Αμεσες παρεμβάσεις του ΓΓ της ΚΕ, βουλευτών και στελεχών του Κόμματος ενάντια στην καταστολή
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2020

Βουλευτές, ευρωβουλευτές και στελέχη του Κόμματος, συνδικαλιστές που βρίσκονταν στο χώρο, προπηλακίστηκαν από τις δυνάμεις καταστολής και εμποδίστηκαν με τη βία στην προσπάθειά τους να φτάσουν στο χώρο όπου κρατούνταν περικυκλωμένοι οι προσαχθέντες, παρά το γεγονός ότι δήλωσαν την ιδιότητά τους.

Απευθυνόμενος στις αστυνομικές δυνάμεις, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ζήτησε να απελευθερωθούν άμεσα οι προσαχθέντες και αναζήτησε τον υπεύθυνο αξιωματικό της αστυνομίας, ο οποίος δεν υπήρχε πουθενά! Μεταξύ άλλων κατήγγειλε ότι «έγινε κανονική επίθεση ενάντια σε συγκεκριμένους διαδηλωτές που δεν είχαν κάνει τίποτα» και ότι προπηλακίστηκαν τόσο ο ίδιος όσο και βουλευτές του Κόμματος.

Σημείωσε ότι οι αστυνομικοί είναι που δεν τηρούν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, τις αποστάσεις, και όχι οι διαδηλωτές, ενώ ζητούσε επανειλημμένα να εμφανιστεί εισαγγελέας, ως όφειλε.

Μετά από ώρα εμφανίστηκε στο χώρο ο υπεύθυνος αξιωματικός της αστυνομίας, από τον οποίο ζητήθηκε να απελευθερωθούν άμεσα οι προσαχθέντες. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Θ. Παφίλη με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος δεσμεύτηκε για την απελευθέρωσή τους.

Ο ΓΓ της ΚΕ ζήτησε αυτό να γίνει άμεσα και «από κει και πέρα θα συνεννοηθούμε με τους διοργανωτές», αφού εξήγησε ότι πρόκειται για σωματεία, που έχουν τις δικές τους αποφάσεις. «Θα μιλήσουμε μαζί τους και θα μας πουν τι σκέφτονται να κάνουν (...) Δεν φεύγουν τώρα οι άνθρωποι, γιατί δημιουργήσατε μόνοι σας το πρόβλημα», ανέφερε.


Ο αξιωματικός της αστυνομίας συνέχισε επίμονα να ζητάει «να εφαρμοστεί ο νόμος» για τις διαδηλώσεις, λίγο πριν διαταχθεί η διάλυση της συγκέντρωσης με την άγρια επίθεση του κατασταλτικού μηχανισμού...

Σε όλη τη διάρκεια της επίθεσης που ακολούθησε και ενώ γίνονταν συλλήψεις «στο σωρό», βουλευτές του Κόμματος πραγματοποιούσαν απανωτές παρεμβάσεις για να απελευθερώνονται επιτόπου οι διαδηλωτές, τους οποίους η αστυνομία επιβίβαζε σε κλούβες για να τους οδηγήσει στη ΓΑΔΑ.

Στη Βουλή

Την ωμή βία και καταστολή κατήγγειλε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με παρέμβαση και στην Ολομέλεια της Βουλής, από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος Νίκο Καραθανασόπουλο. Μεταξύ άλλων κατήγγειλε τον κυβερνητικό αυταρχισμό, «την απαράδεκτη και απρόκλητη επέμβαση της αστυνομίας και τον προπηλακισμό βουλευτών του ΚΚΕ» και απαίτησε να απελευθερωθούν άμεσα όλοι οι προσαχθέντες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατήγγειλε επίσης την υποκρισία της κυβέρνησης «να μιλάει για προστασία της δημόσιας υγείας και αποτροπή του συνωστισμού, όταν υπάρχει διαμαρτυρία, επίσημα, της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, για συνωστισμό μέσα από την επιστράτευση την οποία έχει κάνει ο αρχηγός της αστυνομίας, με τους αστυνομικούς οι οποίοι είναι συνωστισμένοι στους δρόμους της Αθήνας και στις διάφορες περιοχές».