«ΤΡΙΠΛΟ» ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»
Την απόσυρσή του ζήτησαν οι εκπαιδευτικοί

Με την ακρόαση φορέων συνεχίστηκε χτες στη Βουλή η συζήτησή του. Απεργούν οι εκπαιδευτικοί την ερχόμενη Τρίτη

Πέμπτη 10 Γενάρη 2002

Με την ακρόαση φορέων και τη συζήτηση επί των άρθρων συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του «τριπλού» νομοσχεδίου για την αξιολόγηση, την επιμόρφωση και την οργάνωση της εκπαίδευσης και αναμένεται να εισαχθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια την ερχόμενη βδομάδα.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Ν. Τσούλιας, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη διαλόγου προκειμένου να καταστεί δυνατή η λειτουργία ενός «βιώσιμου συστήματος». Για την αξιολόγηση των καθηγητών ζήτησε να «αντικειμενοποιηθούν» όλα τα κριτήρια αξιολόγησης και να μη συνδεθεί αυτή με τη μισθολογική τους εξέλιξη, ενώ πρότεινε το κύριο βάρος της αξιολόγησης να το αναλάβει ο σύλλογος των διδασκόντων κάθε σχολείου.

Το νομοσχέδιο δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της εκπαίδευσης, είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Β. Παληγιάννης, και πρόσθεσε ότι δε συμβάλλει στην αναγκαία ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας. Θέλουμε αξιοκρατία, είπε, και ζήτησε την πραγματοποίηση διαλόγου από μηδενική βάση. Πρόσθεσε δε ότι οι δάσκαλοι δεν είναι αντίθετοι ούτε με το θεσμό των περιφερειακών διευθυντών, ούτε με την επιμόρφωση και την αξιολόγηση, αλλά ζήτησε να υπάρχουν ξεκάθαρα και αντικειμενικά κριτήρια.

Προκλητικός εμφανίστηκε ενώπιον της επιτροπής ο εκπρόσωπος των σχολαρχών, Θ. Ζαχόπουλος, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας που θέτει όρους για την απόλυση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Εφτασε στο σημείο να πει ότι εάν ψηφιστεί τότε δε θα έρχονται στην Ελλάδα «ξένοι επενδυτές» και ισχυρίστηκε ότι τα ιδιωτικά σχολεία θα καταντήσουν «προβληματικές επιχειρήσεις» αφού δε θα μπορούν να απολύουν κανέναν εκπαιδευτικό. Ο σχολάρχης είπε ότι την τροπολογία την επέβαλε η ΟΙΕΛΕ στο υπουργείο ίσως επειδή σε ένα μήνα στην ομοσπονδία θα γίνουν εκλογές.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), Μ. Κουρουτός, υπερασπίστηκε τη σχετική τροπολογία και είπε ότι οι σχολάρχες αντιδρούν επειδή θέλουν να απολύουν αναιτιολόγητα όσους εκπαιδευτικούς θέλουν. Ανέφερε δε συγκεκριμένα παραδείγματα εργοδοτικής ασυδοσίας όπως η περίπτωση του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος απολύθηκε μετά από 18 χρόνια υπηρεσίας επειδή πήρε μέρος στις καλοκαιρινές διαδηλώσεις κατά της «παγκοσμιοποίησης» στη Γένοβα. Επίσης, υπάρχει, είπε, περίπτωση παντρεμένης καθηγήτριας, η οποία κάθε πρωί πριν πάει στο σχολείο βγάζει τη βέρα για να μη μάθουν ότι είναι παντρεμένη και λόγω ενδεχόμενης εγκυμοσύνης την απολύσουν.

Εικοσιτετράωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη

Τους αντιεκπαιδευτικούς στόχους του «τριπλού» νομοσχεδίου, που, όπως τόνισαν, καμία σχέση δεν έχει με τις θέσεις του κλάδου, σημείωσαν χτες οι εκπρόσωποι της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας σε συνέντευξη Τύπου. Κάλεσαν παράλληλα τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μαζικά μέρος στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία για τις 15 του Γενάρη και στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν την ίδια μέρα στην Αθήνα στις 11 το πρωί στο υπουργείο Παιδείας, αλλά και σε άλλες πόλεις.

Οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ υπογράμμισαν ότι το νομοσχέδιο οδηγεί σε «κομματικοποίηση» καθώς οι περιφερειακοί διευθυντές είναι μετακλητοί και διορίζονται και παύονται από το υπουργείο Παιδείας, οι υπόλοιπες επιλογές στελεχών θα είναι αναξιοκρατικές αφού στο μεγαλύτερο ποσοστό, σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, θα μετρά η αξιολόγηση και η συνέντευξη, ενώ δήλωσαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στη σύνδεση μισθού και αξιολόγησης. Παράλληλα, σημείωσαν τον κίνδυνο να καταλήξει στα χέρια ιδιωτικών φορέων.

Το ΔΣ της ΔΟΕ θα συνεδριάσει στις 16 του Γενάρη, την επομένη της 24ωρης απεργίας, προκειμένου να διαμορφώσει νέα απεργιακή πρόταση. Θα ακολουθήσουν έκτακτες γενικές συνελεύσεις των τοπικών συλλόγων μέχρι τις 25 του Γενάρη και στις 26 του Γενάρη θα πραγματοποιηθεί ολομέλεια προέδρων. Υπενθυμίζεται ότι για τις 15 του Γενάρη έχει εξαγγείλει 3ωρη στάση εργασίας και η ΟΛΜΕ.