Με όλες μας τις δυνάμεις στη μάχη για να πάρουμε πίσω όσα μας στερούν, να διεκδικήσουμε όσα μας αξίζουν

Αποσπάσματα από τις ομιλίες στο συλλαλητήριο

Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2020

Ο Χαρίτος Γκιλάκης
«Θέλουν να γεννιόμαστε και να πεθαίνουμε και να πιστέψουμε ότι στο μεσοδιάστημα που λέγεται ζωή, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέρα από τα κέρδη τους και τη χαμοζωή μας», σημείωσε ο Ν. Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού και του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής, αναφερόμενος στα νέα χτυπήματα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα Εργασιακά, για το παραπέρα «ξεχείλωμα» του ωραρίου και την απογείωση της «ευελιξίας». «Τέτοιες χάρες τα συνδικάτα και το ΠΑΜΕ δεν θα τους κάνουμε, ακόμη κι αν χρειαστεί να γυρίσουμε τον κόσμο ανάποδα», ξεκαθάρισε.

Σχολιάζοντας την εντεινόμενη καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων και την προωθούμενη νέα επίθεση στη συνδικαλιστική δράση, επισήμανε: «Θα κόψουμε τα ξερά τους από τα σωματεία μας. Θα συνεχίσουμε να τα ισχυροποιούμε, πείθοντας να συμμετέχουν όλο και περισσότεροι εργάτες σε αυτά (...) Τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες να τις κρατήσουν για τα άνοστα τηλεπαιχνίδια τους. Εμείς και θα μαζευόμαστε και θα συνεδριάζουμε και θα κάνουμε αντιπαράθεση ζωντανή για τη γραμμή που πρέπει να έχει το κίνημα (...) Τις αυξημένες πλειοψηφίες για να απεργήσουμε να τις κρατήσουν για τον εαυτό τους αυτοί που σήμερα κυβερνούν με ποσοστά που δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το ένα τρίτο του λαού (...) Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να διατηρεί την οργανωτική του αυτοτέλεια και να έχει τη δυνατότητα της απρόσκοπτης λειτουργίας των οργάνων του».

Ο Νίκος Παπαγεωργίου
«Εχοντας πάντα μπροστά την ανάγκη να μείνουμε υγιείς και ασφαλείς», συνέχισε, «θα εξακολουθήσουμε εργαζόμενο τον εργαζόμενο, μαγαζί το μαγαζί, γειτονιά τη γειτονιά, να συγκεντρώνουμε δυνάμεις που αποφασιστικά και αποτελεσματικά θα βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις. Ολα μας τα ΔΣ, οι ΓΣ, οι Επιτροπές Αγώνα χτυπάνε συναγερμό. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να οργανώσουμε τους αγώνες που χρειάζονται για να πάρουμε πίσω όσα μας στερούν, να διεκδικήσουμε όσα μας αξίζουν».

Νωρίτερα, ξεκινώντας την ομιλία του, υπογράμμισε τη σημασία των μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στους ναζί εγκληματίες: «Μέσα από ένα πραγματικό ξέσπασμά του, ο λαός εδώ στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη έβγαλε για ακόμη μια φορά την ετυμηγορία του: "Στο βόθρο της Ιστορίας και πίσω από τα κάγκελα! Οι ναζί δολοφόνοι στη φυλακή!". Ξέρουμε ότι η απόφαση του δικαστηρίου, που ήρθε μετά από 6 χρόνια να επικυρώσει τη λαϊκή αυτή ετυμηγορία, δεν φτάνει για να ξεμπερδέψει κανείς με τους φασίστες, γιατί οι προϋποθέσεις που δημιούργησαν τη Χρυσή Αυγή εξακολουθούν να υπάρχουν (...) Γιατί εμείς οργανώνουμε την πάλη μας όχι μόνο για την απομόνωση των εγκληματιών ναζιστών και του φασισμού, αλλά και για να δημιουργούμε καθημερινά τις προϋποθέσεις να απαλλαγούμε οριστικά και αμετάκλητα από τα δεσμά της εκμετάλλευσης».

Κοινός αγώνας για συγκοινωνίες φτηνές, αξιόπιστες, γρήγορες και ασφαλείς

Ο Γιάννης Αναγνώστου
Τις ομιλίες στο συλλαλητήριο άνοιξε ο Σπύρος Ρεβύθης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ).

Αναφερόμενος στις αυριανές απεργιακές κινητοποιήσεις στα ΜΜΜ, υπογράμμισε: «Μας έχει φτάσει στο απροχώρητο η κατάσταση που βλέπουμε με τους επιβάτες στις αποβάθρες, να στριμώχνονται, να στοιβάζονται», με κίνδυνο για τη διάδοση του κορονοϊού.

