ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Μοχλός κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού παζαριού οι εξελίξεις στην κατεχόμενη Κύπρο

Η Αγκυρα επαναλαμβάνει ότι «κανένα σχέδιο στην περιοχή δεν θα πετύχει» με αποκλεισμό δικό της και του ψευδοκράτους. Η Λευκωσία ζητά να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2020

Copyright 2020 The Associated

Να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα, προσδοκώντας να ενισχύσει τη θέση της στο ιμπεριαλιστικό παζάρι που κλιμακώνεται για τις διευθετήσεις και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, επιδιώκει η Τουρκία, που προχτές έδωσε το «πράσινο φως» να ξεκινήσουν έργα ανοικοδόμησης στην κατεχόμενη Αμμόχωστο στη βόρεια Κύπρο.

Από την Αγκυρα, όπου υποδέχτηκε τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι «κανένα σενάριο που αποκλείει την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου (σ.σ. ΤΔΒΚ, όπως προκλητικά αποκαλεί η Αγκυρα το ψευδοκράτος) δεν μπορεί να πετύχει στην Ανατολική Μεσόγειο» και, αναδεικνύοντας ότι τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ δίνουν «αέρα στα πανιά» των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης, είπε ως προς τα νέα τραπέζια διαλόγου που στήνονται με πρωτοβουλία και της ΕΕ: «Οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να εκπροσωπηθούν με τον τρόπο που τους αξίζει στη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο που προγραμματίζεται να γίνει το επόμενο διάστημα».

Ο Ερντογάν επέκρινε τις Βρυξέλλες για το ότι «οι Τουρκοκύπριοι αγνοήθηκαν στην τελευταία Σύνοδο», όπως ισχυρίστηκε, και πρόσθεσε ότι «εκείνοι που συζητούν για τους Τουρκοκύπριους πίσω από κλειστές πόρτες δεν αναλαμβάνουν ευθύνες όταν χρειάζεται δράση. Δεν υπάρχει χώρος για τέτοια νοοτροπία τον 21ο αιώνα. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει άλλο αυτή την αδικία». Προμηνύοντας δε γοργές εξελίξεις σε επιχειρηματικά σχέδια που «ψήνονται» εδώ και καιρό για τα Κατεχόμενα (όχι μόνο τουριστικά αλλά και ενεργειακά κ.ά.), κατέληξε ότι «αποφασίσαμε (σ.σ. με το ψευδοκράτος) να οικοδομήσουμε από κοινού το μέλλον της Κύπρου στη βάση συγκεκριμένων ενεργειών και όχι απλά με οράματα. Οσο η ΤΔΒΚ δυναμώνει, τα δεσμά του εμπάργκο σε βάρος της θα αρχίζουν να σπάνε ένα ένα. Πιστεύω ότι η περιοχή Μαράς, που κάποτε αποτελούσε τον αγαπημένο προορισμό διακοπών σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, θα ανακτήσει τη δόξα της».

Αναφέρθηκε επίσης στα ενεργειακά σχέδια της Αγκυρας, λέγοντας ότι «αν ανακαλύψουμε φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως έγινε στη Μαύρη Θάλασσα, τότε όλος ο κόσμος θα δει ότι εδώ μπορούν να επιστρέψουν η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία».

Στο μεταξύ ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά και την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρώμη (2/10), τόνισε ότι «υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την εξομάλυνση των σχέσεών μας με την ΕΕ», σημειώνοντας πως «η Τουρκία αποτελεί την πιο μεγάλη και σημαντική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου στην περιοχή. Δεν είναι δυνατόν να διαμορφωθεί ένας λειτουργικός και καρποφόρος μηχανισμός στην Ανατολική Μεσόγειο αν αγνοεί αυτά τα δεδομένα».

«Εκκλήσεις» για... διάλογο από την ΕΕ

Στη γνωστή υποκριτική στάση της ΕΕ, μετά την πρώτη αντίδραση, που χαρακτήριζε «επείγουσα» την «ανάπτυξη εμπιστοσύνης, όχι της δημιουργίας μεγαλύτερων διαιρέσεων», χτες ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοσέπ Μπορέλ είπε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι οι ανακοινώσεις Ερντογάν «θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα κάνουν πιο δύσκολο το να υπάρξει συμφωνία σε μια δύσκολη κατάσταση για όλους μας στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ ανήγγειλε νέα ανακοίνωση με την οποία η ΕΕ θα ζητεί από την Τουρκία «να σταματήσει αυτήν την ενέργεια».

Ο Στέφαν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, χαρακτήρισε την εξέλιξη «αχρείαστο βήμα» που «βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο» και επανέλαβε την έκκληση προς «όλα τα μέρη σε διάλογο», καταλήγοντας απλά ότι «θα παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις».

Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» και περιέγραψε ως «απαράδεκτη» την απόφαση για άνοιγμα των Βαρωσίων, συμπληρώνοντας πάντως ότι «μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα θα μπορούσε να δημιουργηθεί» με την ταχύτερη επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, που - συνέχισε - θα συνέβαλλε στην εύρεση συμβιβασμών, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των Βαρωσίων.

Στον ΟΗΕ προσέφυγε η Λευκωσία, φουντώνουν οι διεργασίες για το Κυπριακό

Πάντως, οι εξελίξεις με τα Βαρώσια αναζωπυρώνουν τη συζήτηση για τους όρους με τους οποίους το αλισβερίσι θα ανοίξει για πολλά κρίσιμα μέτωπα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ όλο και περισσότερα ιμπεριαλιστικά επιτελεία ιεραρχούν ως θέμα που πρέπει να προχωρήσει τη «λύση του Κυπριακού».

Νέα δεδομένα αναμένεται να προσθέσουν και οι «προεδρικές εκλογές» που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν την Κυριακή 11 Οκτώβρη στα Κατεχόμενα. Πολλοί συνδέουν τις προχτεσινές ανακοινώσεις από την Αγκυρα με την ανοιχτή στήριξή της στον Ερσίν Τατάρ, σημερινό «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους αλλά και υποψήφιο «πρόεδρο», προερχόμενο από το κεντροδεξιό τουρκοκυπριακό «Κόμμα Εθνικής Ενότητας» (ιδρυτής του οποίου ήταν ο Ρ. Ντενκτάς). Ο ίδιος ο Τατάρ δήλωσε δίπλα στον Ερντογάν ότι «τα Βαρώσια θα είναι ο πλούτος αυτής της χώρας, τα Βαρώσια θα είναι το όραμα αυτής της χώρας», ενώ φαίνεται ότι σήμερα το πρωί ετοιμάζει φιέστα για το άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου.

Μετά την προχτεσινή άμεση εμφάνιση διαφόρων μηχανημάτων στα Βαρώσια για την έναρξη έργων «ανάπλασης και ανοικοδόμησης», χτες ξεκίνησαν εργασίες και για τη δημιουργία «σημείου διέλευσης» από όπου θα μπαίνουν στην περιοχή τουρίστες που θα θέλουν να την επισκεφτούν.

Πάντως οι εξελίξεις στην Αμμόχωστο προκαλούν αντιδράσεις, στο πλαίσιο και της «κούρσας» για την ενδοαστική διαδοχή, σε μια περίοδο που αναβαθμίζεται η σημασία της Κύπρου για μια σειρά επιχειρηματικούς και γεωπολιτικούς σχεδιασμούς. Ετσι, την Τρίτη το βράδυ το κεντρώο Κόμμα του Λαού (από το οποίο προέρχεται και ο μέχρι τώρα «ΥΠΕΞ» και «αντιπρόεδρος» της «κυβέρνησης» Κουντρέτ Οζερσάι, που έχει σοβαρές διασυνδέσεις με τη Δύση) ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό, κατηγορώντας την κυβέρνηση Τατάρ για τους όρους με τους οποίους προχωρά στο άνοιγμα των Βαρωσίων.

Από τη μεριά της, η κυπριακή κυβέρνηση προσέφυγε στον ΟΗΕ καταγγέλλοντας παραβίαση αποφάσεων του ΟΗΕ (που προβλέπουν ότι η Αμμόχωστος αποτελεί «περίκλειστη περιοχή») και ζήτησε να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε ότι η χώρα θα θέσει το θέμα της Αμμοχώστου και στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μιλώντας και για «παραστάσεις» σε θεσμούς της ΕΕ και «επαφές» με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο γγ του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, σχολιάζοντας τις εξελίξεις δήλωσε ότι «ανησυχεί για την ανακοίνωση που έγινε» από Αγκυρα και ψευδοκράτος και επανέλαβε την «ανάγκη αποφυγής μονομερών ενεργειών, ικανών να προκαλέσουν εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών». Κάλεσε «όλα τα μέρη να ξεκινήσουν διάλογο για να επιλύσουν τις διαφορές τους» αλλά και επανέλαβε τη δική του ετοιμότητα «να φέρει τα μέρη μαζί» (βλέπε και την πρότασή του να γίνει άτυπη 5μερής μετά τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα).

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης. Επισήμως συζητήθηκαν οι νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, που αφορούν την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και «ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις σχετικές ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει». Αυτά στο φόντο των διευθετήσεων που δρομολογούνται και στα Ελληνοτουρκικά, με επίδικο τη ΝΑΤΟική συνοχή απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως έδειξε και η επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ, την Τρίτη στην Αθήνα.