ΣΑΜΟΣ
Για έβδομη μέρα στο δρόμο εκατοντάδες οικογένειες!

«Ντροπή και αίσχος! Τηλεδιασκέψεις με τους βιομηχάνους - Lockdown για τους εργαζόμενους», αναφέρει το ΕΚ Σάμου για τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος αποφεύγει εδώ και μέρες να μιλήσει με τους εργαζόμενους για τα προβλήματά τους

Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2020

Επτά μέρες στο δρόμο κλείνουν σήμερα εκατοντάδες οικογένειες που ξεσπιτώθηκαν μετά τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ, και ακόμα από την κυβέρνηση - πέρα από τις αοριστολογίες του πρωθυπουργού - δεν έχει ανακοινωθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία και την ανακούφιση του λαού του νησιού, ο οποίος διεκδικεί άμεση αποκατάσταση των ζημιών, αποζημιώσεις στο 100%, άμεσα μέτρα και έργα για την αντισεισμική θωράκιση του νησιού.

Σήμερα, δηλαδή, μετά από μία βδομάδα, αναμένεται να μεταβεί στο νησί το γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Χρ. Τριαντόπουλος, ο οποίος στις 12 το μεσημέρι σύμφωνα με τις σχετικές ενημερώσεις θα προβεί σε ανακοινώσεις για μέτρα. Μαζί του θα είναι και η υπουργός Πολιτισμού.

Στο μεταξύ, το ποιες είναι οι πραγματικές διαθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στους πληγέντες της Σάμου δείχνει η στάση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, ο οποίος αποφεύγει συστηματικά να συνομιλήσει με τους συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Σάμου.

«Ντροπή και αίσχος! Αφαντος ο υπουργός Εργασίας! Τηλεδιασκέψεις με τους βιομηχάνους - Lockdown για τους εργαζόμενους!», αναφέρεται στον τίτλο της ανακοίνωσης που εξέδωσε χτες το Εργατικό Κέντρο του νησιού, σχολιάζοντας σχετικά τη στάση του υπουργού.


Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει: «Από την Τρίτη το πρωί προσπαθεί το ΕΚ να επικοινωνήσει με τον υπουργό Εργασίας, για να συζητήσει τις επείγουσες ανάγκες που έχουν προκύψει στους εργαζόμενους και ανέργους του νομού εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού (περιέχονται και στο υπόμνημα που του κατέθεσε) ...αλλά άφαντος ο υπουργός... Από το γραφείο του μας δηλώνουν συνεχώς ότι "είναι πολύ απασχολημένος και βρίσκεται σε πολύ σημαντικές τηλεδιασκέψεις"... Προφανώς πολύ πιο σημαντικές από τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού των νησιών μας», τονίζεται στην ανακοίνωση. «Ο κ. Βρούτσης απ' ό,τι φαίνεται συζητάει διαρκώς με τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, για το πώς θα περάσει τη 10ωρη εργασία, το νέο αντεργατικό τερατούργημα, τον νέο συνδικαλιστικό και ασφαλιστικό νόμο, αλλά δεν έχει χρόνο για να συζητήσει για τους εργασιακούς χώρους στα νησιά που δεν έχουν ελεγχθεί και οι συνάδελφοι μπήκαν μέσα και δούλευαν από την ίδια ή την επόμενη μέρα. Δεν έχει χρόνο να συζητήσει για τους εργαζόμενους που κινδυνεύουν με απολύσεις, επειδή επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί, είναι χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα λόγω των αντεργατικών μέτρων και λόγω της πανδημίας, πληρώνουν ΕΝΦΙΑ για κατεστραμμένα σπίτια κ.λπ.».

Το ΕΚ Σάμου απαιτεί εδώ και τώρα η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας να απαντήσουν στα αιτήματα του σαμιώτικου λαού και να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και τη στήριξη των κατοίκων και των εργαζομένων του νομού Σάμου.

Απαιτεί:

Πρώτα και κύρια να ελεγχθούν όλοι οι εργασιακοί χώροι. Πολλοί λειτούργησαν από την ίδια ή την επόμενη μέρα του σεισμού χωρίς να έχουν ελεγχθεί. Οπως σούπερ μάρκετ, χονδρεμπορικά κ.ά.

Να ελεγχθούν όλα τα δημόσια κτίρια. Είναι προτεραιότητα για μας τα σχολεία, να μη χάσουν για άλλη μια χρονιά τα παιδιά μας την επαφή με το σχολείο. Από εκεί και πέρα, για τα σχολεία που θα προκριθούν προσωρινές λύσεις διεκδικούμε άμεσα τα απαραίτητα κονδύλια για επισκευές. Δεν θα ανεχτούμε προσωρινές λύσεις τύπου κοντέινερ, να γίνουν μόνιμες.

Αμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές σε υποδομές όπως τα οδικά δίκτυα.

Να δοθεί έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων άμεσων αναγκών.

Να λυθεί το θέμα της προσωρινής στέγασης π.χ. με επίταξη ξενοδοχείων. Για τους εκατοντάδες που τα σπίτια βγαίνουν ακατάλληλα δεν είναι λύση η παραμονή σε σκηνές.

Να μη γίνει καμιά απόλυση εργαζόμενου. Να τεθούν σε αναστολή σύμβασης όλοι οι εργαζόμενοι που οι χώροι δουλειάς τους έχουν υποστεί ζημιές ή παραμένουν κλειστοί έως την αποκατάστασή τους.

Να πάρουν αυξημένο επίδομα ανεργίας όλοι οι άνεργοι σε Σάμο και Ικαρία χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.

Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι έχουν πάθει ζημιά στο σπίτι τους.

Αποζημιώσεις 100% στους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους και μέτρα ουσιαστικής στήριξής τους.

Να αντιμετωπιστούν τα κενά σε νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τις άλλες δομές Υγείας των νησιών. Να θωρακιστεί το σύστημα Υγείας στα νησιά.

Απαλλαγή των πληγέντων από εφορία, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και δάνεια τραπεζών. Κανένας πλειστηριασμός, κατάσχεση, διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου.