ΣΤΕΝΑ ΤΗΣ ΤΑΪΒΑΝ
Αντιδράσεις της Κίνας για τον διάπλου αμερικανικού αντιτορπιλικού
Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2020

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Barry» διέσχισε προχτές τα Στενά της Ταϊβάν στο πλαίσιο ενός «διάπλου ρουτίνας» στην περιοχή, ανακοίνωσε ο στόλος Ειρηνικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, προκαλώντας νέα αντίδραση της Κίνας. Στη σχετική ανακοίνωση, μάλιστα, το αμερικανικό ΠΝ τονίζει ότι η νέα εμφάνιση πολεμικού τους πλοίου στα Στενά - η 10η από την αρχή της χρονιάς - «δείχνει την αφοσίωση των ΗΠΑ στην υπόθεση ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού» και κατέληξε ότι «οι δυνάμεις του αμερικανικού ΠΝ θα συνεχίσουν να πετάνε, να πλέουν και να επιχειρούν οπουδήποτε επιτρέπει το Διεθνές Δίκαιο».

Επιπλέον, το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν συνέδεσε τον διάπλου του αμερικανικού πλοίου με «φυσιολογική κατάσταση» και πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του παρακολουθούσαν κανονικά το πέρασμά του.

Αντιδρώντας, ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Κίνας, Τσανγκ Τσουνχούι, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν» και ότι «στέλνουν αποπροσανατολιστικά μηνύματα» στην Ταϊβάν. Κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες στα Στενά και δήλωσε ότι οι κινεζικές Ενοπλες Δυνάμεις θα προασπίσουν αποφασιστικά την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, την «ειρήνη και σταθερότητα» στα Στενά.

Την ενόχληση της Κίνας έχουν προκαλέσει επίσης οι προετοιμασίες των ΗΠΑ να πουλήσουν ακόμα περισσότερα και πιο προηγμένα οπλικά συστήματα στην Ταϊβάν. Αρχές της βδομάδας έγινε ενημέρωση του Κογκρέσου σχετικά με σχέδια πώλησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών «MQ-9», αλλά και ενός πυραυλικού συστήματος παράκτιας άμυνας. Σύμφωνα με πηγές, η αξία των σχεδιαζόμενων πωλήσεων εκτιμάται στα 5 δισ. δολάρια.