ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Να ανοίξουν τα πανεπιστήμια με ασφάλεια για όλους τους φοιτητές

Συγκέντρωση το απόγευμα της Παρασκευής στο Σύνταγμα

Σάββατο 24 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 25 Οχτώβρη 2020

Να ανοίξουν κανονικά τα πανεπιστήμια για διά ζώσης μαθήματα με ασφάλεια για όλους τους φοιτητές απαίτησαν το απόγευμα της Παρασκευής μια σειρά φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, στη συγκέντρωση που έκαναν στο Σύνταγμα. «Δεν γίνεσαι επιστήμονας με παραδόσεις τηλεματικές - Πάρτε μέτρα και ανοίξτε αμφιθέατρα για τους φοιτητές», έγραφαν χαρακτηριστικά σε ένα από τα πανό τους.

«Ακόμα και με τέλειες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, η τηλεκπαίδευση δεν μας καλύπτει γιατί δεν μπορούμε να μάθουμε ολοκληρωμένα το επιστημονικό μας αντικείμενο, να εμβαθύνουμε και να προβληματιστούμε πάνω στην επιστήμη μας», εξήγησε μιλώντας στη συγκέντρωση η Χρύσα Λεμπέση - Πάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού, και τόνισε ακόμα:

«Ξέρουμε πολύ καλά πως υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να επιστρέψουμε με ασφάλεια στα αμφιθέατρα, αλλά είναι επιλογή της κυβέρνησης να τα αφήνει κλειστά, συνεχίζοντας τον εμπαιγμό σε όλους εμάς που αγωνιούμε για τις σπουδές μας. Το μόνο που μας εμποδίζει είναι η πολιτική της κυβέρνησης, που αξιολογεί τις ανάγκες μας ως κόστος και παίζει κορόνα - γράμματα την υγεία, τη ζωή και τις σπουδές μας. Διαφημίζει νέες θέσεις καθηγητών στα πανεπιστήμια, τη στιγμή που ανοίγει λιγότερες θέσεις από πέρσι. Δίνει εν μέσω πανδημίας εκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα φοιτητικού τουρισμού και "αναβάθμισης" της ποιότητας των πανεπιστημίων, αλλά δεν δίνει ούτε ένα κονδύλι για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε με ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Κρατά τα πανεπιστήμια κλειστά για εμάς, αλλά ανοιχτά για μπίζνες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ξεκίνησε τη διά ζώσης λειτουργία του το πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό με δίδακτρα, αξιοποιώντας κεντρική αίθουσα του ΕΚΠΑ, ενώ αντίστοιχα διά ζώσης θα λειτουργήσουν και τα επί πληρωμή μεταπτυχιακά, ό,τι δηλαδή αποφέρει κέρδος. Ταυτόχρονα, μένουν αναξιοποίητα μια σειρά δημόσια κτίρια, κληροδοτήματα και υποδομές που μπορούν να διατεθούν άμεσα για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας και μαζί με την πρόσληψη προσωπικού μπορούν να συμβάλουν στο να σπάσουν σε κλιμάκια τα τμήματα».

Την εμπειρία των πρωτοετών φοιτητών μετέφερε η Μαρία Μόσχου, πρωτοετής φοιτήτρια του Πολιτικού ΕΚΠΑ, επισημαίνοντας τα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης που τα έζησαν πριν από λίγους μήνες ως μαθητές και τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Τώρα έχουμε ανάγκη περισσότερο από όσο ποτέ να μπούμε στα αμφιθέατρα για να γνωρίσουμε τους συμφοιτητές μας, το έτος μας, να δούμε από κοντά τη σχολή μας και να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα, για να μπορέσουμε να διδαχτούμε με όλους τους όρους την επιστήμη για την οποία παλέψαμε να μπούμε στο πανεπιστήμιο».

«Οι μετεγγραφέντες φοιτητές αποκλείονται από την παρακολούθηση όλων των μαθημάτων και παράλληλα η κυβέρνηση βάζει όλο και περισσότερα εμπόδια: Εν μέσω πανδημίας θέλει να μειώσει το ποσοστό των φοιτητών που θα πάρουν μετεγγραφή σε σχέση με όσους το δικαιούνται. Δηλαδή ακόμα περισσότεροι φοιτητές να μείνουν εκτός», είπε η Καλυψώ Βαΐτση, υπό μετεγγραφή πρωτοετής φοιτήτρια στους Πολιτικούς Μηχανικούς ΕΜΠ, προσθέτοντας ότι «η αντιλαϊκή πολιτική, τα βάρη της νέας οικονομικής κρίσης μετατρέπουν σε "άφταστο όνειρο" τις σπουδές σε άλλη πόλη». Και κάλεσε να δυναμώσει ο αγώνας στις σχολές με δημιουργία επιτροπών μετεγγραφέντων, να απαιτήσουν οι φοιτητές να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διαδικασίες για να μη χαθεί το εξάμηνο για κανέναν και να μη μείνει κανένας φοιτητής εκτός πανεπιστημίου.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία που κατέληξε στην περιοχή του Θησείου.

Συνελεύσεις και συντονισμός για τους μαθητές

Με Γενικές Συνελεύσεις στα σχολεία και άλλες πολύμορφες δράσεις συνεχίζουν τον αγώνα τους και οι μαθητές, προτάσσοντας τα δίκαια αιτήματά τους για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία.

Στη Θεσσαλονίκη, οι μαθητές, μετά τις πολύμορφες δράσεις που ανέπτυξαν την Πέμπτη στα σχολεία τους, δίνουν ραντεβού στην ανοιχτή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, το Σάββατο 24 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στο παρκάκι έξω από το ΕΚΘ.

Αντίστοιχα στην Πάτρα, κάλεσμα στους μαθητές από κάθε σχολείο, εκλεγμένους 15μελών - 5μελών, να συμμετάσχουν στην ανοιχτή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής στην πλατεία Γεωργίου (στον Εσπερο), το Σάββατο 24 Οκτώβρη, στις 5.30 μ.μ. για να αποφασίσουν συλλογικά τη συνέχεια της δράσης τους, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πάτρας. «Η πανδημία φουντώνει, τα κρούσματα αυξάνονται, τα τμήματα και τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Είναι αδιανόητο να λένε να κάνουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα... Παλεύουμε για ασφαλή και ανοιχτά σχολεία. Κόψτε τις υποσχέσεις και την τρομοκρατία!», διαμηνύει στο κάλεσμά της.