ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Δεκάδες κρούσματα σε ιδιωτικό γηροκομείο, λίγο μετά τις συρροές σε χώρους δουλειάς

«Εμφραγμα» στα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία της Ηπείρου

Τρίτη 3 Νοέμβρη 2020

Eurokinissi

Μετά τη μεγάλη συρροή κρουσμάτων στη βιομηχανία τροφίμων του νομού την προηγούμενη βδομάδα, τα 55 θετικά κρούσματα σε ιδιωτικό γηροκομείο στα Γιάννενα αναδεικνύουν τις κυβερνητικές ευθύνες για την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας του λαού σε όλους τους κρίσιμους τομείς, στους μεγάλους χώρους δουλειάς, σε δομές με ευπαθείς ομάδες όπως τα γηροκομεία κ.ο.κ.

Ταυτόχρονα, τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας επιβεβαιώνει το γεγονός ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις, τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων δεν έχουν πλέον κλίνες για να καλύψουν αυτούς τους ασθενείς, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η διακομιδή ηλικιωμένων σε βαριά κατάσταση σε άλλα νοσοκομεία της Ηπείρου χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές!

Καθυστερημένοι έλεγχοι, διακομιδές σε νοσοκομεία χωρίς προδιαγραφές και ΜΕΘ Covid

Τα πρώτα 24 θετικά κρούσματα επιβεβαιώθηκαν το Σάββατο 31/10, στα πρώτα 25 δείγματα που στάλθηκαν. Χτες πληροφορίες ανέφεραν ότι τελικά εντοπίστηκαν 55 κρούσματα (45 ηλικιωμένοι και 10 εργαζόμενοι), σε σύνολο 56 ηλικιωμένων και 16 εργαζομένων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα πρώτα 24 επιβεβαιωμένα κρούσματα, οι 12 ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, με την Τομεακή Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ να καταγγέλλει μάλιστα ότι τουλάχιστον 5 υπερήλικες σε βαριά κατάσταση μεταφέρθηκαν «στα Νοσοκομεία Αρτας (2), Φιλιατών (2) και Πρέβεζας (1), σε κλίνες χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας (πλην της Αρτας) και χωρίς κλίνες ΜΕΘ Covid».

Η Κομματική Οργάνωση χαρακτηρίζει «εγκληματική ολιγωρία» την καθυστέρηση στον έλεγχο των υπερηλίκων και του προσωπικού, όταν από τις 25 Οκτώβρη είχε επιβεβαιωθεί ως θετική στην Covid εργαζόμενη στο γηροκομείο, «όπως ακριβώς και στην τοπική βιομηχανία όπου η διασπορά κρουσμάτων δεν βρήκε τα αντανακλαστικά που όφειλαν να επιδεικνύουν ΕΟΔΥ και τοπικές αρχές και χρειάστηκαν απανωτές καταγγελίες και παρεμβάσεις του Εργατικού Κέντρου για να παρθούν έστω τα στοιχειώδη μέτρα και να γίνουν μαζικά τεστ».

Οι εξελίξεις στο ιδιωτικό γηροκομείο ανάγκασαν τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ να ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση, ωστόσο, όπως σημειώνει η Κομματική Οργάνωση, αυτό «δεν απαντά στο βασικό ερώτημα πώς θα συνεχιστεί η αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ηπειρο». Και ξεκαθαρίζει: «Η υγεία μας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ούτε με "εκ των υστέρων πράξεις" ούτε με "ευχολόγια" ούτε βέβαια αδυνατίζοντας συνολικά το δημόσιο σύστημα Υγείας με πρακτικές "ράβε - ξήλωνε", μετατρέποντάς το σε ΕΣΥ "μίας και μοναδικής νόσου"».

Αθωράκιστες οι δημόσιες μονάδες Υγείας

«Τα ίδια τα γεγονότα ομολογούν ότι κυβέρνηση και τοπικές αρχές δεν έχουν σε προτεραιότητα τη δημόσια υγεία! Η εγκληματική καθυστέρηση στη θωράκιση του συστήματος Υγείας αποδεικνύει ότι η προστασία της υγείας του λαού μας είναι έξω από τους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και τη λογική του "κόστους - οφέλους" ενός εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας», σχολιάζει η ΤΟ Ιωαννίνων, καταγράφοντας τις μεγάλες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία της Ηπείρου.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι για τις νοσηλείες Covid στα Γιάννενα, στο ΠΓΝΙ, «ετοιμάζεται νέα, 4η μονάδα 22 κλινών, συρρικνώνοντας και μεταφέροντας και άλλες κλινικές όπως η Καρδιοχειρουργική, η Δερματολογική, η ΩΡΛ, η Πλαστική Χειρουργική σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων ασθενειών, εξοντώνοντας το ήδη υπάρχον ελλιπές προσωπικό με ατέρμονες μετακινήσεις, αποψιλώνοντας κλινικές, κινδυνεύοντας στην πρώτη διασπορά Covid εντός του ΠΓΝΙ να κλείσουν και αυτές λόγω έλλειψης προσωπικού για να τους αντικαταστήσει».

Επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, η Κομματική Οργάνωση τονίζει την ανάγκη άμεσα να ληφθούν μέτρα επιτήρησης και ελέγχου της κατάστασης σε κάθε δομή Πρόνοιας, σε κάθε βιομηχανικό χώρο, σε σχολεία και χώρους άθλησης. Να προσληφθούν μαζικά μόνιμοι υγειονομικοί. Να επιταχθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας.