ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψίχουλα και εμπαιγμός από την κυβέρνηση και στους πλημμυροπαθείς της Κρήτης

Αυτό αποκαλύφθηκε στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή

Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2020

Eurokinissi

«

Μια απ' τα ίδια», όπως τα ψίχουλα που δόθηκαν στους πληγέντες από τις πλημμύρες της Μάνδρας, της Καρδίτσας κ.ο.κ., «περιμένουν» και τους κατοίκους των περιοχών της Κρήτης των οποίων καταστράφηκαν σπίτια, περιουσίες, καταστήματα, φυτικό και ζωικό βασίλειο από τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί τέλη Οκτώβρη και αρχές Νοέμβρη. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, μέσα από αοριστολογίες και ευχολόγια, απέφυγε να απαντήσει στα συγκεκριμένα αιτήματα του λαού της Κρήτης τα οποία μετέφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, με την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε και η οποία συζητήθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις ανυπολόγιστες καταστροφές που έγιναν στο Οροπέδιο Λασιθίου, στην ευρύτερη περιοχή Καστελλίου Πεδιάδας, στο βόρειο παραλιακό μέτωπο του δήμου Χερσονήσου, στον Μυλοπόταμο, στο Αμάρι, στην περιοχή του Πλατανιά Χανίων, σε δεκάδες χωριά του Ρεθύμνου. Καταστράφηκαν σπίτια, οικοσκευές, καταστήματα, αυτοκίνητα, χωράφια που κατακλύστηκαν από φερτά υλικά, αγροτικές περιουσίες, καλλιέργειες που έχουν βυθιστεί στο νερό, γεωργικός εξοπλισμός, κτηνοτροφικές μονάδες, οδηγώντας σε τραγική κατάσταση εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για ολική καταστροφή, ενώ ανθρώπινες ζωές γλίτωσαν την τελευταία στιγμή.


Eurokinissi

Μέσα από αυτά τα φαινόμενα, επισήμανε ο Μ. Συντυχάκης, αναδεικνύονται οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, καθώς ουδέποτε υπήρξε συνολικός σχεδιασμός κατασκευής ολοκληρωμένων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, γεμίζοντας με οργή και αγανάκτηση το λαό της Κρήτης.

Πρόσθεσε ότι αυτές οι καταστροφές έρχονται να συμπληρώσουν τη ζοφερή κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα του νησιού, με την πανδημία να επιταχύνει την οικονομική κρίση, τους εργαζόμενους στον Τουρισμό να βιώνουν τον εφιάλτη της ανεργίας, τους αυτοαπασχολούμενους μικρούς επαγγελματίες και αγρότες να είναι ή στα πρόθυρα ή να αντιμετωπίζουν τη χρεοκοπία.

Ο Μ. Συντυχάκης κάλεσε τον υπουργό να αναφέρει συγκεκριμένα τι σκοπεύει να κάνει για να επιταχυνθεί η καταγραφή των ζημιών, που σημαίνει και ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών με το κατάλληλο μόνιμο προσωπικό, για να γίνουν άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους πληττόμενους δήμους για την κάλυψη τεράστιων ελλείψεων και να δοθεί γενναία χρηματοδότηση για μηχανικό εξοπλισμό, τονίζοντας ότι ακόμα δεν έχουν καθαριστεί σπίτια, καταστήματα, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες. Να αποκατασταθεί το οδικό δίκτυο και κυρίως το αγροτικό δίκτυο, για να πηγαίνουν οι άνθρωποι στις δουλειές τους.

Τον ρώτησε επίσης τι μέτρα θα πάρει για την καταβολή έκτακτου μηνιαίου βοηθήματος των πληγέντων στο ύψος του χαμένου εισοδήματός τους, συνυπολογίζοντας τον αριθμό των μελών της κάθε οικογένειας. Να αποζημιωθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στο 100%, οι πληγέντες των παραπάνω περιοχών για όλες τις ζημιές. Να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ και χαράτσια, από χρέη σε εφορίες, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματός τους κ.ά.

Απαίτησε από τον υπουργό να πει το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή άμεσα των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων, την οριοθέτηση ρεμάτων, τη διευθέτηση και τον καθαρισμό τους μέσα και έξω από κατοικημένες περιοχές και να κατασκευαστούν δίκτυα όμβριων, αντιδιαβρωτικά έργα κ.λπ.

Κοροϊδία στο τετράγωνο

Αντί απαντήσεων επί των συγκεκριμένων ζητημάτων, ο υπουργός ανέφερε γενικά ότι «επισπεύδονται οι διαδικασίες» για αποζημιώσεις, ότι «έχουν υπογραφεί αποφάσεις 11 εκατ. ευρώ για την οικονομική ενίσχυση» και «αποκατάσταση των υποδομών» των δήμων και της Περιφέρειας, που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χωρίς να πει αν αυτά επαρκούν και πότε θα δοθούν. Από κει και πέρα αναφέρθηκε σε μελέτες που εκπονούνται για «αντιπλημμυρικά έργα», άλλες 50 μελέτες «για την οριοθέτηση ρεμάτων» και πως «οφείλουν και άλλες να γίνουν», και άλλες τέτοιες αοριστολογίες.

Για τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή είπε ότι θα επιληφθεί ο ΕΛΓΑ, δηλαδή «φέξε μου και γλίστρησα». Για την αποζημίωση οικοσκευών είπε ότι αυτό «περνά μέσα από τη δράση των δήμων» και ότι «μόλις τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν έλθει τα σχετικά αιτήματα στο υπουργείο Εσωτερικών». Για το θέμα των χρεών είπε ότι προετοιμάζεται ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών «προκειμένου να δοθεί μια λύση αναστολής των χρεών των φορολογικών υποχρεώσεων προς την εφορία, προς το κράτος», όχι βέβαια διαγραφή.

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι και εδώ ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε ανεπαρκής και ανέτοιμος για την στήριξη των λαϊκών αναγκών, ενώ χαρακτήρισε «ηρωική τη στάση των πυροσβεστών, του Πυροσβεστικού Σώματος», που ήταν και οι μόνοι, μαζί με εθελοντές απλούς ανθρώπους που έσπευσαν από αλληλεγγύη, που «έδωσαν χέρι βοηθείας». Δείχνοντας την κυβερνητική κοροϊδία, σημείωσε ότι ο υπουργός μιλάει για οριοθέτηση ρεμάτων όταν «η Περιφέρεια και οι δήμοι δεν διαθέτουν καν μητρώο ρεμάτων. Και ρωτάω τώρα εγώ, πώς σχεδιάζετε, τι σχεδιάζετε;», όταν μάλιστα αρκετά από αυτά κλείστηκαν για τη διευκόλυνση μεγαλοξενοδόχων.

Ανέφερε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε καταθέσει ερωτήματα στους δήμους κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας της Κρήτης, ωστόσο οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν ότι αυτή «είναι επαρκής». Οσο για τις αποζημιώσεις και την επίσπευση τάχα των διαδικασιών, ανέφερε ότι «εδώ ακόμα δεν είδαν τα 600 ευρώ οι κάτοικοι του Καρτερού από την πρώτη πλημμύρα, στις 20 Οκτώβρη»...