ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Στη μάχη των συλλαλητηρίων για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού
Σάββατο 10 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 11 Οχτώβρη 2020

Από περιοδεία μπροστά στα συλλαλητήρια σε κονσερβοποιίες - διαλογητήρια σε Πέλλα και Ημαθία
«Τώρα αγώνας μαζικός για την προστασία της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων του!». Να διαδηλώσουν την Τρίτη 13 Οκτώβρη σε όλη τη χώρα, με προμετωπίδα το παραπάνω σύνθημα, καλούν τους εργαζόμενους και το λαό Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα.

Στη Θεσσαλονίκη, έχει οριστεί στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Κάλεσμα στις κινητοποιήσεις απευθύνουν Ομοσπονδίες και Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Συγκεκριμένα, στα συλλαλητήρια καλούν οι Ομοσπονδίες Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου, Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, μαζί με δεκάδες Σωματεία και Ενώσεις.

Στο πλευρό των εργαζομένων στέκονται και οι συνταξιούχοι, που μετά τη συγκέντρωσή τους την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα έδωσαν νέο αγωνιστικό ραντεβού στο πανεργατικό συλλαλητήριο.

Το δικό τους «παρών» ετοιμάζονται να δώσουν Αγροτικοί - Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα, ενώ απόφαση συμμετοχής έχει πάρει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Στάσεις εργασίας σε εργοτάξια

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προχωρά σε στάσεις εργασίας και συνελεύσεις τη Δευτέρα 12/10 στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαληρικού όρμου και την Τρίτη 13/10 στο εργοτάξιο της οδού Π. Ράλλη και Αγ. Αννης. Επίσης, τη Δευτέρα 12/10, στις 12 μ., στους εργαζόμενους σε εργοτάξιο στην Κερατέα θα μιλήσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συνελεύσεις στα παραρτήματα του Συνδικάτου: Την Κυριακή 11/10, στις 10 π.μ., σε Μενίδι - Ανω Λιόσια (Δεκελείας 42), Ιλιον - Καματερό (Μενελάου 33 και Χρυσηίδος), Περιστέρι (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών 20), Αθήνα (11 π.μ., Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος) και Καλλιθέα (11 π.μ., Αριστείδου 92). Την Παρασκευή 16/10, στις 6.30 μ.μ., στο Αιγάλεω (Ελλης και Ανδριανουπόλεως 5).

Περιοδείες σε διαλογητήρια - κονσερβοποιίες σε Πέλλα και Ημαθία

Μπροστά στα συλλαλητήρια στις 13 Οκτώβρη, το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας πραγματοποίησε την Παρασκευή περιοδείες σε διαλογητήρια και κονσερβοποιίες σε Πέλλα και Ημαθία.

Συγκεκριμένα, περιοδείες έγιναν στον ΑΣΕΠΟΠ και τον ΑΣ Νάουσας και σε «Μακεδονική» και σε «Nea Exfrut» στο Ριζό της Πέλλας, με επικεφαλής τον Κώστα Κατσιμένη, γραμματέα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, και τον Γιάννη Διάκογλου, πρόεδρο του κλαδικού Συνδικάτου Ημαθίας - Πέλλας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης με τους εργαζόμενους βρέθηκαν τα ελλιπή μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, με αφορμή και τα εκατοντάδες κρούσματα που έχουν καταγραφεί σε κονσερβοποιίες και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου. Τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης του αγώνα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία με τις «πλάτες» της κυβέρνησης.

Συζητήθηκε επίσης η συνολικότερη εντεινόμενη επίθεση του κεφαλαίου στα Εργασιακά, στο Ασφαλιστικό, στη συνδικαλιστική δράση και απευθύνθηκε κάλεσμα στους εργαζόμενους να ενισχύσουν την πάλη τους για να μη ματώσουν ξανά για τα κέρδη των εκμεταλλευτών τους.

Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 15 Οκτώβρη

Στο μεταξύ, σε απεργία κατεβαίνουν στις 15 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Στην Αθήνα, Ομοσπονδίες και Σωματεία καλούν σε συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 10 π.μ.

Στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωση οργανώνεται στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία καλεί το ΠΑΜΕ, προβάλλοντας μεταξύ άλλων τα αιτήματα για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, καθαρά σχολεία με 15 μαθητές ανά τμήμα, με μαζικές προσλήψεις καθαριστριών και εκπαιδευτικών, κάλυψη όλων των κενών στις δημόσιες υπηρεσίες, αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά 13ου - 14ου μισθού.

Συσκέψεις και συνελεύσεις

-- Η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) καλεί σε σύσκεψη νέων εργαζομένων, το Σάββατο 10/10, στις 12 μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

-- Ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης οργανώνει το Σάββατο 10/10, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (Εγνατίας 6, 1ος όροφος), σύσκεψη - συζήτηση για το συντονισμό της δράσης όλων των σωματείων των επαγγελματιών.

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 11/10, στις 11 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (ΟΤΕ) στο Περιστέρι.

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 11/10, στις 5.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας (Χαριλάου 30).