ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Συνεχίζεται το σταδιακό ξήλωμα της Κυριακής αργίας
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2020

Συνεχίζεται το σταδιακό ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας και από την κυβέρνηση της ΝΔ. Με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε αργά χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής, προβλέπεται το ...προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων με τζίρο έως 1,5 εκατ. ευρώ και έως 9 εργαζόμενους στις περιοχές κάτω των 5.000 κατοίκων.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Λήψη συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1150 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την προώθηση της δίκαιης μεταχείρισης και της διαφάνειας για τους επιχειρηματικούς χρήστες επιγραμμικών υπηρεσιών διαμεσολάβησης (L 186), ρυθμίσεις για τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τη λειτουργία της αγοράς και λοιπές διατάξεις» και κατατέθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Πέρα από τις ρυθμίσεις για την κυριακάτικη αργία, περιέχει άρθρα που αφορούν το ηλεκτρονικό εμπόριο και πώς θα μπουν «ίσοι όροι» ανταγωνισμού ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ και αμερικανικούς επιχειρηματικούς ομίλους που δρουν εντός της ΕΕ, όπως και ποιος θα έχει το πάνω χέρι στις διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδης, όσον αφορά τις ρυθμίσεις για την κυριακάτικη αργία ανέφερε ότι η κυβέρνηση έρχεται να καλύψει επιχειρήσεις που έτσι κι αλλιώς «λειτουργούσαν, αλλά χωρίς άδεια του οικείου αντιπεριφερειάρχου» και «εκεί οι υπηρεσίες βάζουν συνεχώς πρόστιμα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νομοσχέδιο, θεωρώντας, σύμφωνα με τον ειδικό του αγορητή Χ. Μαμουλάκη, ότι με τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την Επιτροπή Ανταγωνισμού η κυβέρνηση ...«μειώνει την ανεξαρτησία» της και επηρεάζει τον «υγιή ανταγωνισμό». Κατήγγειλε δε την κυβέρνηση για «καταστρατήγηση» της κυριακάτικης αργίας, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμβάλει καθοριστικά στη σταδιακή της κατάργηση. Καταψήφισαν ακόμα η Ελ. Λύση και το ΜέΡΑ25, ενώ υπερψήφισε το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να το επιτρέψουν

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο έκανε λόγο για άθλια μεθόδευση από την κυβέρνηση, «που φωτογραφίζει το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές το χρόνο στο άμεσο μέλλον, και γι' αυτό οι εργαζόμενοι προφανώς και δεν πρέπει να το επιτρέψουν», ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το αντεργατικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορά έκανε και στο άρθρο 19 του νομοσχεδίου, που προβλέπει μεν τη λειτουργία των λαϊκών αγορών έως 6 μέρες τη βδομάδα, όμως δεν αποκλείει τη λειτουργία τους και τις Κυριακές αν αυτό αποφασιστεί από τους κατά τόπους αντιδημάρχους και αντιπεριφερειάρχες. Η ρύθμιση αφορά τους δήμους και τις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας. «Πρόκειται για ένα έμμεσο βήμα προς την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε έναν ακόμη κλάδο», ανέφερε ο Μ. Συντυχάκης.

Οπως επισήμανε, το πρόβλημα των μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων είναι ότι «αναγκάζονται να ακολουθήσουν τους νόμους της ζούγκλας που έχουν νομοθετηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και αφορούν την πλήρη "απελευθέρωση" του ωραρίου, την οικονομική ασφυξία με τα υπέρογκα έξοδα και χρέη από τις ατέλειωτες υποχρεώσεις και την αναδουλειά. Διεκδικούν τη νομοθετική κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής και την κατάργηση νόμων και διατάξεων που "απελευθερώνουν" το ωράριο».