Εκτός ορίων η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και όλη τη Β. Ελλάδα
Τρίτη 24 Νοέμβρη 2020

Eurokinissi

Εκτός ορίων βρίσκεται πλέον η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και συνολικά της Μακεδονίας και της Θράκης, που έχουν ξεμείνει από κλίνες ΜΕΘ και διαρκώς συρρικνώνουν κάθε άλλη κλινική για να εξασφαλίσουν κρεβάτια για τους ασθενείς με κορονοϊό. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εγκληματικής άρνησης της κυβέρνησης να στελεχώσει το δημόσιο σύστημα Υγείας ικανοποιώντας τα αιτήματα των υγειονομικών και του λαού για μαζικές προσλήψεις, εξοπλισμό και υποδομές, όπως και να επιτάξει εδώ και τώρα τον ιδιωτικό τομέα.

Καθημερινά όλο και περισσότεροι υγειονομικοί, που με αυταπάρνηση δίνουν καθημερινά μια άνιση μάχη παλεύοντας να σώσουν όσο περισσότερους μπορούν, βγαίνουν εκτός μάχης καθώς είτε νοσούν είτε μπαίνουν σε καραντίνα.

Το «Παπαγεωργίου» μπήκε χτες σε εφημερία με τις 44 κλίνες ΜΕΘ - Covid γεμάτες και με επίσης γεμάτες και τις 7 κλινικές κορονοϊού, ενώ καθημερινά νέα κρούσματα καταγράφονται στο προσωπικό, μειώνοντας τον αριθμό των υγειονομικών που είναι στη μάχη.

Το ΑΧΕΠΑ και το «Γεννηματάς» βγήκαν από την εφημερία με 100% πληρότητα σε θαλάμους και κλίνες ΜΕΘ (το ΑΧΕΠΑ είχε μόλις μία ελεύθερη).

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο Ιπποκράτειο, όπου πλέον έχουν δεσμευθεί για περιστατικά κορονοϊού 380 κλίνες συρρικνώνοντας κάθε άλλη κλινική, αλλά και στο «Παπανικολάου». Παντού οι υγειονομικοί δίνουν καθημερινά μάχη για να εξασφαλίσουν μια κλίνη ΜΕΘ για τα επείγοντα περιστατικά, ενώ λόγω έλλειψης προσωπικού - και ειδικευμένου - καταγράφονται περιπτώσεις ανθρώπων που πεθαίνουν στους θαλάμους νοσηλείας χωρίς να έχουν προλάβει να διασωληνωθούν.

Στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ξεκίνησε η ανάπτυξη της Κινητής Υγειονομικής Μονάδας Ειδικών Αποστολών (ΚΥΜΕΑ), στο πάρκινγκ ώστε από την Πέμπτη να είναι έτοιμη να τεθεί σε λειτουργία. Τις εργασίες για την εγκατάσταση της μονάδας επιθεώρησε χτες ο υφυπουργός Αμυνας, Αλ. Στεφανής

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κινητή μονάδα θα διαθέτει 50 κλίνες νοσηλείας και ακτινολογικό εργαστήριο για την αντιμετώπιση περιστατικών κορονοϊού, ενώ θα μπορεί να λειτουργεί και δύο κλίνες ΜΕΘ.

Ηδη στο 424 ΣΝ έχουν μεταφερθεί δύο κλινικές του ΑΧΕΠΑ μαζί με μέρος του προσωπικού τους ενώ νοσηλεύονται και δεκάδες περιστατικά του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων με κορονοϊό.

Σε άλλες πόλεις

Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης («Αγιος Παύλος», «Αγιος Δημήτριος») αλλά και στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας και συνολικά της Βόρειας Ελλάδας. Τα νοσοκομεία Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Ημαθίας, Δράμας, κ.ά. διαρκώς ανοίγουν νέες κλινικές με κορονοϊό και την επόμενη μέρα είναι γεμάτες καθώς σε όλη την περιοχή υπάρχει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία.

Στο Νοσοκομείο Πολυγύρου 2 γιατροί έχουν αναλάβει ουσιαστικά όλα τα περιστατικά, κάνουν και νοσηλευτικές πράξεις και 11 εφημερίες το μήνα. Δεν ξέρουν τι θα γίνει αν αρρωστήσει κάποιος, καθώς ήδη 6 γιατροί είναι θετικοί και σε καραντίνα. Η κατάσταση κοντεύει να βγει εκτός ελέγχου καθώς νοσηλεύουν 60 ασθενείς με Covid και με τη ΜΕΘ σχεδόν γεμάτη.

Δραματική είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία της Πέλλας, όπου μόλις 4 ειδικοί παθολόγοι στην Εδεσσα και 5 στα Γιαννιτσά προσπαθούν να στελεχώσουν ΤΕΠ, Παθολογική κλινική με μη Covid ασθενείς, τμήμα ύποπτων περιστατικών Covid και τμήμα ασθενών με Covid.

