ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πλασματική εικόνα και προσπάθεια απόσεισης των κυβερνητικών ευθυνών

Αγωνιστική υποδοχή από υγειονομικούς στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»

Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2020

Με σκοπό να αντιστρέψει την πραγματικότητα των τραγικών ελλείψεων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε την πόλη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σκιά των χιλιάδων κρουσμάτων και των τραγικών στοιχείων για την εξέλιξη της πανδημίας σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Μέσα από στημένες φιέστες με διοικήσεις νοσοκομείων και άλλων δομών Υγείας και με την πολύτιμη συνεισφορά στελεχών της ΔΑΚΕ, να προβάλουν ότι η κυβέρνηση ενίσχυσε σημαντικά το δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά και με στόχο τη διαφήμιση της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», η κυβέρνηση από τη μία επανέλαβε το παραμύθι ότι τάχα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και από την άλλη έριξε το μπαλάκι των ευθυνών ξανά στο λαό, μπας και αποκρύψει τις δικές της.

Στη διάρκεια της παρουσίας του, επισκέφτηκε τα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και «Παπαγεωργίου», το Κέντρο Υγείας Ευόσμου (όπου θα λειτουργούν τρία εμβολιαστικά κέντρα, σε διπλή βάρδια) και το Κέντρο του ΕΚΑΒ στην Πυλαία, ενώ είχε συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα.

Η επίσκεψη έγινε ενώ τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και όλης της Βόρειας Ελλάδας βρίσκονται σε ασφυκτικό κλοιό από τα κρούσματα που αυξάνονται και τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν, καθώς όσες προσλήψεις προσωπικού έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων και επιπλέον οι περισσότερες έχουν ημερομηνία λήξης, καθώς αφορούν προσλήψεις επικουρικού προσωπικού.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης «προσπέρασε» τη σκόπελο των κυβερνητικών ευθυνών για την ασφυκτική κατάσταση των νοσοκομείων της περιοχής, αλλά και των συγκεκριμένων δεσμεύσεων για άμεσα και ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας (κλίνες ΜΕΘ, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας), επαναλαμβάνοντας τα ανέξοδα περί «αμέριστης συμπαράστασης», «σεβασμού» στους υγειονομικούς και «στήριξης» της Υγείας από την κυβέρνηση και από τον ίδιο προσωπικά.

Στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο επανέλαβε ότι θα προστεθούν 30 κλίνες ΜΕΘ και 8 ΜΑΦ με δωρεά του Ιδρύματος «Νιάρχος» και χρονοδιάγραμμα παράδοσης τις 26 Φλεβάρη. Με βάση τις αρχικές ανακοινώσεις του περασμένου Απρίλη, οι κλίνες αυτές θα έπρεπε να παραδοθούν τον Δεκέμβρη του 2020.

Στη συνάντηση που έγινε στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», ο πρόεδρος του ΔΣ ανέφερε ότι από την αρχή της πανδημίας το νοσοκομείο έχει ενισχυθεί με 84 άτομα νοσηλευτικό και 42 ιατρικό προσωπικό. Ενώ ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ πανηγύρισε για τις πάνω από 975 προσλήψεις προσωπικού «που ήρθαν να ενδυναμώσουν το σύστημα».

Βεβαίως, παρά το λιβάνισμα του κυβερνητικού «έργου», οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, καθώς οι ελλείψεις παραμένουν τεράστιες. Ενδεικτικά θυμίζουμε ότι σύμφωνα με καταγγελίες των Σωματείων των Εργαζομένων στα νοσοκομεία, μόνο στο «Παπαγεωργίου» τα κενά υπολογίζονται σε περισσότερα από 300, στο «Ιπποκράτειο» περισσότερα από 700, στο «Θεαγένειο» περισσότερα από 200.

Η κυβέρνηση έχασε το ραντεβού με την πανδημία

Αγωνιστική υποδοχή επιφύλαξαν όμως στον πρωθυπουργό οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», τσαλακώνοντας με τα πανό, τα συνθήματα και τις διεκδικήσεις τους την πλασματική εικόνα που επιχειρεί να εμφανίσει η κυβέρνηση.

Απαίτησαν «προσλήψεις μόνιμου προσωπικού - μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων - κλίνες ΜΕΘ με στελέχωση και εξοπλισμό - μέσα ατομικής προστασίας - στελέχωση και εξοπλισμό της ΠΦΥ» και φώναξαν «δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές, αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές», «τέρμα πια στην κοροϊδία, δώστε λεφτά για την Υγεία».

Μετά την κινητοποίηση, ο Θανάσης Τασιούδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση δεν ήρθε στο ραντεβού με την πανδημία. Αφησε απροστάτευτο το λαό, αθωράκιστο το σύστημα Υγείας. Δεν είναι ανίκανοι. Θέλουν να αφήσουν το σύστημα Υγείας μετά την πανδημία με προϋποθέσεις που θα υπηρετούν την επιλογή για αυτοδύναμα, αυτόνομα, αυτοχρηματοδοτούμενα νοσοκομεία, που για να έχει πρόσβαση ο λαός, θα πρέπει να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη».

Ενώ αναφερόμενος στους όρους νοσηλείας των ασθενών, είπε ότι στις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού προστίθενται και οι περίπου 140 υγειονομικοί που είτε νοσούν είτε βρίσκονται σε καραντίνα, οπότε αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι αυτό που κυριαρχεί είναι «υποθεραπεία και υποφροντίδα».

Ο Γιώργος Μητσιάκος, παιδίατρος νεογνολόγος, μέλος του ΔΣ του ΙΣΘ, ανέδειξε τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για το γεγονός ότι ενώ υπάρχει αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων, συνεχίζει να υφίσταται υψηλός φόρτος του ιού στον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης «γιατί δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο στους χώρους δουλειάς, εκεί όπου γίνεται υπερμετάδοση του ιού, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο στα ΜΜΕ, ακόμα και σήμερα που μιλάμε».

Επίσης χαρακτήρισε εγκληματική ενέργεια και το γεγονός ότι ενώ το τεστ για την ανίχνευση του ιού έπρεπε να γίνεται δωρεάν ήδη από την αρχή της πανδημίας, η κυβέρνηση έρχεται μετά από τόσους μήνες να βάλει πλαφόν στην κοστολόγησή του, ρίχνοντάς το και πάλι στις τσέπες του λαού και στην ατομική ευθύνη.