ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» - ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Η υποστελέχωση αυξάνει τους κινδύνους διασποράς του ιού

Καταγγελία και για τις οδηγίες - λάστιχο του ΕΟΔΥ στη διαχείριση των κρουσμάτων

Πέμπτη 1 Οχτώβρη 2020

Από παλιότερη κινητοποίηση έξω από το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα»
Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι υγειονομικοί και ασθενείς στις δημόσιες μονάδες Υγείας, δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την παραπέρα εξάπλωση του κορονοϊού μέσα στα νοσοκομεία. Τα παραπάνω επιβεβαιώνει υπηρεσιακό έγγραφο του διοικητή της Παθολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» στα Γιάννενα.

Στο έγγραφο καταγράφεται η αυξημένη «προσέλευση ασθενών υπόπτων για Covid-19, συχνά σε βαριά κλινική κατάσταση» το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα διαπιστώνεται ότι «με την παρούσα κατάσταση, λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού κατά την ημέρα εφημερίας οι δυο εφημερεύοντες ιατροί παθολόγοι καλούνται να καλύπτουν σε εικοσιτετράωρη βάση (και όχι σε οκτάωρο ωράριο εφημερίας όπως προβλέπεται από το νόμο) ταυτόχρονα τα εξής: Α. Παθολογική κλινική Α και Β, με σύνολο 50 κλινών. Β. Τα ΤΕΠ παθολογικού (δύο ιατρεία). Γ. Τη λήψη επιχρίσματος και κλινική εξέταση υπόπτων για Covid-19 περιστατικών. Δ. Την ιατρική ευθύνη και διαχείριση των ασθενών στην πτέρυγα που έχει δημιουργηθεί με ασθενείς υπόπτους για Covid μέχρις ότου οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της επόμενης ημέρας», ενώ «την ημέρα που ακολουθεί της εφημερίας δεν υπάρχει εφημερεύων ιατρός καμίας ειδικότητας».

Στο έγγραφο διατυπώνονται επίσης σοβαρά ερωτήματα για τη διαχείριση περιστατικών με βάση τις σημερινές υποδείξεις του ΕΟΔΥ, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια του υγειονομικού προσωπικού και των ασθενών.

Χαρακτηριστική είναι και η καταγγελία της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», με αφορμή επιβεβαιωμένο κρούσμα σε ασθενή της Παθολογικής κλινικής στις 27 Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ΕΟΔΥ ζήτησε το υγειονομικό προσωπικό που ήρθε σε στενή επαφή με το κρούσμα κορονοϊού να συνεχίσει κανονικά να εργάζεται εφόσον φορούσε απλή χειρουργική μάσκα και γάντια, και με την πάροδο τεσσάρων ημερών να πραγματοποιηθεί τεστ ανίχνευσης κορονοϊού.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η 14ήμερη καραντίνα για τους υγειονομικούς, το Μάρτη, μετατράπηκε σε επταήμερη καραντίνα τον Απρίλη και σε καμία ημέρα καραντίνας το Σεπτέμβρη. Παράλληλα καταγγέλλεται η καθυστέρηση απολύμανσης του θαλάμου νοσηλείας για πάνω από 12 ώρες, χωρίς οι υπόλοιποι ασθενείς να απομονωθούν σε άλλο χώρο, και με τις τρεις βάρδιες νοσηλευτικού προσωπικού με την ιατρική ομάδα που εξέτασε πολύ στενά, σε πολύ κοντινή επαφή τον ασθενή - χωρίς τα επιδεικνυόμενα μέσα προστασίας - να εργάζονται κανονικά το επόμενο διήμερο.

«Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ προσαρμόζονται κάθε φορά για τις ανάγκες της κυβερνητικής πολιτικής της υποστελέχωσης, στην έλλειψη προετοιμασίας για το δεύτερο κύμα παρά τις θυσίες των υγειονομικών και του λαού!», καταλήγει η ανακοίνωση, τονίζοντας ότι την ίδια ώρα που ρέουν δισεκατομμύρια ευρώ στο μεγάλο κεφάλαιο, στα νοσοκομεία συμβασιούχοι υγειονομικοί απολύονται.