ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συσσωρεύονται νέφη;
Πέμπτη 10 Γενάρη 2002

Associated Press

Οι Αμερικανοί πεζοναύτες πανταχού παρόντες
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να βομβαρδίζουν, να αναζητούν τους μουλά Ομάρ και Οσάμα Μπιν Λάντεν, παρότι επισήμως εμφανίζονται ότι «δεν έχουν απογοητευτεί από την εξαφάνιση», αλλά και να συλλαμβάνουν σωρηδόν μέλη της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν, που τους στοιβάζουν στα «ειδικά στρατόπεδα αιχμαλώτων» που έχουν εγκαταστήσει εντός του εδάφους του Αφγανιστάν, ενώ εξαιτίας του συνωστισμού ετοιμάζονται να τους στείλουν στο Γκουαντανάμο, το ανατολικότερο ακρωτήρι της Κούβας.

Ενώ, λοιπόν, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να «αλωνίζουν», ο προσωρινός πρωθυπουργός του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, κατά τη διάρκεια χτεσινού τηλεοπτικού διαγγέλματός του προς το έθνος, απηύθυνε έκκληση για ενότητα και τη δημιουργία ενός νέου εθνικού στρατού στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα του και υποσχέθηκε να ελέγξει τον πληθωρισμό, να προωθήσει τη βιομηχανία και τις ξένες επενδύσεις, και να μειώσει την ανεργία, στο πλαίσιο του σύντομου προγράμματος δράσης για την αποκατάσταση της οικονομικής και της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα μετά από 23 χρόνια πολέμου. Ο Καρζάι είπε ακόμη ότι η κυβέρνησή του θα σταματήσει να τυπώνει χαρτονομίσματα αφγκάνι, χωρίς αντίκρισμα, αφού διάφορες ομάδες τύπωσαν χαρτονομίσματα αφγκάνι τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα την κυκλοφορία χαρτονομίσματος που δεν υποστηρίζεται από την κυβέρνηση. Τέλος, δήλωσε επίσης ότι η προσωρινή κυβέρνησή του δε θα επιβάλει περιορισμούς στα ΜΜΕ υπό τον όρο ότι αυτά δε θα πλήξουν τα εθνικά συμφέροντα.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός του των Εσωτερικών, Γιούνις Κανούνι, δήλωνε ότι η κυβέρνηση έδωσε εντολή σε όλους τους ένοπλους άνδρες στην Καμπούλ, εκτός από την αστυνομία και τις επίσημες δυνάμεις ασφαλείας, να αποχωρήσουν από την πόλη και να επιστρέψουν στις βάσεις τους, εντός τριών ημερών. Σύμφωνα με τον Κανούνι, η εντολή αυτή είναι εφαρμογή της συμφωνίας της Βόννης αλλά και αυτής που υπογράφτηκε μεταξύ της ISAF και της μεταβατικής κυβέρνησης. Ο νόμος και η τάξη τόσο στην πρωτεύουσα Καμπούλ, αλλά και συνολικά στην επικράτεια του Αφγανιστάν θα είναι ευθύνη της εμβρυακής κυβέρνησης και της ISAF, η σύνθεση της οποίας, είναι βρετανικής έμπνευσης, δέχτηκε επίθεση καθώς θεωρείται «σχεδόν αποκλειστικά ευρωπαϊκή υπόθεση»!

«Σύγχυση» επικρατεί σε σχέση με την τύχη και τα πεπραγμένα των τριών πρώην υπουργών που παραδόθηκαν εθελοντικά, κατόπιν αφέθηκαν ελεύθεροι αλλά υπό επιτήρηση...

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου των τοπικών αρχών, Μοχάμαντ Τζαλάλ, προς το εδρεύον στο Πακιστάν πρακτορείο AIP, η υπόσχεση για πλήρη αμνηστία και η διαβεβαίωση ότι δε θα παραδοθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες δόθηκε στους ανώτερους αξιωματούχους των Ταλιμπάν που παραδόθηκαν εθελοντικά στο Κανταχάρ, Πρόκειται για τους: μουλά Ουμπάι Νουλάχ, Αμυνας, μουλά Τουραμπί, Δικαιοσύνης και μουλά Σαντουντίν, Βιομηχανίας και Ορυχείων, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τις αρχές στην πόλη Κανταχάρ.

Το γεγονός αυτό έχει εξοργίσει τους Αμερικανούς, που πιστεύουν ότι οι τρεις πρώην ηγέτες των Ταλιμπάν, πιθανώς κατέχουν πολύ σημαντικές πληροφορίες για τον μουλά Ομάρ και τους Ταλιμπάν, αλλά και την Αλ Κάιντα τους οποίους η Ουάσιγκτον θέλει να ανακρίνει, παρά το γεγονός ότι ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς, σε δηλώσεις του τόνισε ότι το Πεντάγωνο «δεν αποθαρρύνεται» από την εξαφάνιση του μπιν Λάντεν και του Μοχάμαντ Ομάρ.