ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Δολοφονία συνδικαλιστή φοιτητή

Επιστολή διαμαρτυρίας του ΚΣ της ΚΝΕ στην πρεσβεία της Κολομβίας και σχετικές πρωτοβουλίες της Πανσπουδαστικής στις σχολές για να καταγγελθεί το γεγονός

Πέμπτη 10 Γενάρη 2002

Associated Press

Αμερικάνοι ειδικοί εκπαιδευτές του Κολομβιανού στρατού
Αλλο ένα θύμα της τρομοκρατίας, κράτους και παραστρατιωτικών προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο των αγωνιστών που έχουν δολοφονηθεί στην Κολομβία. Πρόκειται για τον Μάρκο Σαλαζάρ Πράντο στέλεχος της ACEU (Ενωσης Φοιτητών Πανεπιστημίων της Κολομβίας), που δολοφονήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (7/1) μπροστά στη γυναίκα του και τα δυο μικρά παιδιά του. Ο Μ. Σ. Πράντο ήταν ο αντιπρόσωπος των φοιτητών στην Ανώτερη Επιτροπή του Πανεπιστημίου του Ναρίνιο, στο Πάστο. Εδώ και πολύ καιρό δέχονταν απειλητικά τηλεφωνήματα, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε πέσει θύμα δολοφονικής επίθεσης, που παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή και ο πατέρας του, συνδικαλιστής στην περιοχή του Τουμάκο. Οπως καταγγέλλει η ACEU, οι κρατικές αρχές γνώριζαν τις απειλές, καθώς είχε ζητηθεί από την πλευρά του πανεπιστημίου να ληφθούν μέτρα προστασίας, πράγμα που δεν έγινε ποτέ.

Τη δολοφονία του συνδικαλιστή φοιτητή καταδικάζει το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, που απέστειλε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στην Πρεσβεία της Κολομβίας στην Ελλάδα. Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Η ΚΝΕ καταδικάζει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο τη δολοφονία του στελέχους της ACEU (Ενωση Φοιτητών Πανεπιστημίων της Κολομβίας) Μάρκο Σαλαζάρ Πράντο, φοιτητή πολιτικό μηχανικό στο Πανεπιστήμιο του Narino.

Ο Μάρκο Σαλαζάρ Πράντο είναι ένα ακόμα θύμα του κύματος βίας που έχουν εξαπολύσει εδώ και χρόνια παραστρατιωτικές φασιστικές ομάδες με θύματα αθώους πολίτες, αλλά και στελέχη του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος της Κολομβίας.

Ο αγώνας του λαού και της νεολαίας της Κολομβίας για ειρήνη, δημοκρατία, πρόοδο και ελευθερία, ο αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τις επεμβάσεις των ΗΠΑ στο εσωτερικό της χώρας, ενάντια στην τρομοκρατική δράση παραστρατιωτικών φασιστικών ομάδων που εξοπλίζονται και στηρίζονται από τους ιμπεριαλιστές και κύκλους της άρχουσας τάξης της χώρας είναι αγώνας όλων μας. Είναι αγώνας ενάντια στους αληθινούς παγκόσμιους τρομοκράτες, τους ιμπεριαλιστές και τα όργανά τους σε κάθε χώρα.

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας προς την κυβέρνηση της Κολομβίας που με τη στάση της αφήνει ανέγγιχτη τη δράση των παραστρατιωτικών - φασιστικών ομάδων την ίδια στιγμή που έχει κηρύξει πόλεμο στο λαϊκό κίνημα.

Είναι τραγικό τη στιγμή που καθημερινά δολοφονούνται στελέχη του λαϊκού κινήματος στην Κολομβία από παραστρατιωτικούς, την ίδια στιγμή να αντιμετωπίζεται σαν τρομοκράτης, το ένοπλο κίνημα του λαού της Κολομβίας, ο ίδιος ο λαός που παίρνει τα όπλα για να υπερασπίσει τη ζωή του, να παλέψει για το μέλλον του σε συνθήκες σκληρής βίας και βρόμικου πολέμου σχεδιασμένου από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Σε αυτόν τον αγώνα ο λαός και η νεολαία της Κολομβίας δεν είναι μόνοι έχουν στο πλευρό τους το λαΪκό και νεολαιίστικο κίνημα σε κάθε χώρα, τους αριστερούς, προοδευτικούς νέους σε όλο τον κόσμο.

Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές της νεολαίας της Κολομβίας.

Τρομοκράτες είναι οι ιμπεριαλιστές και τα όργανά τους.

Αλληλεγγύη στον αγώνα του λαού της Κολομβίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με το αγωνιζόμενο λαϊκό κίνημα (2008-07-27 00:00:00.0)
Ο καλύτερος σύμμαχος των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική (2006-04-22 00:00:00.0)
Ανάμειξη της «Κόκα-Κόλα» σε δολοφονία συνδικαλιστών (2001-11-25 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία για την κατάσταση στην Κολομβία (1998-10-28 00:00:00.0)
Καταγγέλλονται σχέδια δολοφονίας μελών του ΚΚ Κολομβίας (1998-01-15 00:00:00.0)
Νέο κύμα τρομοκρατίας σε βάρος των κομμουνιστών (1998-01-09 00:00:00.0)