ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
Αναστηλώνεται η Στοά του Αβάτου
Σάββατο 5 Φλεβάρη 2000

Το κλιμακοστάσιο του Αβάτου
Στο βόρειο πέρας του Ασκληπιείου της Επιδαύρου βρίσκεται το Αβατον, ο χώρος που προοριζόταν για τους ασθενείς που είχαν περάσει τη σωματική και ψυχική κάθαρση και ήταν έτοιμοι να δεχτούν την ίαση από το θεό Ασκληπιό. Εκεί οδηγούσε μια πρόστυλη ιωνική στοά, η μορφή και η κατασκευή της οποίας κατατάσσουν το μνημείο σε ξεχωριστή θέση στην ιστορία της αρχιτεκτονικής.

Η αποκατάσταση της Στοάς συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τη μελέτη που ανέθεσε η Ομάδα Εργασίας Μνημείων Επιδαύρου, μέσω του Ταμείου Διαχείρισης Πόρων Αρχαιολογικών Εργων. Η αναστηλωτική πρόταση βασίζεται στο διάσπαρτο αρχαίο υλικό που αποκαλύφθηκε στη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας και καθαρισμού, σε ποσότητα που επιτρέπει τη μερική αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου. Στόχος είναι να αναδειχτεί η έννοια της Στοάς ως προς την αρχιτεκτονική της μορφή.

Το αρχαίο υλικό πριν την τοποθέτησή του θα συντηρηθεί και θα αποκατασταθεί η μορφή του. Το νέο υλικό που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι συμβατό με το αρχαίο (ερυθρόμορφος ψαμμίτης) και θα τοποθετηθεί στην κρηπίδα, σε κίονες και σε όλα σχεδόν τα διαφράγματα. Ειδικά για τα τελευταία, από τα σαράντα διαφράγματα της στοάς υπάρχουν τα 27 αρχαία, δηλαδή περίπου τα 2/3.