜέΡΑ25.

Να αποσυρθούν οι απαράδεκτες διατάξεις

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, η οποία και καταψήφισε το νομοσχέδιο, απαίτησε ξανά χτες να αποσυρθούν οι απαράδεκτες διατάξεις του νομοσχεδίου σε βάρος των συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων και κομμάτων.

Οπως ανέφερε, όταν θεωρείται νόμιμη η λειτουργία των off shore εταιρειών, των φορολογικών παραδείσων και εντός της ΕΕ, όταν κυριαρχεί η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, είναι υποκρισία να γίνεται λόγος για καταπολέμηση του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος και άλλων παρόμοιων φαινομένων. Ομως όπως τόνισε, αυτό που κάνει πιο αντιδραστικό αυτό το νομοθέτημα είναι η προσπάθεια να αξιοποιηθούν όλοι αυτοί οι μηχανισμοί «στην κατεύθυνση της ακόμα μεγαλύτερης περιστολής λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων», σημειώνοντας ότι τα κείμενα και τα όργανα της ΕΕ στην έννοια της τρομοκρατίας «εντάσσουν κάθε ριζοσπαστική σκέψη ως κίνδυνο (...) μέχρι όπως είπαν πρόσφατα και τις λαϊκές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας».

«Υπό αυτό το πρίσμα - πρόσθεσε - είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν με αυτό το πρόσχημα φτιάχνεται ένα σφιχτό πλέγμα ελέγχων με απεριόριστη πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα και μάλιστα σε διακρατικό επίπεδο. Πολύ περισσότερο, όταν οι ρυθμίσεις αυτές αξιοποιούνται για να ελεγχθούν ακόμα και εργατικά σωματεία, λαϊκοί μαζικοί φορείς, αλλά και πολιτικά κόμματα».

Απαίτησε σωματεία, μαζικοί φορείς, κόμματα να μην εντάσσονται σε αυτές τις διατάξεις, σημειώνοντας ότι για παράδειγμα «ιδιαίτερα για τα εργατικά σωματεία, είναι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, που λειτουργούν στη βάση της συνταγματικής κατοχύρωσης της συνδικαλιστικής ελευθερίας», ενώ υπάρχει «ειδικό πλαίσιο και με αυστηρό τρόπο» ελέγχεται η «οικονομική τους δραστηριότητα, πρώτα απ' όλα από τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά και από ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα στο πλαίσιο των συλλογικών τους διαδικασιών. Δεν δικαιολογείται επομένως η ταύτισή τους με τις διαδικασίες που διέπουν τις επιχειρήσεις».

Αντίστοιχα για τα κόμματα υπογράμμισε πως «η υπαγωγή τους στη νομοθεσία για το ξέπλυμα παράνομου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας είναι αντιδραστική έως το κόκαλο, συγκρούεται ακόμα και με τις συνταγματικές προβλέψεις για τα κόμματα και το ρόλο που αυτά έχουν στο υπάρχον κοινοβουλευτικό σύστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόβλεψη ελέγχων και υποχρεώσεων για τα μέλη των διοικητικών οργάνων των πολιτικών κομμάτων θεωρούμε ότι είναι βαθιά αντιδημοκρατική, γι' αυτό θα πρέπει να απαλειφθεί η αναφορά αυτή».