Τα τελευταία χρόνια, επισήμανε, «συνεχώς το Σωματείο μας κινητοποιείται για υλικά, ανταλλακτικά, αναλώσιμα και προσλήψεις προσωπικού. Αυτήν τη στιγμή, με 700 θέσεις μείον του οργανογράμματος, με τεχνίτες και οδηγούς να είναι σε έλλειψη, τα δρομολόγια δεν είναι αυτά που έπρεπε να ήταν. Αρα μιλάμε για άμεση πρόσληψη προσωπικού, όχι σήμερα, αλλά προχτές, και να φέρουν άμεσα ανταλλακτικά προκειμένου να συντηρηθούν οι συρμοί».

«Ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός», τόνισε, «γιατί πρέπει ο κόσμος να κινηθεί με ασφάλεια, ώστε να μπορέσει να πάει σπίτι του, στη δουλειά του, οπουδήποτε χρειαστεί και να πάει υγιής. Αρα εμείς αυτό που λέμε είναι φτηνές, αξιόπιστες, γρήγορες και ασφαλείς δημόσιες αστικές μεταφορές στην υπηρεσία του πολίτη».

Η κυβέρνηση, υπογράμμισε, πρέπει «να χρηματοδοτήσει τις αστικές μεταφορές, για να μην έχει και το Μετρό της Αθήνας την τύχη που έχουν τα λεωφορεία, που ήδη ξεκίνησαν και τα κόβουν κομμάτι - κομμάτι και τα δίνουν "φιλέτο" σε ιδιώτες. Πρέπει όλοι μαζί, επιβάτες και εργαζόμενοι, να αναδείξουμε την αναγκαιότητα ώστε να χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους οι ανάγκες των αστικών συγκοινωνιών. Είναι κοινωνικό αγαθό και καμία κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να το αντιμετωπίζει σαν εμπόρευμα».

Εχουμε ήδη πληρώσει πολλά - Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο!

Ο Σπύρος Ρεβύθης
Μήνυμα συμπαράστασης στο λαό, στα σωματεία και τους φορείς της Καρδίτσας, έναν περίπου μήνα από τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή, έστειλε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. «Στεκόμαστε στο πλευρό τους, γιατί τα αιτήματά τους είναι δίκαια και γιατί πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Γιατί είναι ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν η μη ύπαρξη αντιπλημμυρικών έργων. Γιατί εν έτει 2020 υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, με τις κατάλληλες υποδομές, να αποφευχθούν τέτοιες καταστροφές, για να μη θρηνήσουμε κι άλλα θύματα με την πρώτη βροχή», τόνισε.

Παράλληλα, κάλεσε τους εργαζόμενους στις Κατασκευές να μη συμβιβαστούν με τους όρους της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, με τις... προτροπές να ρίξουν το μεροκάματο και να δουλέψουν με λιγότερα ένσημα «για να ανασάνει η εταιρεία ή ο μεγαλοεργολάβος». «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Εχουμε ήδη πληρώσει πολλά οι οικοδόμοι, με την προηγούμενη καπιταλιστική κρίση», υπογράμμισε. «Δε θα πληρώσουμε ξανά».

Η ανάπτυξη που υπόσχεται η σημερινή κυβέρνηση, πρόσθεσε, είναι η ίδια με αυτή που ευαγγελιζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ: «Κρατικές επιδοτήσεις στους κατασκευαστικούς ομίλους, πακτωλός χρημάτων από την τσέπη του λαού, μεροκάματα στον πάτο και ωράρια - λάστιχο για τους οικοδόμους. Το ζήσαμε το προηγούμενο δίχρονο με τη σχετική ανάκαμψη που υπήρξε στον κλάδο».

Ο Αχιλλέας Ζορμπάς
Με παρακαταθήκη την πείρα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες μέσα στο καλοκαίρι, τις στάσεις εργασίας και συνελεύσεις σε εργοτάξια, τις συσκέψεις στα παραρτήματα κ.λπ., το Συνδικάτο τώρα ετοιμάζεται να ενισχύσει τον αγώνα για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, για αυξήσεις στα μεροκάματα, για 5ήμερο - 7ωρο, ασφάλιση για κάθε μέρα δουλειάς, τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας, προστασία των ανέργων.