Οπως καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας, στο Νοσοκομείο Εδεσσας τις τελευταίες μέρες «ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με Covid κυμαίνεται μεταξύ 80 - 85, όταν οι κλίνες της Παθολογικής κλινικής δεν ξεπερνούν τις 35», ενώ παρ' όλες τις συμπτύξεις και μετακινήσεις (ως και ασθενείς της Ορθοπεδικής μαζί με τα... νεογνά της Παιδιατρικής μπήκαν στο Νοσοκομείο των Γιαννιτσών) «και παρά το γεγονός ότι έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο, πολλές φορές με την υπέρβαση ακόμα και των αποδεκτών επιστημονικά ορίων, οι κενές κλίνες για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό στην αρχή κάθε εφημερίας για τα δύο νοσοκομεία περιορίζονται σε μονοψήφιο νούμερο!».

Στο Νοσοκομείο Κατερίνης έχουν γεμίσει και οι 90 κλίνες στις κλινικές που έχουν αναπτυχθεί σε τρεις ορόφους και αναζητείται η επέκτασή τους, ενώ γέμισαν και οι 10 κλίνες ΜΕΘ.

Επιπλέον έχουν διαπιστωθεί ελλείψεις στολών υψηλής προστασίας για τη μεταφορά ασθενών Covid-19 στο ΕΚΑΒ Πιερίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ, τα οποία και δεν διαψεύστηκαν, δεν έγινε δυνατή η μεταφορά ασθενούς με συμπτώματα κορονοϊού προς το νοσοκομείο, επειδή η υπηρεσία δεν διέθετε πλέον στολές υψηλής προστασίας. Την ίδια ώρα εμφανίστηκαν εκκλήσεις, από φορέα της περιοχής, στα ΜΜΕ για συγκέντρωση χρημάτων από τους πολίτες, προκειμένου να αγοραστούν στολές υψηλής προστασίας για τη μεταφορά ασθενών Covid-19.

Το Νοσοκομείο Σερρών δίνει μάχη εκτός ορίων εδώ και μέρες, με μηδέν ΜΕΘ και ελάχιστες απλές κλίνες νοσηλείας. Περιθάλπει 140 ασθενείς, 14 διασωληνωμένους σε πρόχειρες ΜΕΘ και άλλους τρεις με αναπνευστήρα σε απλούς θαλάμους. Είναι τέτοια η κατάσταση που ακόμη και η φιλοκυβερνητική διοίκηση του δήμου αναγκάστηκε να πάρει θέση κάτω από την πίεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και άλλων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και να ζητήσει επειγόντως ενίσχυση του νοσοκομείου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, μετά τις αντιδράσεις του προσωπικού, εκ του οποίου έχει απομείνει στη μάχη μονάχα 1 από τους 4 ειδικούς παθολόγους, αποφασίστηκε από τη διοίκηση να μην προχωρήσει στην αύξηση των κλινών COVID με τη δημιουργία της 4ης κατά σειρά κλινικής κορονοϊού, την οποία είχε αναγγείλει την Πέμπτη ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος.

Το προσωπικό του νοσοκομείου, αποδεκατισμένο από τον ιό, αδυνατεί να νοσηλεύσει με ασφάλεια τους πάνω από 130 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ ήδη έχει σημειωθεί ο πρώτος θάνατος εργαζόμενου από κορονοϊό και άλλοι δύο βρίσκονται διασωληνωμένοι.

Η διοίκηση, μετά τις αντιδράσεις στην απόφασή της να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς σε δωμάτια της Παθολογικής κλινικής, καθώς η νοσηλεία ασθενούς με αναπνευστήρα δεν μπορεί να υποστηριχθεί σε κοινό θάλαμο από το προσωπικό της Παθολογικής κλινικής ούτε ιατρικά ούτε νοσηλευτικά, όπως υποστήριξαν εργαζόμενοι, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μειώσει τις κλινικές COVID του νοσοκομείου σε 2 από 3. Παράλληλα, προχώρησε τις προηγούμενες μέρες στη μεταφορά 20 περίπου ασθενών για νοσηλεία σε νοσοκομεία όμορων νομών. Η ανάγκη ωστόσο για την ύπαρξη ακόμα και των απλών κλινών COVID συνεχίζει να υπάρχει στο ΓΝ Δράμας, όπου και οι 12 κλίνες MΕΘ - COVID είναι πλήρεις, ενώ οι κλίνες των χειρουργείων προετοιμάζονται για να μετατραπούν σε Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας.

Στο Γενικό Νοσοκομείοι Γρεβενών, που συνεχίζει να βρίσκεται υπό τεράστια πίεση, σε 20 έχει φτάσει ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτών που νοσούν από τον ιό. Η συνεχόμενη μεγάλη προσέλευση ύποπτων κρουσμάτων κορονοϊού έχει οδηγήσει στην ανάγκη να αναπτυχθούν σκηνές του στρατού και κοντέινερ ως εξεταστήρια, αλλά και τη μετατροπή των εξωτερικών ιατρείων για τον ίδιο σκοπό.

Στη Φλώρινα, το 90% των διακομιδών του ΕΚΑΒ αφορούν περιστατικά κορονοϊού τις τελευταίες μέρες, και για να αντιμετωπίσει την κατάσταση το Νοσοκομείο έχει προβεί σε συμπτύξεις κλινικών. Αντίστοιχες συμπτύξεις έχουν γίνει και στα ΓΝ Καστοριάς και Καβάλας. Στην Καβάλα, οι όροφοι 5ος και 3ος όπως και η Μαιευτική έχουν μετατραπεί εντελώς σε κλινικές COVID, ενώ πλέον είναι γεμάτες όλες οι κλίνες MΕΘ - COVID.