ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Ευχολόγια και «προβληματισμός» για τη στάση της Αγκυρας
Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2020

Eurokinissi

Από τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη
Σε ευχολόγια αναλώθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και στο χτεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο σε βάρος ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον ...προβληματισμό τους που ακόμα «δεν υπάρχουν θετικά μηνύματα» από την Αγκυρα.

Συγκεκριμένα, το ΣΕΥ συνήλθε σε τηλεδιάσκεψη, συζητώντας μεταξύ άλλων το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και την κατάσταση σε Αφγανιστάν, Λευκορωσία, Ναγκόρνο Καραμπάχ και Αιθιοπία. Επιπλέον, κατόπιν αιτήματος της Αθήνας, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας ενημέρωσε τους ομολόγους του «για τη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα στην περιοχή».

Οπως δήλωσε με το πέρας της Συνόδου ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, στο ΣΕΥ συζήτησαν την «επιδείνωση» των σχέσεων με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, «σχολίασαν» τις κινήσεις της Αγκυρας σε Αμμόχωστο - Βαρώσια και εξέφρασαν την «αλληλεγγύη» τους σε Ελλάδα και Κύπρο. Είναι «σημαντικό να καταλάβει η Τουρκία» ότι «διευρύνει την απόσταση της από την ΕΕ», είπε ο Μπορέλ και σ' αυτό το πλαίσιο ζήτησε από την Αγκυρα «θεμελιώδη αλλαγή συμπεριφοράς», καθώς «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν θετικά μηνύματα από την πλευρά της» και «ο χρόνος τρέχει» μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκέμβρη, όπου υποτίθεται ότι οι ηγέτες των κρατών - μελών πρέπει να πάρουν αποφάσεις για το θέμα, εξ ου και «προσεγγίζουμε μια κρίσιμη συγκυρία στις σχέσεις μας με την Τουρκία».

Βέβαια, πηγές από τις Βρυξέλλες και την ελληνική κυβέρνηση έχουν ήδη ξεκινήσει να κατεβάζουν και αυτόν τον πήχη των όποιων προσδοκιών, λέγοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκέμβρη θα πρέπει «αναγκαστικά» να εστιάσει «πρωτίστως» σε θέματα όπως η πανδημία και οι αντιρρήσεις κρατών - μελών όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία στον διαμοιρασμό χρηματοδοτικών πακέτων.

Σε αυτό το φόντο, ο Μπορέλ απέφυγε χτες να δώσει οποιαδήποτε διευκρίνιση για το τι μέτρα εξετάζουν στις Βρυξέλλες, όπως επίσης απέφυγε για άλλη μια φορά έστω και να ψελλίσει τον όρο «κυρώσεις», χωρίς να αποκλείει μάλιστα ακόμα και να δοθεί, τελικά, «περισσότερος χρόνος» στην Τουρκία.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να προκαταλάβει τις αποφάσεις του ΕΣ και ο ίδιος έχει απλώς την υποχρέωση να τους παρουσιάσει «μια παλέτα επιλογών». Ολα αυτά σε αντιδιαστολή π.χ. με όσα συζήτησαν για τη Λευκορωσία, όπου - όπως είπε εμφατικά ο ίδιος ο Μπορέλ - «πολλά κράτη - μέλη ζήτησαν να προετοιμαστεί ένα νέο πακέτο κυρώσεων» κατά της κυβέρνησης Λουκασένκο.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, αρμόδιοι παράγοντες στην Αθήνα παρέπεμψαν στην υποτίθεται «αυστηρή προειδοποίηση» προς την Αγκυρα από τον Γερμανό ΥΠΕΞ Χ. Μάας, ο οποίος προσερχόμενος στο ΣΕΥ είπε ότι «η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αν θέλει να αποφύγει τη διεξαγωγή νέων συνομιλιών στην ΕΕ για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου». Πρόσθεσε ότι «εξαρτάται από την Τουρκία ποια απόφαση θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής», ενώ εκτίμησε ότι αν δεν υπάρξουν «θετικά σημάδια» μέχρι το Δεκέμβρη αλλά μόνο νέες προκλήσεις, «τότε η συζήτηση θα είναι δύσκολη» και «σίγουρα θα προκύψει ξανά το ζήτημα επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας».

Από την πλευρά του ο Ν. Δένδιας επεσήμανε πως το ΕΣ στις 1-2/10 είχε αποφασίσει να ξεκινήσει έναν «θετικό διάλογο» με την Τουρκία υπό τον σαφή όρο ότι αυτή «θα προέβαινε σε εποικοδομητικές προσπάθειες προκειμένου να σταματήσουν οριστικά οι παράνομες ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου». Επέμεινε ότι στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία έκανε ακριβώς το αντίθετο και πρόσθεσε πως «δυστυχώς με υπευθυνότητα της Τουρκίας δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για θετικό διάλογο» μαζί της και πως «η ΕΕ θα πρέπει να προετοιμάσει και να υιοθετήσει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα που θα αναγκάσουν την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο».