ΛΑΜΙΑ
Πρωτοβουλία σωματείων για την οργάνωση της διεκδίκησης για την Υγεία

Να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι στο τμήμα σίτισης του Νοσοκομείου Λαμίας απαιτούν σωματεία της περιοχής

Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2020

Από τη σύσκεψη των σωματείων
Η οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του λαού απασχόλησε τη σύσκεψη συνδικάτων, συνταξιουχικών οργανώσεων και συλλόγων που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λαμίας.

Στη συζήτηση κυριάρχησε η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή, ιδιαίτερα σε εργοστάσια, μεγάλους χώρους δουλειάς, σχολεία, στρατόπεδα, κ.α., σε συνδυασμό με την κατάσταση και τις μεγάλες ελλείψεις στο Νοσοκομείο Λαμίας και τα Κέντρα Υγείας της Φθιώτιδας, που η κυβέρνηση δεν φρόντισε να ενισχύσει.

Στην έλλειψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και προστασίας τους χώρους δουλειάς και τα υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο για τα συμφέροντα των εργοδοτών, αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, Γιώργος Οικονόμου, και εκπρόσωποι συνδικάτων που πήραν το λόγο και μετέφεραν πείρα από τους χώρους δουλειάς, οι οποίοι παράλληλα τόνισαν ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί τις συνθήκες πανδημίας για να εξαπολύσει νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στην κατάσταση του Νοσοκομείου Λαμίας και των Κέντρων Υγείας, στις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό και στις εγκληματικές ευθύνες της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την υποχρηματοδότηση της Υγείας αναφέρθηκε ο γιατρός του νοσοκομείου Βασίλης Αντωνιάδης.

Επίσης, την αγωνιστική τους ετοιμότητα εξέφρασαν εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων, ενώ αποφασίστηκε η από κοινού παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Νοσοκομείου Λαμίας τις επόμενες μέρες. Παράλληλα τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου Λαμίας θα προχωρήσουν σε συλλογή υπογραφών για την ενίσχυση της Υγείας, ενώ βρίσκονται σε ετοιμότητα για την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης ενάντια στη νέα αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης.

Οχι στις απολύσεις στη σίτιση του Νοσοκομείου

Να μην απολυθούν οι 15 εργαζόμενοι στο τμήμα σίτισης του Νοσοκομείου Λαμίας απαίτησαν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου, καταγγέλλοντας παράλληλα τη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την παράδοση υπηρεσιών του νοσοκομείου σε εργολάβους και τη θέσπιση εργασιακών σχέσεων σύγχρονου δουλεμπορίου.

Ο εργολάβος που ανέλαβε στις αρχές του μήνα δεν έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους για την ανανέωση των συμβάσεων που είχαν με τον προηγούμενο εργολάβο και έληξαν στις 31 Οκτώβρη.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας επιρρίπτει ευθύνες στη διοίκηση του νοσοκομείου και στο υπουργείο Υγείας που δεν εξασφάλισαν ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν και με τον νέο εργολάβο και απαιτεί να μη γίνει καμία απόλυση.

Σημειώνεται ότι το θέμα αναδεικνύουν με Ερώτηση προς την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιώργος Λαμπρούλης και Γιώργος Μαρίνος. Σημειώνουν μάλιστα πως πρόκειται για προσωπικό με μεγάλη εμπειρία σε έναν πολύ ευαίσθητο τομέα, όπως είναι η σίτιση των ασθενών και του προσωπικού, ο οποίος θα έπρεπε να λειτουργεί ως εσωτερική υπηρεσία και όχι να γίνεται πεδίο εξασφάλισης κερδών από εργολάβους, γεγονός που συμβαίνει και με άλλες υπηρεσίες του Νοσοκομείου Λαμίας.