Συγκεντρώσεις σε πόλεις όλης της χώρας
Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2020

ΠΑΤΡΑ
Με τη συμμετοχή εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, συνταξιούχων, φοιτητών και μαθητών, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα και φορείς οργάνωσαν χτες συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις όλης της χώρας.

Στην Πάτρα

Με μια μαχητική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, εργαζόμενοι, νέοι και εκπρόσωποι φορέων βροντοφώναξαν «Φτάνει πια πληρώσαμε πολλά, να πληρώσουν τώρα τα αφεντικά». Στη συγκέντρωση μίλησε ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, υπογραμμίζοντας ότι «ο αγώνας των εργατών και των συνδικάτων, των συνταξιούχων, των μαθητών συνεχίζεται και δεν θα σταματήσει, όσο και αν θέλουν να μας κλείσουν το στόμα». Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γιάννης Κογιώνης, από τον Σύλλογο Φοιτητών Μαθηματικού, ο Δημήτρης Χριστόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αχαΐας, ενώ η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με ομιλία του Σωτήρη Παρίση, οργανωτικού γραμματέα του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος σημείωσε: «Οι μάχες το επόμενο διάστημα είναι πολλές και κρίσιμες. Δεν θα κάνουμε πίσω! Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, στήριγμα σε κάθε εργαζόμενο και σωματείο που σηκώνουν κεφάλι και παλεύουν τα αυτονόητα. Τέτοιο Εργατικό Κέντρο χρειάζεται σήμερα αυτός ο δύσκολος, αλλά ελπιδοφόρος αγώνας. Τη σημερινή διοίκηση του Εργατικού Κέντρου δεν μπορεί κανείς να την καθαιρέσει. Εχει τη στήριξη και συμπαράσταση δεκάδων σωματείων και εργαζομένων». Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

ΛΑΡΙΣΑ
Συλλαλητήριο και πορεία οργάνωσε και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου με τα σωματεία του.

Στη Θεσσαλία

Στη συγκέντρωση στη Λάρισα, αφού χαιρέτισαν εκπρόσωποι μαζικών φορέων, την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, επειδή «κοστίζουν». Αντίστοιχα, επισήμανε ότι «οι τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή μας (Καρδίτσα, Φάρσαλα) έδειξαν πως ήμαστε κυριολεκτικά ανοχύρωτοι απέναντι σε τέτοια ενδεχόμενα» εξαιτίας της «παντελούς έλλειψης υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας».

Στην Καρδίτσα, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε συναυλία, ενώ κυριάρχησαν τα αιτήματα για άμεση λήψη μέτρων αποκατάστασης του ζημιών από τις πλημμύρες, αποζημίωσης στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις, προστασίας της ζωής των κατοίκων με την κατασκευή των υποδομών που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές.

Στον Βόλο, ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», στάθηκε στην ομιλία του στην ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Συλλαλητήριο έγινε και στα Τρίκαλα.

Στην Ηπειρο και το Ιόνιο

Στη συγκέντρωση στα Γιάννενα ο Δημήτρης Καλύβας, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, στην κεντρική ομιλία εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου, ανέδειξε την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των ανέργων της πόλης, προτάσσοντας το αίτημα καταβολής επιδόματος ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης από τα Εργατικά Κέντρα σε Αρτα, Ηγουμενίτσα και Λευκάδα. Στην Κέρκυρα, ο Σπύρος Κανταρέλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, κατήγγειλε μεταξύ άλλων την προσπάθεια φακελώματος των εργαζομένων σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ από την εργοδοσία.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Στη Νάουσα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση το πρωί στην κεντρική πλατεία και πορεία προς το Νοσοκομείο. Συμμετείχαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας» και του κλαδικού Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας, που δίνει τη μάχη κόντρα στην εργοδοτική ασυδοσία που έχει μετατρέψει τα κονσερβοποιία και τα διαλογητήρια της περιοχής σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, με εκατοντάδες κρούσματα.

Συγκεντρώσεις και πικετοφορίες έγιναν το απόγευμα και σε άλλες πόλεις, σε Βέροια, Γιαννιτσά, Σέρρες, Κατερίνη, Κιλκίς, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Εδεσσα.

Σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια

Στις ομιλίες και τους χαιρετισμούς των συλλαλητηρίων σε Χαλκίδα, Λαμία, Θήβα και Αμφισσα κυριάρχησαν οι αναφορές στις τεράστιες ελλείψεις μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό στους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα στις περιοχές που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό εργοστασίων, καθώς επίσης και στις τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Το συλλαλητήριο στη Θήβα αποτέλεσε συνέχεια της προσπάθειας που έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα σωματεία της περιοχής, προκειμένου να αναδείξουν την υποστελέχωση και την τραγική κατάσταση του νοσοκομείου, διεκδικώντας μαζικές μόνιμες προσλήψεις.

Επίσης, στα συλλαλητήρια της Στερεάς Ελλάδας κυριάρχησαν οι αναφορές στήριξης στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Σε Χαλκίδα και Θήβα βρέθηκε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών της ΛΑΡΚΟ, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση του Σαββάτου στη Λάρυμνα.

Στην Κρήτη

Δυναμική ήταν η συγκέντρωση των συνδικάτων στο Ηράκλειο, στην πλατεία Ελευθερίας. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημόκριτος Σαλούστρος, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των μουσικών από το τοπικό παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Με το δικό τους μπλοκ συμμετείχαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Ηρακλείου, ενώ ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Γιάννης Λιναρίτης απηύθυνε χαιρετισμό. Με το δικό τους πανό συμμετείχαν και οι αυτοαπασχολούμενοι επιπλοξυλουργοί της πόλης. Η συγκέντρωση κορυφώθηκε με πορεία.

Στα Χανιά, το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν εργαζόμενοι από μια σειρά Σωματεία, καθώς και ο Σύλλογος Γυναικών (ΟΓΕ). Συμμετείχαν επίσης ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων και ο Σύλλογος Εστίασης, καταγγέλλοντας την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων στήριξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.