ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Μαζικές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις καταδίκης των ναζί
Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2020

Από τη συγκέντρωση στην Καβάλα
Ηχηρό μήνυμα καταδίκης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στάλθηκε από τις μαζικές συγκεντρώσεις, πορείες και τις εκδηλώσεις που οργάνωσαν τα εργατικά σωματεία, οι μαζικοί φορείς και οι φοιτητικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, ενόψει της απόφασης της δίκης.

Στην Ξάνθη πραγματοποιήθηκαν εκδήλωση και συναυλία στο αμφιθέατρο της κεντρικής πλατείας με τίτλο «Οι ναζί στη φυλακή. Εξω οι φασίστες από σχολές, σχολεία, γειτονιές». Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν η Μαριαλένα Πριοβόλου, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης, η Γιώτα Ρόιδου, πρόεδρος του ΔΣ της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, και ο Αλέξανδρος Σάρρος, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνείου Ξάνθης. Ακόμα απαγγέλθηκαν ποιήματα του Φώντα Λάδη και του Ναζίμ Χικμέτ και απόσπασμα του έργου του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Πέντε δυσκολίες στο γράψιμο της αλήθειας». Οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους στη σημερινή συγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων της Ξάνθης στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

Στην Καβάλα, στη συγκέντρωση των σωματείων στην πλατεία Καπνεργάτη μίλησε η Κατερίνα Μαντοπούλου, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Τουρισμού - Επισιτισμού Καβάλας - Θάσου, ενώ ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, με συνθήματα καταδίκης του φασισμού και του συστήματος που τον γεννά, όπως «Χρυσαυγίτες ρουφιάνοι αφεντικών, ξανά θα σας τσακίσει η πάλη των λαών».

Μαζικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στην Αλεξανδρούπολη. Στη συγκέντρωση στο δημαρχείο της πόλης, ο κεντρικός ομιλητής, Δημήτρης Γιαννούδης, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», τόνισε μεταξύ άλλων πως η παραδειγματική τιμωρία των ναζί δολοφόνων, που μέχρι σήμερα κυκλοφορούν ελεύθεροι συνεχίζοντας να χύνουν το φασιστικό - ρατσιστικό δηλητήριο, είναι λαϊκή απαίτηση. Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν ακόμα ο Δημήτρης Σερμπέζης, γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης, η Αννα Μιχαηλίδου, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Εβρου, και ο Αναστάσης Γεωργιάδης, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης.

Συγκεντρώσεις και στη συνέχεια συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν επίσης χτες το απόγευμα στη Δράμα, όπου χαιρέτισαν η Τασούλα Σακαλίδου, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δράμας, και η Ράνια Κοσμίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Δράμας (μέλος ΟΓΕ), και στην Ορεστιάδα.