Ημερολόγιο αγώνων...
Τρίτη 8 Γενάρη 2002

Ενα καλαίσθητο «κόκκινο» ημερολόγιο εξέδωσε η Αχτίδα Δήμου Θεσσαλονίκης της ΚΟΘ του ΚΚΕ, το οποίο κοσμούν εικόνες από τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις των κομμουνιστών της πόλης στη διάρκεια της κτηνώδους επιδρομής του ΝΑΤΟ στην πολύπαθη Γιουγκοσλαβία, την άνοιξη του 1999, αλλά και αργότερα.

Οι δώδεκα σελίδες του ημερολογίου εικονογραφούνται από αντίστοιχες φωτογραφίες που αποτυπώνουν το μεγαλείο της αντίστασης, της ακατάπαυστης δράσης των κομμουνιστών της πόλης εναντίον του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Φωτογραφίες που τότε έκαναν το γύρο του κόσμου, γεμίζοντας με περηφάνια τον φιλειρηνικό λαό της Θεσσαλονίκης. Εικόνες από τις αγωνιστικές παρακαταθήκες του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που ζητούν τη συνέχειά τους στο σήμερα και το αύριο, δείχνοντας το δρόμο που πρέπει και μπορεί να ακολουθήσει ο ελληνικός λαός. Το δρόμο που αταλάντευτα ακολουθούν οι κομμουνιστές, για να γίνει πράξη η ευχή στην πρώτη σελίδα του ημερολογίου για ευτυχισμένο και ειρηνικό 2002, για να είναι ευτυχισμένα και ειρηνικά τα χρόνια που έρχονται.

Ξεφυλλίζοντας το ημερολόγιο, «στεκόμαστε» στη φωτογραφία από τις 9/3/1999 που απεικονίζει την κατάληψη, από μέλη και φίλους του ΚΚΕ, των σιδηροδρομικών γραμμών και το σταμάτημα του τρένου που μετέφερε γερμανικά τανκς στο Κόσσοβο. Στη φωτογραφία από τις 25/3/1999, οπότε μέλη και φίλοι του Κόμματος, τιμώντας όπως άξιζε την ιστορική επέτειο, καταλαμβάνουν ειρηνικά το λιμάνι της πόλης που έχει μετατραπεί σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών δυνάμεων προς το Κοσσυφοπέδιο. Ακόμη, στην εικόνα της απόβασης αμερικανικών δυνάμεων στο Λιτόχωρο στις 19/3/1999 με το λαό της Κατερίνης να απαιτεί «Killers Go Home». Σ' αυτή των παιδιών της ΚΝΕ, που πρωτοστάτησαν στον αγώνα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, σε αλυσίδα ειρήνης στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

Οι φωτογραφίες του ημερολογίου μάς θυμίζουν ακόμη τις πραγματικά απίστευτου μεγέθους και μαχητικότητας λαϊκές διαδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβρη του 2000, χάρη στην οποία ματαιώθηκε η συναυλία της μπάντας του 6ου στόλου στη ΔΕΘ. Την πορεία στους δρόμους του Βελιγραδίου κομμουνιστών από τη Θεσσαλονίκη. Τη συγκλονιστική στιγμή των νέων της ΚΝΕ που γράφουν συνθήματα, με κόκκινη μπογιά, πάνω στα γερμανικά τανκς που έχουν κατεύθυνση το Κοσσυφοπέδιο, αφού προηγουμένως έχουν ακινητοποιήσει το τρένο που τα μεταφέρει.