ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2021
Νέοι μποναμάδες στο κεφάλαιο, μόνιμη φοροληστεία στο λαό
Σάββατο 10 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 11 Οχτώβρη 2020

Στο τέλος της επόμενης βδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα και αποτελεί έναν ακόμα «κρίκο» στην προσπάθεια κυβέρνησης και κεφαλαίου να φορτώσουν την καπιταλιστική κρίση στο λαό.

Αλλωστε, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ της περασμένης Δευτέρας, «η ετήσια αξιολόγηση των σχεδίων προϋπολογισμού θα είναι η κατάλληλη στιγμή για την παροχή καθοδήγησης σχετικά με τη συνολική δημοσιονομική κατάσταση της ζώνης του ευρώ και τα δημοσιονομικά σχέδια των κρατών - μελών», με κυρίαρχο ζήτημα τη συγκρότηση και λειτουργία του «Ταμείου Ανάκαμψης» της ΕΕ, στο οποίο προσβλέπουν και οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Σε αυτό το πλαίσιο:

-- Στις 19 Οκτώβρη εγκαινιάζεται και επίσημα ο 8ος κύκλος «μεταμνημονιακής αξιολόγησης», με επίκεντρο (πέρα από τον κρατικό προϋπολογισμό) τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και τη βελτίωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς.

-- Τις επόμενες μέρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο «Κώδικας φερεγγυότητας και δεύτερης ευκαιρίας», η εφαρμογή του οποίου (από 1/1/2021) θα σηματοδοτήσει το τέλος εποχής στην όποια εναπομείνασα παρεχόμενη δικαστική προστασία και στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας.

-- Περί τα τέλη Οκτώβρη, η κυβέρνηση αναμένεται να αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα πρώτο σχέδιο του «εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» 2021 - 2023, στη βάση του οποίου αναμένονται οι εκταμιεύσεις από το «Ταμείο Ανάκαμψης» προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, με «αντάλλαγμα» για το λαό την προώθηση νέων βάρβαρων αντεργατικών μέτρων, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως προβλέπει και το «σχέδιο Πισσαρίδη», και συνολικά την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Στο προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή υπενθυμίζεται άλλωστε ότι τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που θα υποβάλουν οι κυβερνήσεις στην Κομισιόν θα αξιολογηθούν με βάση μια σειρά κριτηρίων, ενώ βέβαια «η θετική αξιολόγηση των αιτήσεων πληρωμών θα εξαρτηθεί από την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών οροσήμων και στόχων».

«Αβεβαιότητες» με αντιλαϊκά ανακλαστικά

Στο προσχέδιο προϋπολογισμού αναφέρεται ότι «η αβεβαιότητα στις προβλέψεις (...) είναι εξαιρετικά υψηλή» και ότι τυχόν επιδείνωση της πανδημίας «θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά δυσμενέστερο μακροοικονομικό και δημοσιονομικό αποτέλεσμα», ενώ ανάμεσα στους «κινδύνους» καταγράφονται η αύξηση μακροοικονομικών ανισορροπιών ως συνέπεια της παρούσας κρίσης, η αναζωπύρωση υφιστάμενων κινδύνων (όπως η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων), οι γεωπολιτικοί και πολιτικοί κίνδυνοι και η επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης.

Με φόντο αυτές τις αβεβαιότητες και όρο και προϋπόθεση τα διαδοχικά κρατικά πακέτα στήριξης του κεφαλαίου σε συνδυασμό με τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, τα βασικά σενάρια γύρω από τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάκαμψης έχουν ως εξής:

-- Το βασικό σενάριο για το 2021 προβλέπει ανάκαμψη 7,5% (έναντι βύθισης 8,2% το 2020). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, η συμβολή των κεφαλαίων του «Ταμείου Ανάκαμψης» (σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς θα φτάσουν τα 5 δισ.) διαμορφώνεται στο 2%, δηλαδή χωρίς τα κεφάλαια αυτά η ανάκαμψη θα περιοριζόταν στο 5%. Στην περίπτωση αυτή, το πρωτογενές αποτέλεσμα εμφανίζει έλλειμμα ύψους 1% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 6,23% φέτος, σε όρους ενισχυμένης εποπτείας.

-- Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, ο ρυθμός ανάκαμψης για το 2021 μειώνεται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, στο 4,5%, ενώ το έλλειμμα με τα σημερινά δεδομένα αναμένεται στο 3% του ΑΕΠ.

-- Την ίδια ώρα το προσχέδιο καταγράφει πως το κρατικό πακέτο στήριξης (δημοσιονομικά, αναβολή φόρων και παροχή ρευστότητας) που ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή έως σήμερα φτάνει τα 21,5 δισ. ευρώ συνολικά για το 2020, «με τη θετική επίδρασή τους στην οικονομία να εκτιμάται σε 6,0% του ΑΕΠ». Τη «θετική» αυτή επίδραση στην καπιταλιστική κερδοφορία ο λαός την πλήρωσε με ξήλωμα δικαιωμάτων, ξεσάλωμα της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς, αλλά και φόρους που θα βρει μπροστά του, χώρια όσους πλήρωνε όλη αυτήν την περίοδο, όπου κλήθηκε να σηκώσει το 97% των εσόδων του κράτους, έναντι μόλις του 3% που πλήρωσαν οι μεγάλες επιχειρήσεις!

