Παρακαταθήκη η μεγαλειώδης συγκέντρωση στο Εφετείο
Σάββατο 10 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 11 Οχτώβρη 2020

Ενα πραγματικό ξέσπασμα λαού, ένα συλλαλητήριο που όμοιό του είχε χρόνια να γίνει στην Αθήνα, προσφέροντας σε όλο το λαό ανάταση και δίνοντας κουράγιο για τους αγώνες που έρχονται. Αυτό ένιωσαν όσοι συμμετείχαν στη μεγαλειώδη συγκέντρωση την περασμένη Τετάρτη έξω από το Εφετείο της Αθήνας την ώρα που ανακοινωνόταν η δικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, όπως και σε πολλές ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα.

Το σύνθημα που ακούστηκε δεκάδες φορές ήταν «Ο λαός απαιτεί: Οι ναζί στη φυλακή», με τους χιλιάδες συγκεντρωμένους να στέλνουν το μήνυμα της δικής τους ετυμηγορίας: «Είναι ένοχοι γιατί είναι φασίστες». Μια κινητοποίηση - παρακαταθήκη για το αύριο, για την αναγκαία επαγρύπνηση που πρέπει να δείξουν η εργατική τάξη και ο λαός απέναντι στα μαντρόσκυλα του κεφαλαίου, με επίγνωση ότι «δεν ξεμπερδέψαμε με τους φασίστες», όπως τονίστηκε και μετά τη δικαστική απόφαση. Στο δρόμο βρέθηκαν εργαζόμενοι που άφησαν τις δουλειές τους, αψηφώντας απειλές της εργοδοσίας και συμμετέχοντας στις στάσεις εργασίας που προκηρύχθηκαν από τα σωματεία τους. Φοιτητές και μαθητές που μετέφεραν το μάθημα από την τάξη στο δρόμο. Αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που μια ζωή παλεύουν ενάντια στο φασισμό. Ολοι μαζί βρέθηκαν από το πρωί στους Αμπελόκηπους, συγκροτώντας το τεράστιο αυτό λαϊκό ποτάμι καταδίκης του φασισμού και του συστήματος που τον γεννά.


Και όταν ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα ότι η Χρυσή Αυγή κρίνεται εγκληματική οργάνωση, οι δεκάδες χιλιάδες ξεσπούν σε χειροκροτήματα, σηκώνουν τις γροθιές τους, πολλαπλασιάζουν τα συνθήματα. «Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Ενοχη για τις δολοφονίες του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, για τις επιθέσεις στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Ενοχη γιατί μισεί τους εργάτες, μισεί τους λαούς, γιατί οι φασίστες είναι τα μαντρόσκυλα της εργοδοσίας», φωνάζουν οι ντουντούκες.

Ηταν ακριβώς η στιγμή που, όχι τυχαία, μπήκε σε εφαρμογή το προβοκατόρικο σχέδιο διάλυσης της τεράστιας συγκέντρωσης από την αστυνομία, με τις «αύρες» να ψεκάζουν και τα ΜΑΤ να ρίχνουν αδιακρίτως χημικά στο πλήθος, με αφορμή τις γνώριμες ενέργειες μιας ολιγομελούς ομάδας κουκουλοφόρων. Ενα σχέδιο που όμως συνάντησε την αποφασιστικότητα του λαού να διαδηλώσει, κι έτσι έπεσε στο κενό.

Συγκροτημένα, οργανωμένα, κάτω από τα πανό των σωματείων και των μαζικών φορέων, το συλλαλητήριο κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα. «Εσπασε η βιτρίνα του καπιταλισμού, βρώμισε ο τόπος με μπόχα φασισμού», φώναζαν οι διαδηλωτές, πανηγυρίζοντας και τραγουδώντας μαζί με περαστικούς, μαζί με εργαζόμενους που έβγαιναν στα μπαλκόνια και χειροκροτούσαν. «Δεν πρέπει να ξεχάσουμε και δεν θα ξεχάσουμε. Δεν εφησυχάζουμε. Δυναμώνουμε τον αγώνα. Γιατί οι προϋποθέσεις που δημιούργησαν τη Χρυσή Αυγή εξακολουθούν να υπάρχουν», ακούγεται ξανά και ξανά.


Ηταν μια συγκέντρωση που άφησε ανεξίτηλο σημάδι, αποτελώντας το πραγματικό «δικαστήριο» για τους φασίστες, με τους δεκάδες χιλιάδες να ξεκαθαρίζουν ότι οι εγκληματίες πρέπει να απομονωθούν, να πάνε στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας.



ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τον φασισμό δεν τελειώνουμε αν δεν ανατραπεί το σύστημα που τον γεννά (2021-10-07 00:00:00.0)
Απαντάμε στον φασισμό δυναμώνοντας τον αγώνα για το δίκιο του λαού (2018-09-15 00:00:00.0)
Καλεί στην κινητοποίηση ενάντια στη δράση της Χρυσής Αυγής (2018-09-14 00:00:00.0)
Καταγγελία για τις επιθέσεις των φασιστών της Χρυσής Αυγής (2017-10-18 00:00:00.0)
Συγκέντρωση καταδίκης της φασιστικής Χρυσής Αυγής (2016-10-26 00:00:00.0)