ΡΩΣΙΑ
7ο Συνέδριο του κινήματος «Σογιούζ»
Κυριακή 13 Γενάρη 2002

Associated Press

Από τους γιορτασμούς για τη «Μέρα της Νίκης»
Με τα συνθήματα «Οι δεσμοί των αδελφών λαών δε σπάνε!» και «Είμαστε υπέρ της ανασύστασης της μεγάλης, ισχυρής δύναμης!» πραγματοποιήθηκε στις 19 του Δεκέμβρη 2001 στον κινηματογράφο «Μπακού» της Μόσχας το 7ο Συνέδριο του Πανρωσικού Κοινωνικοπολιτικού Κινήματος «Σογιούζ» («Ενωση»). Στο βάθος, στη σκηνή ήταν αναρτημένη η κόκκινη σημαία με το έμβλημα της ΕΣΣΔ. Είχε προηγηθεί στις 17 του Δεκέμβρη η διεξαγωγή του Φόρουμ των Λαών της ΕΣΣΔ. Ας κάνουμε όμως μια μικρή ιστορική αναδρομή. Το 1990, μια ομάδα 780 Λαϊκών Βουλευτών της ΕΣΣΔ, σε αντίθεση με τη «δημοκρατική» διαπεριφερειακή βουλευτική ομάδα, συγκρότησαν τη Βουλευτική Ομάδα «Σογιούζ», η οποία έθεσε ως σκοπό της να εμποδίσει τη διάλυση της ενιαίας χώρας. Δυστυχώς, δεν κατόρθωσαν να την αποτρέψουν. Ομως, οι βουλευτές του «Σογιούζ» έμειναν πιστοί στις πεποιθήσεις τους. Μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ δημιούργησαν το Πανρωσικό Κοινωνικοπολιτικό Κίνημα «Σογιούζ», στο οποίο εντάχθηκαν ως συλλογικά μέλη κοντινές ως προς το πνεύμα και τους στόχους οργανώσεις, όπως η Ενωση Αξιωματικών, το κίνημα «Πατρίδα», η «Εργαζόμενη Ρωσία», το κίνημα «Για τη Στήριξη του Στρατού, της Αμυντικής Βιομηχανίας και της Πολεμικής Επιστήμης», η Ρωσική Παλλαϊκή Ενωση και άλλες.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν 432 αντιπρόσωποι από 72 περιοχές της Ρωσίας και περίπου 300 προσκεκλημένοι απ' όλες τις Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, μεταξύ τους 80 Λαϊκοί Βουλευτές της ΕΣΣΔ και βουλευτές της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας. Στο Συνέδριο εκπροσωπήθηκαν 70 κοινωνικές ενώσεις. Και η εισήγηση, που παρουσίασε ο ηγέτης του «Σογιούζ», βουλευτής της Κρατικής Δούμας Γκεόργκι Τίχονοφ, και οι ομιλίες των συνέδρων έδειξαν ότι είναι ακατανίκητος ο πόθος των λαών να είναι μαζί και να ανασυστήσουν την καταστραμμένη χώρα. Τι πρέπει να γίνει γι' αυτό. Αναφέρω ορισμένες θέσεις τους.

Γκεόργκι Τίχονοφ: Η κανονική ένωση, όπως θεωρεί το κίνημά μας «Σογιούζ», θα πρέπει να γίνει πριν απ' όλα με εκλογές για ένα ενιαίο Κοινοβούλιο: Στην αρχή της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και κατόπιν, προφανώς, των υπόλοιπων χωρών που θα θελήσουν να μπουν στο ενιαίο κράτος. Οφείλουμε να εργαστούμε εντατικά για να φέρουμε κοντά τις εκλογές του ενιαίου νόμιμου Κοινοβουλίου, το οποίο θα εκλέξουν οι λαοί και οι περιοχές των Δημοκρατιών διαμονής τους. Ο Πρόεδρος του Καζαχστάν, Ναζαρμπάγιεφ, έκανε πολλές φορές την πρόταση για εκλογές του ενιαίου Ευρασιατικού Κοινοβουλίου. Μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Κρατικής Δούμας στο Καζαχστάν, οι βουλευτές του Καζαχστάν μόνο γι' αυτές τις εκλογές μιλούσαν. Ως βουλευτής του ρωσικού Κοινοβουλίου γνωρίζω όλους τους Προέδρους των κεντροασιατικών Δημοκρατιών και οφείλω να πω ότι εκεί υπάρχει μια περίοδος καμπής. Στην Κιργιζία καθιερώθηκε πρόσφατα η ρωσική γλώσσα ως δεύτερη επίσημη κρατική γλώσσα. Δηλαδή, μετά την εκροή του ρωσικού πληθυσμού, αρχίζει η αντίστροφη διεργασία. Οι ηγέτες των Δημοκρατιών αντιλαμβάνονται ήδη ότι χωρίς το ρωσικό λαό, ενοποιητικό λαό, που έφερε σ' αυτές τις Δημοκρατίες την κουλτούρα, την τεχνολογία, την οικονομία, χωρίς τη Ρωσία, δε θα βγουν από τον γκρεμό. Γι' αυτό και αρχίζουν να εργάζονται προς την κατεύθυνση της ενοποίησης.

Βαλεντίν Βαρένικοφ, στρατηγός στρατιάς, Ηρωας της Σοβιετικής Ενωσης, πρόεδρος του Συλλόγου Ηρώων της Σοβιετικής Ενωσης και της Ρωσίας, τιμημένος με το Βραβείο Δόξας: «Η ένωσή μας θα πρέπει να ενεργοποιήσει το κίνημα για τη δημιουργία του Κοινοβουλίου της Ενωσης Ρωσίας και Λευκορωσίας. Διότι, όπως είναι γνωστό, υπάρχει νομοσχέδιο για τη συγκρότηση ενός τέτοιου οργάνου, ωστόσο, και στο περιβάλλον του Προέδρου Πούτιν, και ιδιαίτερα στην κυβέρνηση, εξακολουθούν να υπάρχουν δυνάμεις, οι οποίες αντιστέκονται σ' αυτή την ενοποίηση. Οφείλουμε να υπερνικήσουμε αυτή την αντίδραση!».

Σεργκέι Μπαμπούριν, πρόεδρος της Ρωσικής Παλλαϊκής Ενωσης: Να μιλήσει κανείς για το πρόβλημα της αναγέννησης της πατρίδας μας είναι σήμερα πιο δύσκολο απ' ό,τι πριν από 10 χρόνια. Οφείλουμε όμως να κατανοήσουμε καθαρά ότι η συντελούμενη συσσώρευση δυνάμεων και προβλημάτων οδήγησε τις Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ στο όριο που τώρα πρέπει να μετατρέψουμε τους ποσοτικούς δείκτες σε ποιοτικές αλλαγές και, μέσω της ένωσης Ρωσίας και Λευκορωσίας, μέσω της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας, να ανασυστήσουμε την ενιαία δύναμη, την ενιαία πατρίδα, ή αυτό το πρόβλημα θα μετατεθεί οριστικά για άλλες δυο γενιές.

Βίκτορ Τιούλκιν, συμπρόεδρος της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ: Μπορεί να υπάρχει άραγε ένωση αστικών κρατών; Κατ' αρχήν, μπορεί, αν και κύριος σκοπός της αστικής τάξης και κύρια μέθοδός της είναι το «διαίρει και βασίλευε». Αν όμως θα υπάρχει αστική ένωση, δε θα είναι πιο εύκολο για τον απλό άνθρωπο που θα τον εκμεταλλεύεται η ενωμένη αστική τάξη. Οι μαγαζάτορες μοιράζουν τις θέσεις στην αγορά, οι μαγαζάτορες διαιρούν. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τι να μοιράσουν. Γι' αυτό και επιδιώκουν την ένωση. Κι όταν θα έχουν την εξουσία, τότε αυτή θα είναι σοβιετική εξουσία. Και στην ιστορία είναι γνωστός ένας δρόμος: Πρώτα στον αγώνα εμφανίστηκαν τα Σοβιέτ, ύστερα η σοβιετική εξουσία και το σοβιετικό κράτος. Και μόνο κατόπιν το σοβιετικό Σύνταγμα και η Σοβιετική Ενωση. Και δεν μπορεί να υπάρχει διαφορετικά.

Νικολάι Ογκορόντνικοφ, πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών της Ουκρανίας: Πρέπει να αναγνωριστεί επίσημα η Μολδαβική Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας. Είναι έδαφός μας. Διαφορετικά θα γίνει ξένο. Η Ρωσία δεν πρέπει να αποσύρει την 14η στρατιά από την Υπερδνειστερία και να καταστρέψει εκεί τον εξοπλισμό.

Πρόταση από την αίθουσα: Πρέπει να αναγνωριστεί όχι μόνο η Μολδαβική Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας, αλλά και η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία. Αυτές δημιουργήθηκαν με την ελεύθερη βούληση των πολιτών τους. Η πρόταση γίνεται δεκτή.

Το Συνέδριο καθόρισε τα βασικά καθήκοντα του «Σογιούζ» για την άμεση περίοδο: Να πρωτοστατήσει και να οργανώσει ένα μαζικό, ισχυρό λαϊκό κίνημα για τη διατήρηση και την ενίσχυση του ιστορικά διαμορφωμένου πολυεθνικού κράτους - της μεγάλης ρωσικής δύναμης - την εξασφάλιση των εθνικοκρατικών συμφερόντων της και τη σύσφιξη της φιλίας των λαών που κατοικούν σ' αυτή. Να ληφθούν μέτρα για τη διεύρυνση και ενίσχυση των γραμμών του «Σογιούζ», για την ένωση των προσπαθειών με άλλες κοινωνικές οργανώσεις, οι στόχοι και τα καθήκοντα των οποίων συμπίπτουν με τις θέσεις του «Σογιούζ». Για το σκοπό αυτό να οργανωθεί η διεξαγωγή συνομιλιών, διαβουλεύσεων, συναντήσεων εργασίας με ηγέτες προοδευτικών, πατριωτικών, πολιτικών και άλλων κοινωνικών δυνάμεων της Ρωσίας. Ολα τα υλικά, χρηματικά, πληροφοριακά και οργανωτικά μέσα θα στραφούν προς τη δημιουργία ενός ισχυρού λαϊκού κινήματος για την υπεράσπιση των συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών και τη δημιουργία αξιοπρεπών συνθηκών ζωής τους. Η Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή του κινήματος «Σογιούζ» να συνεχίσει τη συνεργασία με τις πολιτικές και άλλες ενώσεις των Δημοκρατιών της πρώην ΕΣΣΔ με κύριο στόχο την επανένωση των αδελφών λαών.


Ναντιέζντα Γκαριφούλινα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2008-11-13 00:00:00.0)
Να αναγεννηθεί το «κοινό σπίτι» (2000-06-18 00:00:00.0)
Συνέλευση των Λαών της ΕΣΣΔ (1998-05-03 00:00:00.0)
Διεργασίες με αφορμή την απόφαση για την επανένωση (1996-03-29 00:00:00.0)
Αντιδρούν οι ένοχοι (1996-03-19 00:00:00.0)
Ακόμη μακριά από την ισορροπία (1995-01-08 00:00:00.0)