ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Στον 4ο μήνα οι βομβαρδισμοί
Τρίτη 8 Γενάρη 2002

Associated Press

Αμερικανοί πεζοναύτες στην Κανταχάρ
ΚΑΜΠΟΥΛ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Χτες, οι βομβαρδισμοί των Αμερικανών κατά του Αφγανιστάν εισήλθαν στον 4ο μήνα και θα συνεχιστούν με το ανεπίσημο «πράσινο φως» που έδωσαν χτες τα Ηνωμένα Εθνη. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό των αμερικανικών δυνάμεων και των Αφγανών συμμάχων τους για τον εντοπισμό του μουλά Ομάρ, που φέρεται να έχει εγκαταλείψει την περιοχή του Μπαγκράν, και του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος, σύμφωνα με Ουζμπέκους αξιωματούχους, βρίσκεται πιθανότατα στο Πακιστάν.

Τουλάχιστον αυτό δήλωσε την Κυριακή σε εκπομπή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Τζον Εντουαρντς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι, αν η πληροφορία είναι έγκυρη, το Πακιστάν θα συνδράμει τις αμερικανικές υπηρεσίες για τη σύλληψή του.

Πάντως, οι αμερικανικές δυνάμεις εντείνουν τους βομβαρδισμούς από αέρος και ενισχύουν τις θέσεις τους στο έδαφος, στο ανατολικό Αφγανιστάν, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για τη σύλληψη μαχητών της «Αλ Κάιντα», που πιστεύεται ότι έχουν καταφύγει κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων «Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος» (ΑΙΡ).

Οι βομβαρδισμοί επικεντρώνονται, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», στη Ζαουάρ της επαρχίας Χοστ, όπου προηγουμένως είχαν προσγειωθεί τέσσερα ελικόπτερα μεταφέροντας Αμερικανούς κομάντος. Στην περιοχή αυτή πιστεύεται ότι, εκτός από μέλη της «Αλ Κάιντα», έχουν καταφύγει και Ταλιμπάν, υπό τις εντολές του διοικητή Τζαλαλουντίν Χακάνι, που βρίσκεται αρκετά υψηλά στη λίστα των καταζητούμενων των Αμερικανών.

«Εγκριση» των βομβαρδισμών από ΟΗΕ

Στην επαρχία Χοστ εκτυλίσσεται και μία ακόμη ιστορία, αυτή της παράδοσης του 14χρονου Αφγανού που φέρεται να είναι αυτός που έκοψε σε ενέδρα το νήμα της ζωής - αργά το βράδυ της Παρασκευής - του λοχία του αμερικανικού στρατού Ρος Τσάπμαν. Οι γηραιότεροι και αρχηγοί των φυλών επρόκειτο να αποφασίσουν για την παράδοσή του στις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές. Ωστόσο, οι αντιρρήσεις είναι πολλές, και οι κυριότερες εστιάζονται στη συνέχιση των βομβαρδισμών παρά την αντίθεση που έχουν εκδηλώσει οι Αφγανοί, ακόμη και αυτός ο ίδιος ο μεταβατικός πρωθυπουργός, Χαμίντ Καρζάι.

Οι Αμερικανοί πάντως συνεχίζουν και θα συνεχίσουν, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Βικτόρια Κλαρκ. Και γιατί όχι, αφού έστω και εμμέσως έχουν την έγκριση του ΟΗΕ, καθώς, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, Λαχντάρ Μπραχίμι, ...οι αμερικανικές δυνάμεις είναι πολύ προσεκτικές στους βομβαρδισμούς εναντίον του Αφγανιστάν και πρόσθεσε ότι δεν έχει ζητήσει να σταματήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή πολλών αμάχων. Ο Μπραχίμι δήλωσε ότι συζήτησε το θέμα των αμάχων που πλήττονται από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς με το νέο απεσταλμένο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, αλλά πρόσθεσε ότι δε ζήτησε να σταματήσουν οι επιδρομές. «Δεν υπάρχει καμία διαφωνία μεταξύ του ΟΗΕ και των Αμερικανών γι' αυτό», επισήμανε ο Μπραχίμι. Από την πλευρά του, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ δήλωσε κατά την άφιξή του στο Αφγανιστάν, το Σάββατο, ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τους βομβαρδισμούς μέχρι να εξαρθρώσουν το δίκτυο των Ταλιμπάν και της «Αλ Κάιντα».