Το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά νομιμοποιεί την εργοδοτική ασυδοσία

«Κυβέρνηση και εργοδότες έβαλαν συνειδητά σε κίνδυνο τη ζωή μας», τόνισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, μεταφέροντας την πείρα των εργαζομένων του κλάδου από το άνοιγμα του Τουρισμού με τους όρους του κεφαλαίου, γεγονός που στάθηκε ένας από τους βασικούς παράγοντες για τη νέα έξαρση της πανδημίας. Την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και εργοδότες ισχυρίζονται προκλητικά ότι «βάζουν πάνω από όλα την υγεία του λαού», σε μια σειρά από ξενοδοχεία στην Αθήνα «και μάλιστα 5άστερα, που υποτίθεται πουλάνε υγιεινή και ασφάλεια» καταγράφηκαν κρούσματα «πρώτα σε πελάτες και μετά σε προσωπικό», ενώ στις επισιτιστικές επιχειρήσεις οι διανομείς «κάθε μήνα "αποχαιρετούν" ένα συνάδελφο στην άσφαλτο, που χάνει τη ζωή του για αμοιβή 3 ευρώ την ώρα».

Ο Γιώργος Στεγανάκης
Ανατρέχοντας στην περίοδο του «θαύματος του Τουρισμού», κατά την οποία εργοδότες και εργατοπατέρες επαναλάμβαναν ότι οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν κοινά συμφέροντα, διερωτήθηκε: «Ποιος μπορεί να πει ότι κάτι έμεινε στους εργαζόμενους του κλάδου; Τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι τελικά; 9 ευρώ την ημέρα, απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, δουλειά όποτε και όσο θέλει ο εργοδότης!».

Δίπλα στα παραπάνω, η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για τα Εργασιακά, το οποίο «θα νομιμοποιήσει τις παρανομίες, την αυθαιρεσία των ξενοδόχων και των μεγάλων αλυσίδων», που έχουν ήδη «καταργήσει το 8ωρο, το 5ήμερο» και αναγκάζουν τους εποχικούς «να δουλεύουν σερί, χωρίς σταματημό για 6 μήνες κάθε σεζόν».

«Το Συνδικάτο συνεχίζει την προσπάθεια μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς για να εφαρμοστούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, για να αποκρούσουμε την επίθεση των εργοδοτών», κατέληξε και προανήγγειλε νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες στον κλάδο στις 2 Νοέμβρη.

Τα δίκαια αιτήματα μαθητών και εκπαιδευτικών αγκαλιάστηκαν από το λαό

Χαιρετισμό εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας απηύθυνε ο Χαρίτος Γκιλάκης.

«Παρά τη συκοφαντία της κυβέρνησης, που αναπαράγουν και τα ΜΜΕ, ότι δήθεν είμαστε αρνητές της μάσκας, κακομαθημένοι, αλήτες, ότι δεν έχουμε - όπως λένε - επιχειρήματα, ότι είμαστε υποκινούμενοι, εμείς καταφέραμε τα αιτήματά μας να ακουστούν παντού, να υιοθετηθούν όχι μόνο από όλους τους μαθητές αλλά και από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, γιατί είναι δίκαια και αυτονόητα», σημείωσε και επανέλαβε το αίτημα των μαθητών για «ένα σχολείο που να μας μορφώνει ολόπλευρα, να λειτουργεί σωστά, να μην κινδυνεύουμε εμείς και οι οικογένειές μας».

Οι μαθητές είναι ήδη νικητές, πρόσθεσε, «γιατί απέναντι σε αυτήν την πολιτική βρήκαμε τη μοναδική διέξοδο: Να μπούμε χιλιάδες, ενωμένοι στον αγώνα». «Δεν φοβόμαστε και δεν κάνουμε βήμα πίσω», ξεκαθάρισε και κάλεσε στο αυριανό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

«Απαιτούμε εδώ και τώρα σχολεία ανοιχτά και ασφαλή!», τόνισε ο Αχιλλέας Ζορμπάς, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, καταγγέλλοντας ότι ένα μήνα μετά το πρώτο κουδούνι της χρονιάς η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας «συνεχίζουν να μην παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη διασφάλιση της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών».

«Οχι μόνο κλείνουν επιδεικτικά τα μάτια και τα αυτιά απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών, αλλά χρησιμοποιούν τη συκοφάντηση, την τρομοκρατία και την καταστολή ενάντια σε όσους αγωνίζονται για το αυτονόητο στη σημερινή εποχή: Για σχολεία ανοιχτά, καθαρά, με το αναγκαίο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό», υπογράμμισε. Απέναντι σε αυτά τα αιτήματα, υπενθύμισε, το υπουργείο Παιδείας την περασμένη Παρασκευή απάντησε με βία και χημικά.

Οσον αφορά την προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει τους εκπαιδευτικούς ενάντια στους μαθητές και να τους μετατρέψει σε «τηλε-ρουφιάνους», ξεκαθάρισε: «Δηλώνουμε από τη σημερινή συγκέντρωση πως είμαστε στο πλευρό τους! Ο αγώνας των μαθητών είναι και δικός μας αγώνας! Γι' αυτό και την Πέμπτη 15/10 θα βρεθούμε στον ίδιο δρόμο». Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία και στις συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.