ΔΙΚΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Εν αναμονή της απόφασης για την αναστολή των ποινών

Σήμερα στις 10.30 το πρωί συνεχίζεται η διαδικασία

Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2020

INTIME NEWS

Με το θέμα της αναστολής εκτέλεσης των ποινών συνεχίστηκε χτες η διαδικασία στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί σήμερα στις 10.30 το πρωί για να ολοκληρωθούν οι μάρτυρες υπεράσπισης, η κατάθεση εγγράφων κ.λπ. των υπόλοιπων καταδικασμένων ναζιστών. Μετά θα ακολουθήσουν η πρόταση της εισαγγελέα και οι τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Χτες, λοιπόν, οι συνήγοροι υπεράσπισης εξέτασαν μάρτυρες υπεράσπισης των καταδικασμένων ναζιστών, προσκόμισαν έγγραφα και οτιδήποτε υπάρχει, για να αποφύγουν τη φυλακή οι χρυσαυγίτες. Μεταξύ των πολλών, ακόμη μια φορά ξετυλίχτηκε στο δικαστήριο η ...καλοσύνη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης.

Στη διάρκεια της διαδικασίας της δίκης όλα αυτά τα χρόνια το δικαστήριο άκουγε μεταξύ άλλων για τις γριούλες, τις οποίες βοηθούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης - οι χρυσαυγίτες - για να πάρουν χρήματα από τα ΑΤΜ. Χτες, «μπήκαν μπροστά» τα μέλη των οικογενειών τους, οι συγγενείς τους, οι γέροντες γονείς τους με χρόνια νοσήματα κ.λπ. Αλλοι μάλιστα ανέφεραν ότι αφού θα ασκήσουν έφεση σε βάρος της απόφασης δεν έχει νόημα να εκτίσουν την ποινή τους αφού μπορεί στο Εφετείο να αθωωθούν!...

Ενδεικτική του κλίματος και η παρουσία τριών από τα ακριβοθώρητα στελέχη της Χρυσής Αυγής, των πρώην βουλευτών της ναζιστικής οργάνωσης Αρτέμ. Ματθαιόπουλου, που καταδικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης 10 χρόνια φυλάκισης, Παν. Ηλιόπουλου που καταδικάστηκε σε 7 χρόνια κάθειρξης και Κωνστ. Μπαρμπαρούση που καταδικάστηκε σε 7 χρόνια. Ο τελευταίος ζητώντας αναστολή έφερε ως μάρτυρα υπεράσπισης τον ηλικιωμένο πατέρα του...

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο καταδικασθείς ρώτησε την έδρα αν μπορεί να αποχωρήσει ύστερα από την κατάθεση του πατέρα του, η πρόεδρος, Μαρία Λεπενιώτη, του απάντησε: «Είστε κατηγορούμενος και πρώτη φορά σάς βλέπουμε σήμερα...».

«Χαμηλές οι ποινές»

Με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η Πολιτική Αγωγή των Αιγύπτιων αλιεργατών τονίζει μεταξύ άλλων ότι «οι αποφάσεις που εκκρεμούν είναι σημαντικές, καθώς μπορούν να ολοκληρώσουν την καταδίκη, αλλά μπορούν και να την καταστήσουν κενό γράμμα...».

Επισημαίνει επίσης ότι οι ποινές για τους επίδοξους δολοφόνους του Αμπουζίντ Εμπάρακ που καταδικάστηκαν για την πράξη που τέλεσαν και την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, είναι αντικειμενικά χαμηλές σε σχέση με τη νομολογία και τη δικαστηριακή πρακτική για τέτοια βαρύτατα κακουργήματα.

«Οι κατηγορούμενοι διεκδικούν από σήμερα την αναγνώριση αναστέλλουσας ισχύος στις εφέσεις τους. Χορήγηση της αναστολής στο διευθυντήριο και σε όσους συμμετείχαν σε ανθρωποκτόνες επιθέσεις θα σημάνει ότι η κοινωνία, τα θύματα και οι οικογένειές τους θα περιμένουν πολλά ακόμα χρόνια για να εκτίσουν οι κατηγορούμενοι τις ποινές τους. Αυτό θα είναι αδιανόητο για τη διευθύνουσα ομάδα. Θα είναι όμως και απαράδεκτο για τους επίδοξους δολοφόνους του Αμπουζίντ Εμπάρακ που 8 χρόνια μετά τη δολοφονική επίθεση που τέλεσαν έχουν κρατηθεί μόνο μία (1) ημέρα!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει: «Δεν έχουμε δικαίωμα να προσβάλουμε την απόφαση του δικαστηρίου όσον αφορά τους κατηγορούμενους κατά των οποίων παριστάμεθα. Το έχει όμως ο εισαγγελέας Εφετών σύμφωνα με το άρθρο 489 παρ. ε΄ Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και οφείλει να αναλάβει τη θεσμική του ευθύνη».