«Χαλί» αναδιαρθρώσεων και ελαφρύνσεων για επενδύσεις

Αυτό είναι το τίμημα για να περιοριστούν οι ζημιές των ομίλων, αλλά και για να βρουν κερδοφόρες διεξόδους τα συσσωρευμένα κεφάλαια που προκαλούν την καπιταλιστική κρίση, με το προσχέδιο να προβλέπει ότι οι νέες επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) θα ενισχυθούν σε ποσοστό 30,4% (έναντι ρυθμού πτώσης 10,9% φέτος).

Οπως αναφέρεται, «η ομαλή και έγκαιρη απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί κλειδί (...) με ισχυρά πολλαπλασιαστικά οφέλη για το σύνολο της οικονομίας, μέσω της ανάπτυξης υποδομών, δικτύων και των συνεργειών σε τεχνολογικούς τομείς».

Παράλληλα στο προσχέδιο ενσωματώνονται και οι νέες ελαφρύνσεις, που θα έρθουν να «αυγατίσουν» τα επιχειρηματικά κέρδη, προστιθέμενες σε όλες τις υπόλοιπες:

-- 816 εκατ. ευρώ από τη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών, τα οποία βέβαια θα λείψουν από τον ΕΦΚΑ.

-- 302 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και την επιδότηση 200 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου για περίοδο 6 μηνών, ενώ με το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» το όφελος για τη μεγαλοεργοδοσία για φέτος ανέρχεται σε 240 εκατ. ευρώ και 61 επιπλέον εκατ. ευρώ του χρόνου.

Βέβαια σε ισχύ παραμένουν και τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, όπως η μείωση των συντελεστών φορολογίας στα επιχειρηματικά κέρδη.

Ενας ακόμη πυλώνας για την ανάκαμψη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Για την ώρα οι επιδοτήσεις διαμορφώνονται σε 6,75 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6 δισ. αφορούν τη συγχρηματοδότηση από τα ταμεία της ΕΕ και τα 750 εκατ. αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οπως αναφέρεται, «επίκειται η άμεση κατάθεση νέου συμπληρωματικού Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων για ψήφιση από τη Βουλή».

Φοροληστεία και μόνιμες περικοπές στο λαό

Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, στο προσχέδιο αποτυπώνεται η συνέχιση της φοροληστείας στο λαό:

-- Τα συνολικά ποσά φόρων προβλέπεται να απογειωθούν κατά 4,95 δισ. ευρώ και να φτάσουν τα 49,5 δισ. το 2021, από περίπου 44,6 δισ. φέτος.

-- Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα φτάσει στα 10,47 δισ. (από 10,05 δισ. φέτος), αύξηση 420 εκατ. ευρώ.

-- Ο ΦΠΑ που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση θα «πιάσει» τα 18,2 δισ. (από 14,8 δισ.), αύξηση κατά 340 εκατ., και οι «ειδικοί φόροι κατανάλωσης» τα 6,78 δισ.

Ταυτόχρονα, ο φόρος εισοδήματος σε «νομικά πρόσωπα» (κάθε είδους εταιρείες) θα διαμορφωθεί στα 3,56 δισ. (από 2,8 δισ. φέτος), καθώς λόγω της αναστολής πληρωμών ένα τμήμα των φετινών φόρων θα καταβληθεί την επόμενη χρονιά.

Παρά και τη χρονική μετάθεση, ο φόρος που αναλογεί στις κάθε είδους εταιρείες αποτελεί μόλις το 7,2% της συνολικής μάζας των φόρων.

Παράλληλα, στο προσχέδιο καταγράφεται μείωση της συνολικής δαπάνης για τις συντάξεις κατά 298 εκατ. ευρώ (από 29,279 δισ. σε 28,881 δισ. ευρώ) για το τρέχον έτος σε σχέση με το 2019, αποτυπώνοντας τις διαρκείς περικοπές στις συντάξεις, ως αποτέλεσμα και των ανατροπών του νόμου 4387 του 2016.

Την ίδια στιγμή ο προϋπολογισμός των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ), που για φέτος εμφανίζεται ισοσκελισμένος εξαιτίας της πανδημίας και της μείωσης των εσόδων του e-ΕΦΚΑ, για το 2021 προβλέπει επαναφορά στα ματωμένα πλεονάσματα που εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 1,065 δισ. ευρώ, συνεχίζοντας τη συμπίεση των συντάξεων και γενικότερα των κοινωνικών παροχών.

Την ώρα μάλιστα που για το λαό και τις ανάγκες του «δεν έχει μία», και που νοσοκομεία και σχολεία στενάζουν από τις ελλείψεις, εν μέσω πανδημίας μάλιστα, η κρατική δαπάνη για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα του 2021, για την εμπλοκή δηλαδή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 2,5 δισ. ευρώ. Η αύξηση μάλιστα των πολεμικών δαπανών για τη νέα χρονιά (2 δισ.) ξεπερνά ακόμα και το εμφανιζόμενο πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, που αναμένεται στα 1,86 δισ. ευρώ.


Α. Σ.