ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από Βαλκάνια έως Ινδία με «πυξίδα» τους σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2020

Eurokinissi

Η κυβέρνηση συνεχίζει «να δίνει μάχες» για τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στα Βαλκάνια (φωτ. από την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ζάεφ)
Σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών της λεγόμενης «Διαδικασίας του Βερολίνου», στην οποία συμπροεδρεύουν Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία, μετείχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, διαβεβαιώνοντας εκ νέου για τη στήριξη από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης στην ευρωενωσιακή προοπτική των χωρών της περιοχής, κόντρα στη διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Ταυτόχρονα, έστειλε μήνυμα ότι οι συμφωνίες και η τήρησή τους «αποτελούν προϋποθέσεις για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», επιμένοντας βασικά για την πιστή εφαρμογή της ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία η κυβέρνηση «δίνει μάχες», όπως έλεγε και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζ. Ζάεφ, πρόσφατα.

Σημειωτέον, σε συνέντευξή του σε τοπικό μέσο («Δέλτα Τηλεόραση»), τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της Β. Μακεδονίας Φατμίρ Μπιτίγκι επιβεβαίωσε τις συναντήσεις με κυβερνητική και αμερικανική αντιπροσωπεία στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα, λέγοντας πως αυτές αφορούσαν τα σχέδια συνεργασίας «στον τομέα της οικονομίας και των έργων Ενέργειας». Συμπλήρωσε δε ότι «τα ενεργειακά έργα και ο ενεργειακός τομέας αποτελούν μείζον ζήτημα, όχι μόνο των Ανατολικών Βαλκανίων αλλά και σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη και την ευρωπαϊκή αγορά», αναφερόμενος συγκεκριμένα στον τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη και στους διασυνδετήριους αγωγούς φυσικού αερίου Ελλάδας - Β. Μακεδονίας.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα κατέφτασε χτες το βράδυ ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπ. Φ. Αλ Σίσι, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο της οποίας συναντάται σήμερα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου και με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Τον Αιγύπτιο Πρόεδρο υποδέχτηκε χτες στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ενώ διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι είναι η πρώτη επίσκεψη στην Ελλάδα Αιγύπτιου υψηλού αξιωματούχου μετά την υπογραφή της συμφωνίας των δύο χωρών για τη μεταξύ τους μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, που υπεγράφη στο Κάιρο τον περασμένο Αύγουστο από τους δύο ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την ερχόμενη βδομάδα (πιθανόν 17 - 18/11) αναμένεται και επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τα οποία η κυβέρνηση συσφίγγει παραπέρα τις στρατιωτικές και άλλες σχέσεις, στο φόντο και της συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ - ΗΑΕ με σφραγίδα ΗΠΑ, που βάζει «φωτιά» στην περιοχή.

Τέλος, σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης μεταξύ του Ν. Δένδια και του Ινδού ομολόγου του, Σ. Τζαϊσανκάρ, στις 29/10, οπότε και υπογραμμίστηκε «η σημασία της εντατικοποίησης των διμερών επαφών και της εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», ανακοινώθηκε επίσκεψη του Ινδού ΥΠΕΞ στην Αθήνα, στις 30/11. Επισήμως αναμένεται να συζητηθούν θέματα διμερούς και κοινού περιφερειακού ενδιαφέροντος, καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νότια Ασία, σε μια προσπάθεια της Αθήνας να στήσει «αντι-άξονα» απέναντι σε αυτόν των Τουρκίας - Πακιστάν, με τις ευλογίες, και σε αυτήν την περίπτωση, των ΗΠΑ, που χαιρέτισαν την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε δύο «εταίρους στρατηγικού διαλόγου», όπως χαρακτηρίζουν Ελλάδα και Ινδία, διακρίνοντας εκεί άλλο ένα όχημα προώθησης της πολιτικής τους στην ευρύτερη ζώνη.