ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Στη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή για την επιτυχία της απεργίας της Πέμπτης

Lockdown στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία και τα δικαιώματα του λαού

Τρίτη 24 Νοέμβρη 2020

Πανό από το Συνδικάτο Οικοδόμων
Με την απεργία την Πέμπτη 26/11, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία οργανώνουν το δικό τους lockdown στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία του λαού στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου, στην πολιτική που αξιοποιεί την πανδημία για να επιταχύνει αντεργατικές ανατροπές, που επιστρατεύει την καταστολή ενάντια σε κάθε φωνή διεκδίκησης.

Με δεκάδες απεργιακές αποφάσεις, συνδικάτα σε όλη τη χώρα καλούν τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο να «παγώσουν» τους χώρους δουλειάς και να θέσουν στο προσκήνιο τις επείγουσες διεκδικήσεις τους για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού.

Στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνει η αντιλαϊκή επίθεση σε όλα τα μέτωπα, από την Υγεία μέχρι τα Εργασιακά και από τις αστικές συγκοινωνίες μέχρι τη συνδικαλιστική δράση, ο αγώνας δεν αναβάλλεται, δεν μπαίνει σε καραντίνα, δεν μπορεί να περιμένει την «επόμενη μέρα». Η οργάνωση, η πάλη, η διεκδίκηση, η απεργία είναι η μόνη «ασπίδα» προστασίας που έχει ο λαός.

Με τα νοσοκομεία και το υγειονομικό προσωπικό να βρίσκονται στο «κόκκινο», με τα σπασμένα μίας ακόμα οικονομικής κρίσης να φορτώνονται στις πλάτες του λαού, με την «ευελιξία» να μετατρέπει τη δουλειά και τη ζωή των εργαζομένων σε «λάστιχο», με τη συλλογική οργάνωση και δράση να μπαίνει στη «μέγγενη» νέων περιορισμών, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στέλνουν δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα: Τώρα είναι ώρα αγώνα για την υγεία, τα δικαιώματα, τη ζωή μας!

Δεκάδες απεργιακές αποφάσεις από Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες

Εξόρμηση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος
Εικοσιτετράωρη απεργία έχουν αποφασίσει τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Σαλαμίνας, Πάτρας, Λάρισας, Λιβαδειάς, Ιωαννίνων, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Κορίνθου, Λαμίας, Λέσβου, Λευκάδας - Βόνιτσας, Νάουσας, Σάμου, Φωκίδας και η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας.

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Ιατρικών Επισκεπτών και Φαρμακοϋπαλλήλων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ) και Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΠΟΘΑ).

Στο Δημόσιο, 24ωρη απεργία την ίδια μέρα έχει αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει οι Ομοσπονδίες Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης - τέως Βιομηχανίας / Ενέργειας / Ερευνας και Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ), Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ).

«Παρών» από αυτοαπασχολούμενους, βιοπαλαιστές αγρότες, γυναίκες και φοιτητές

Παρέμβαση στα σούπερ μάρκετ της Καρδίτσας
Τη φωνή και τις διεκδικήσεις τους ενώνουν με τους εργαζόμενους Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, μεταξύ των οποίων οι Ομοσπονδίες Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου, Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας και Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Παράλληλα, προαναγγέλλουν νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες Ομοσπονδιών και Σωματείων ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων στις 9 Δεκέμβρη.

Κάλεσμα αγώνα στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, σε συμπόρευση με τα εργατικά συνδικάτα που προετοιμάζουν την απεργία στις 26 Νοέμβρη, απευθύνει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας και Αρτας.

«Ο αγώνας για τα δικαιώματά μας δεν παίρνει αναβολή», τονίζει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Οι πρώτες αποφάσεις για την απεργία έχουν ληφθεί από τους Φοιτητικούς Συλλόγους Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ, ΣΕΤ του ΠΑΔΑ και τον ΣΟ ΑΣΠΑΙΤΕ.

Κάλεσμα στις εργαζόμενες, στις άνεργες, στις αυτοαπασχολούμενες της πόλης και της υπαίθρου, στις νέες μητέρες, στις φοιτήτριες, στις συνταξιούχους απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), να ενώσουν τη φωνή τους με τα συνδικάτα στην απεργία, «βάζοντας στην πρώτη γραμμή τις διεκδικήσεις μας για την προστασία της υγείας, της ζωής, των δικαιωμάτων μας».

Σε συμμετοχή στην απεργία καλεί τους αγωνιστές του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος η ΕΕΔΥΕ.

Παρεμβάσεις για την εκρηκτική κατάσταση στα σούπερ μάρκετ

Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί σήμερα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως), με θέμα την κατάσταση στα σούπερ μάρκετ, με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και την ανάγκη να παρθούν επιπλέον μέτρα για την προστασία εργαζομένων και καταναλωτών.

Η συνέντευξη θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του Συλλόγου στο YouTube (https://youtu.be/EPGcVanPV8o).

Οπως υπενθυμίζει στο κάλεσμά του, ο Σύλλογος είχε στείλει υπόμνημα στο υπουργείο Εργασίας και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς με στοιχεία που αποτύπωναν την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στα καταστήματα. «Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε!», τονίζει.

Συμβολική κινητοποίηση σε σούπερ μάρκετ της πόλης έκαναν το Σάββατο το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Καρδίτσας και ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας (μέλος ΟΓΕ). Με πανό, πικέτες και συνθήματα διεκδίκησαν ασφαλείς συνθήκες δουλειάς. Οπως τονίζει το Σωματείο, οι καταγγελίες για κρούσματα σε καταστήματα, αποθήκες και γραφεία, αλλά και για τη διαχείρισή τους με τα «πρωτόκολλα» της απόκρυψης από την εργοδοσία, έχουν πολλαπλασιαστεί.

Το «πρωτόκολλο του κέρδους» με το οποίο αντιμετωπίζει η εργοδοσία μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ την επιβεβαίωση κρουσμάτων καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου. Συγκεκριμένα, το κατάστημα της επιχείρησης στο Καρά Τεπέ «λειτούργησε την Παρασκευή και το Σάββατο ενώ την Παρασκευή διαπιστώθηκε θετικό κρούσμα, χωρίς καμία ενημέρωση σε εργαζόμενους και κοινό», όπως καταγγέλλει η Ενωση, ενώ «ούτε καν απολύμανση στους χώρους του καταστήματος δεν έγινε».

Καθημερινές πρωτοβουλίες μπροστά στην απεργία

Εξόρμηση στους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, καλώντας στην απεργία, έκαναν χτες το πρωί το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών. Κάλεσαν τους εργαζόμενους να δώσουν απεργιακή απάντηση στα νέα αντεργατικά μέτρα που δρομολογεί η κυβέρνηση, να απαιτήσουν μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους στο χώρο δουλειάς.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής πραγματοποίησε παρέμβαση χτες τα ξημερώματα στην πύλη της αποθήκης της «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας» στον Ασπρόπυργο, καταγγέλλοντας τις απολύσεις που πραγματοποίησε η εταιρεία του πολυεθνικού ομίλου «Carlsberg» το προηγούμενο διάστημα και καλώντας τους εργαζόμενους να δώσουν το «παρών» στην απεργία.

«Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε lockdown», είναι το μήνυμα που στέλνει στους εργαζόμενους το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Με εξορμήσεις, αλλά και πανό σε εργοτάξια και γιαπιά, καλεί τους οικοδόμους να πάρουν τη θέση τους στο απεργιακό μέτωπο.

Προπαγανδιστικά πανό για την απεργία έχει αναρτήσει το Εργατικό Κέντρο Λέσβου έξω από το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης (πρώην ΙΚΑ), στο «Βοστάνειο» Νοσοκομείο και σε κεντρικά σημεία της πόλης.