2η ΥΠΕ
«Ανακαλεί» άδειες ευπαθών ομάδων που υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ!

Καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου

Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2020

«Οι άδειες ευπαθών ομάδων, ειδικού σκοπού και οποιαδήποτε άλλη άδεια δύνανται να χορηγούνται προς τους αιτούντες. Δηλαδή η υπηρεσία έχει το δικαίωμα να τις αρνηθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση των μέγιστων υποχρεώσεων του Εθνικού Συστήματος Υγείας προς τους πολίτες έναντι της επιδημίας». Τα παραπάνω αναγράφονται στο έγγραφο (αρ. πρ. 65829) της 2ης ΥΠΕ προς τους υπευθύνους επιστημονικής λειτουργίας Κέντρων Υγείας και ΤΟΜΥ, με το οποίο αναιρείται η υποχρέωση προστασίας των ευπαθών ομάδων.

Αυτήν τη φορά, οι ευπαθείς ομάδες που υπηρετούν σε ΚΥ και ΤