ΧΙΟΣ
Σε άμεσο κίνδυνο η ζωή ντόπιων και μεταναστών

Δεκάδες τα κρούσματα στη δομή προσφύγων της ΒΙΑΛ με ευθύνη της κυβέρνησης. Αθωράκιστο το νοσοκομείο για να αντεπεξέλθει στην αυξημένη πίεση

Τρίτη 27 Οχτώβρη 2020

Από τους ελέγχους στη ΒΙΑΛ
Τουλάχιστον 70 είναι τα κρούσματα στο ΚΥΤ προσφύγων στη ΒΙΑΛ της Χίου, με τη δομή να έχει μετατραπεί, όπως φαίνεται, σε εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού, ως αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών εγκλωβισμού εκατοντάδων ξεριζωμένων. Το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων ανέρχεται στο 11% επί του συνολικού πληθυσμού εντός της ΒΙΑΛ, με την κατάσταση που επικρατεί σε τέτοιες δομές να κάνει, όπως γίνεται κατανοητό, δύσκολη την όποια προσπάθεια ιχνηλάτησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, την περασμένη Κυριακή, τα δύο από τα κρούσματα είναι σε εργαζόμενους της δομής, ενώ τις πολύ μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για τη συρροή αυτή των κρουσμάτων, με την ανυπαρξία οποιωνδήποτε ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και προστασίας, επιχείρησε να συγκαλύψει ο υπουργός Ν. Μηταράκης, με τη σύσκεψη που οργάνωσε στο νησί, με τη συμμετοχή του δημάρχου, του αντιπεριφερειάρχη και άλλων εμπλεκομένων. Προκλητικά η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι ...«επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα και η επάρκεια των υπηρεσιών» (!) και ότι «αποφασίστηκε - μετά από τις συστάσεις των ειδικών - να συνεχιστεί ο υγειονομικός αποκλεισμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπως έχει τεθεί από την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου».

Μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Περιφέρεια με χρηματοδότηση του υπουργείου Μετανάστευσης θα επαναλειτουργήσει ιατρείο μέσα στη ΒΙΑΛ... Ανέφερε, επίσης, ότι «η αστυνομία θα ενισχύσει τις προσπάθειες επιβολής του υγειονομικού αποκλεισμού, λαμβάνοντας υπόψη ότι η δομή δεν έχει εξωτερική περίφραξη.

Σε πλήρη αντίθεση με τις αλλεπάλληλες καταγγελίες του ίδιου του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, σωματείων και φορέων του νησιού, για τις τεράστιες ελλείψεις, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι ...«το νοσοκομείο είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την κρίση και θα ενισχυθεί περαιτέρω, όπως απαιτείται»!

Ο δε δήμαρχος του νησιού, Στ. Κάρμαντζης (ΝΔ), αρπάζοντας την ευκαιρία έκανε λόγο για ανάγκη δημιουργίας κλειστής δομής, δηλαδή άλλης μιας δομής - φυλακής ψυχών για μετανάστες και πρόσφυγες στη Χίο, κάτι που έχει απορριφθεί από το λαό του νησιού με τις μεγάλες του κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, για τους πρόσφυγες και μετανάστες της ΒΙΑΛ που διαπιστώνεται ότι είναι θετικοί στον κορονοϊό, θα λειτουργήσει η δομή - καραντίνα της Λευκωνιάς, λίγο έξω από την πόλη της Χίου, η οποία είχε μισθωθεί από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τη 14ήμερη υγειονομική καραντίνα των νεοεισερχομένων.

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Χίου: Η καραντίνα στη ΒΙΑΛ μεταθέτει χρονικά το πρόβλημα, δεν το λύνει

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χίου αποτυπώνεται όλη η αλήθεια για την «ετοιμότητα» του νοσοκομείου, 8 μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας: «Το νοσοκομείο μας, που έχει ξεπεράσει τα όριά του σε όλες τις κλινικές του, έχει ήδη βρεθεί, μετά και την πρόσφατη καταγραφή των κρουσμάτων στη ΒΙΑΛ, σε πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης κατοίκων και μεταναστών», σημειώνει μεταξύ άλλων. Σχολιάζοντας το μέτρο της καραντίνας για τη ΒΙΑΛ, σημειώνει ότι «χωρίς την παρουσία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, χωρίς την απαιτούμενη αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ, αλλά και χωρίς να εξασφαλίζονται οι όροι πρόληψης και υγιεινής το πρόβλημα δεν λύνεται, απλά μετατίθεται χρονικά, με απρόβλεπτες συνέπειες». Καταγγέλλει την κυβέρνηση γιατί εξακολουθεί να μη λαμβάνει κανένα μέτρο ενίσχυσης των δημόσιων μονάδων Υγείας στο νησί, υπογραμμίζοντας ανάμεσα σε άλλα την υποστελέχωση, τα μειωμένα αποθέματα σε Μέσα Ατομικής Προστασίας κ.ο.κ. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, στο αίτημα του νοσοκομείου προς τη 2η ΥΠΕ για την κάλυψη των αναγκών του με 60.000 γάντια, απεστάλησαν μόλις 8.000, ικανά να καλύψουν τις ανάγκες ελάχιστων ημερών. Οσο για το PCR τεστ που γίνεται στο νοσοκομείο πραγματοποιείται σε ελάχιστα περιστατικά, λόγω του υψηλού οικονομικού κόστους των αναλώσιμων αντιδραστηρίων του μοριακού αναλυτή.

Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν στο περιστατικό, τις προηγούμενες μέρες, τοκετού εγκύου θετικής στον κορονοϊό, όπου τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα δύο μαίες, ένας γιατρός, δύο άτομα από το πλήρωμα του ΕΚΑΒ και ένας καθαριστής, αποδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο τις Μαιευτικές Κλινικές, κι ενώ είναι η τρίτη φορά που προσωπικό της Μαιευτικής Κλινικής τίθεται σε καραντίνα, «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν υλοποιεί τις εξαγγελίες της, όπως για παράδειγμα μεταφορά των εγκύων στην Αθήνα ή την ηπειρωτική Ελλάδα, τόσο για την ασφάλεια των ιδίων, όσο και την αποσυμφόρηση της Μαιευτικής Κλινικής».

Για το θέμα το Σωματείο στρέφει τα βέλη του και στη διοίκηση του νοσοκομείου που «σιωπά κρύβοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί, θέτοντας σε κίνδυνο νοσηλευόμενους και πολίτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το θετικό κρούσμα αιμοκαθαιρόμενου στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στις 16/10».

Το Σωματείο απαιτεί την αποφασιστική ενίσχυση του νοσοκομείου, τη διενέργεια δωρεάν μαζικών τεστ σε νοσοκομείο, αστυνομία, ΒΙΑΛ, ΟΤΑ, γηροκομεία, φυλακές και όπου υπάρχει ανάγκη. Αύξηση κλινών ΜΕΘ, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, άμεση δημιουργία και στελέχωση πολυδύναμου Ιατρείου στη ΒΙΑΛ με 24ωρη λειτουργία, άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, κανένα νέο κέντρο κράτησης, ανοιχτό ή κλειστό.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αιρετών και κατοίκων Χίου

Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο της Χίου καταγγέλλει και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων Χίου. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή, «για πολλοστή φορά ξεγυμνώθηκε η πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργού της κ. Μηταράκη στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό με αφορμή την πανδημία».

Ειδικά για τη ΒΙΑΛ, με τους στοιβαγμένους ανθρώπους, υπογραμμίζει ότι πλέον αποτελεί και με τη «βούλα» υγειονομική βόμβα για τους κατοίκους του νησιού, για όσους εργάζονται εκεί και φυσικά για τους ίδιους τους μετανάστες!

«Την ίδια στιγμή, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, εμμονικά η κυβέρνηση, διά του υπουργού της, αφού άφησε τις δομές χωρίς ουσιαστική υγειονομική προστασία όλο αυτό το διάστημα, αφού φτάσαμε στο και πέντε για να έρθει ο ΕΟΔΥ, εξακολουθεί να παπαγαλίζει: Μόνιμες και κλειστές δομές στα νησιά!», υπογραμμίζει, προσθέτοντας:

«Δεν χρειαζόμαστε κλειστές ή ανοιχτές δομές στα νησιά μας. Δεν χρειαζόμαστε στρατόπεδα συγκέντρωσης, στίγμα στον πολιτισμό μας. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό και στελεχωμένο νοσοκομείο». «Χρειαζόμαστε ασφαλή σχολεία με μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, και ικανό αριθμό εκπαιδευτικών, να αποσυμφορηθεί το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ με τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά μας και τη χώρα, να θωρακιστεί υγειονομικά η ΒΙΑΛ, να γίνονται συχνά διαγνωστικά τεστ».