ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ολοένα και πιο εκρηκτική η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία

Νέες μετακινήσεις από άλλες υποστελεχωμένες δομές και στήσιμο σκηνών σε αύλειους χώρους, αντί για κατεπείγουσες προσλήψεις και επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας

Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2020

MotionTeam

Σε εφημερία με γεμάτες και τις 43 κλίνες ΜΕΘ Covid μπήκε χθες το Νοσοκομείο «Παπανικολάου»
Τα όριά τους προσεγγίζουν ολοένα και περισσότερο τα δημόσια Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και συνολικά της Βόρειας Ελλάδας, καθώς οι ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με Covid-19 αυξάνονται ταχύτατα, ενώ την ίδια ώρα εκατοντάδες υγειονομικοί βγαίνουν εκτός μάχης, καθώς μολύνονται και είτε νοσηλεύονται είτε τίθενται σε καραντίνα.

Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και η άρνηση της κυβέρνησης να τις καλύψει με κατεπείγουσες προσλήψεις και επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο τον λαό της περιοχής.

Ταυτόχρονα, η έλλειψη κλινών ΜΕΘ οδηγεί τους γιατρούς ολοένα και πιο κοντά στην τραγική θέση να μη βρίσκουν κρεβάτια για τους ασθενείς που έχουν ανάγκη από θεραπεία. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τη Δευτέρα οι ΜΕΘ-covid που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) ήταν 192. Από αυτές, 182 ήταν κατειλημμένες και 10 κενές (ποσοστό 5%). Συνολικά στις δύο ΥΠΕ (3η και 4η) της Μακεδονίας και της Θράκης, από τις 235 κλίνες ΜΕΘ-covid ήταν κατειλημμένες οι 216 κλίνες και κενές μόνο 19. Οι ασθενείς με covid που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ είναι περισσότεροι από το 50% των πανελλαδικά νοσηλευόμενων.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, καθημερινά στήνονται πρόχειρες «νέες» κλίνες covid - ΜΕΘ και απλές - ενώ συρρικνώνονται άλλες κλινικές, σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων σοβαρών ασθενειών.

Στη Θεσσαλονίκη, χτες το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» μπήκε σε εφημερία με γεμάτες και τις 43 κλίνες ΜΕΘ-covid και χρειάστηκε να νοσηλεύσει δεκάδες ακόμη επιπλέον ασθενείς, ενώ ήδη ήταν εκτός ορίων, σύμφωνα με καταγγελίες των διευθυντών των κλινικών. Γι' αυτό άλλωστε τις προηγούμενες μέρες διευρύνθηκε ο αριθμός των κλινών νοσηλείας covid (ήταν 175), με επιπλέον 50 που προέκυψαν από συγχωνεύσεις κλινικών.

Και στο «Ιπποκράτειο» φαίνεται ότι οι σαρωτικές συγχωνεύσεις κλινικών δεν εξασφάλισαν τα αναγκαία κρεβάτια και χρειάστηκε να βρεθούν και νέα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των νοσηλευομένων χτες έφτασε τους 240.

Είναι τέτοια η κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία, ώστε, όπως μας καταγγέλθηκε, δεν μπορούν να δεχτούν 10 ογκολογικούς ασθενείς θετικούς στον κορονοϊό, που εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο «Θεαγένειο», όπου δεν υπάρχει κλινική covid.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στήνει σκηνές στον αύλειο χώρο του, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, το ΓΕΣ αναπτύσσει την 300 Κινητή Υγειονομική Μονάδα Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΚΥΜΕΑ). Η 300 ΚΥΜΕΑ έχει δυνατότητα ανάπτυξης 50 κλινών νοσηλείας Covid-19, ενώ διαθέτει ακτινολογικό εργαστήριο. Στο μεταξύ, στις εγκαταστάσεις του 424 ήδη φιλοξενούνται η Νευροχειρουργική και η Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του ΑΧΕΠΑ.

Ιδια εικόνα ασφυξίας και στα Νοσοκομεία Σερρών και Κατερίνης

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Νοσοκομείου Σερρών, όπου γέμισαν και οι 8 πτέρυγες νοσηλείας ασθενών με covid και άνοιξε και 9η πτέρυγα, προκειμένου να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες. Χτες το πρωί νοσηλεύονταν περίπου 130 άτομα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συρρικνωθούν και να στεγάζονται πλέον σε μία κλινική η Χειρουργική, η Ορθοπαιδική, η ΩΡΛ, η Ουρολογική και η Οφθαλμολογική.

Την ίδια ώρα, οι 6 ΜΕΘ-covid είναι γεμάτες και οι γιατροί επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να βρουν διαθέσιμη κλίνη σε άλλα νοσοκομεία. Ετσι, ενώ ένα περιστατικό διασωληνώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, τελικά μεταφέρθηκε το πρωί της Τρίτης στο Νοσοκομείο Καβάλας, όπου άδειασε κλίνη στη ΜΕΘ-covid.

Αντίστοιχα, και το Νοσοκομείο Κατερίνης που εμφανίζεται να καλύπτει και ανάγκες της Θεσσαλονίκης, το Σαββατοκύριακο έστελνε ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία, καθώς έχουν γεμίσει και οι δύο κλινικές covid. Προκειμένου να αυξήσει τις κλίνες ΜΕΘ-covid (έχει 8), αδειάζει 2 από τις 6 χειρουργικές αίθουσες.

Νέες μετακινήσεις προσωπικού από υποστελεχωμένες δομές αντί πραγματικής ενίσχυσης

Στο μεταξύ, με έγγραφό της η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ (Πελοπόννησος, Ιόνια νησιά, Ηπειρος και Δυτική Ελλάδα) καλεί τους διοικητές των νοσοκομείων και τους επιστημονικά υπεύθυνους συντονισμού των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ που ανήκουν στη συγκεκριμένη Υγειονομική Περιφέρεια να εξετάσουν τη «δυνατότητα άμεσης μετακίνησης για εθελοντική προσφορά εργασίας στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τόσο σε νοσηλευτικό, όσο και ιατρικό προσωπικό. Καλυμμένα τα έξοδα μετακίνησης κι εξασφαλισμένη η σίτιση και η διαμονή».

Πρόκειται βέβαια για μια ακόμα επιβεβαίωση ότι ακόμα και με τη σημερινή εκρηκτική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση αντί να προσλάβει με επείγουσες διαδικασίες όλο το διαθέσιμο υγειονομικό προσωπικό, αντί να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, «απογειώνει» την επικίνδυνη πολιτική των «μπαλωμάτων» και των μετακινήσεων, αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα ακόμα παραπέρα τις ήδη αποψιλωμένες δημόσιες δομές άλλων περιοχών της χώρας, που αντιμετωπίζουν μάλιστα αντίστοιχα οξυμένα προβλήματα. Είναι πολύ πρόσφατο για παράδειγμα το αντίστοιχο «φρακάρισμα» στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, από όπου τώρα αναζητείται άμεση μετακίνηση προσωπικού στη Θεσσαλονίκη!