Ο αγώνας για την υγεία των νέων στρατευμένων δεν παίρνει αναβολή!
Σάββατο 21 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 22 Νοέμβρη 2020

Τα Κέντρα Εκπαίδευσης και τα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ) μετατρέπονται σε κέντρα διασποράς του κορονοϊού, με ακέραιη την ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Αμυνας!

Από την πρώτη μέρα που παρουσιάστηκε η 2020 ΣΤ' ΕΣΣΟ στο Στρατό Ξηράς, καταφτάνουν δεκάδες καταγγελίες νεοσυλλέκτων για την κατάσταση που επικρατεί στα στρατόπεδά τους όσον αφορά τη διάγνωση κρουσμάτων και τα μέτρα που ακολουθούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εκατοντάδες είναι τα κρούσματα (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών στα Τρίκαλα, με τριψήφιο αριθμό) και αμέτρητες οι περιπτώσεις αδυναμίας των στρατοπέδων να πάρουν έστω και στοιχειώδη μέτρα, π.χ. αποφυγή συγχρωτισμού και παροχή επαρκούς ποσότητας ειδών ατομικής προστασίας. Ιδιαίτερα στα μεγάλα Κέντρα Εκπαίδευσης (ΚΕΠΒ, ΚΕΕΔ, ΚΕΥΠ), όπου και βρίσκονται εκατοντάδες νεοσύλλεκτοι, η κατάσταση χτυπάει «κόκκινο». Ενδεικτικά, στο ΚΕΠΒ έχουν βρεθεί - μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές - 7 κρούσματα σε νεοσύλλεκτους, οι οποίοι αρχικά στρατωνίστηκαν με όλους τους υπόλοιπους, αφού βρέθηκαν αρνητικοί στο πρώτο rapid test. Για μια ολόκληρη βδομάδα δεν είχε γίνει επαναληπτικό τεστ στους υπόλοιπους φαντάρους και στο προσωπικό, «λόγω έλλειψης». Στο ΚΕΕΔ πάνω από 160 φαντάροι, κρούσματα και μη, είναι σε καραντίνα μετά την εμφάνιση κρουσμάτων στις διμοιρίες τους. Ταυτόχρονα, επικρατεί μεγάλος συνωστισμός σε θαλάμους και εστιατόρια και το μόνο που προτείνεται στους φαντάρους είναι να φορούν τη μάσκα και στον ύπνο τους (!) μπας και γλιτώσουν... Σε πολλά στρατόπεδα δεν υπάρχει καν γιατρός!

Την ίδια στιγμή, το ΓΕΕΘΑ - εναρμονισμένο πλήρως με την κυβερνητική γραμμή - διαρρέει ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» και αρκεί απλώς η τήρηση των μέτρων από τους ίδιους τους φαντάρους...

Οι νεοσύλλεκτοι μέχρι πριν από δυο βδομάδες ήταν πολίτες και άκουγαν την κυβέρνηση να τους καθυβρίζει και να τους ρίχνει την ευθύνη για τη διασπορά του ιού. Κυκλοφορούσαν στα ασφυκτικά γεμάτα από κόσμο δρομολόγια των ΜΜΜ. Ακουγαν το αφεντικό τους στη δουλειά να αποκρύπτει κρούσματα. Πλήρωναν ολόκληρα ημερομίσθια για να κάνουν το τεστ και να προστατεύσουν τις οικογένειές τους. Εβαλαν το χακί αλλά δεν άλλαξε τίποτα. Τα «εδώ είναι στρατός», «ξέχνα την έξω ζωή», που ακούνε, ισχύουν μόνο για να εμποδίσουν την αγωνιστική διεκδίκηση. Γιατί όσον αφορά τις συνθήκες, η κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη με έξω.

Επομένως γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη της διεκδίκησης, της οργάνωσης. Η κυβέρνηση και τα υπουργεία δεν θέλουν να αναμετρηθούν με τον ιό. Δεν θέλουν να προστατεύσουν την υγεία του λαού, γιατί «κοστίζει». Αρα, με παρακάλια και αναμονή «μπας και φτιάξει λίγο η κατάσταση» δεν γίνεται δουλειά. Μία λύση υπάρχει: Να ακουστούν παντού τα αιτήματα για την προστασία της υγείας. Να βγαίνουν από κάθε στόμα στρατευμένου - και ιδιαίτερα της νέας σειράς - τα αιτήματα για:

Οι φαντάροι πρέπει και έχουν δικαίωμα να αιτούνται συνεχώς όλα τα παραπάνω, να μην αφήνουν την υγεία τους στο έλεος αυτής της πολιτικής, η οποία δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε πολίτες και ένστολους. Να οργανώσουν Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε λόχο και τάγμα. Μέσω αυτών να συμβάλουν, με την άμεση ενημέρωση στις διοικήσεις των μονάδων και την έμπρακτη βοήθεια στις απαραίτητες ενέργειες, για τη διασφάλιση της υγείας της δικής τους και του μόνιμου προσωπικού.

Δεν είναι χαμένη υπόθεση αυτές οι διεκδικήσεις! Οι νεοσύλλεκτοι του ΚΕΠΒ κατάφεραν με την επιμονή τους να προμηθευτεί η μονάδα τον απαραίτητο αριθμό τεστ και επιτέλους να ελεγχθούν όλοι. Η συζήτηση των προβλημάτων μεταξύ των φαντάρων και η άμεση κατάδειξή τους στις διοικήσεις έχουν πολλές φορές παίξει καταλυτικό ρόλο στην καλυτέρευση των συνθηκών μέσα στα στρατόπεδα. Οι συνεχείς παρεμβάσεις του ΚΚΕ και μέσα στη Βουλή, όπως ήταν οι προτάσεις του Κόμματος για αυξημένα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια της κατάταξης της ΣΤ' ΕΣΣΟ, αποτελούν στήριγμα για τους στρατευμένους.

Φαντάρε, ο αγώνας για την υγεία σου και τα δικαιώματά σου δεν μπορεί να πάρει αναβολή! Διεκδίκησε, απαίτησε, με τη φωνή που έχει το καλυμμένο σου στόμα και με τη δύναμη που έχετε οι χιλιάδες νέοι που ξεκινήσατε τη θητεία σας αυτές τις μέρες. Καλή αρχή, με αγώνα και υγεία!


Νίκος ΑΞΥΠΟΛΙΤΙΔΗΣ - ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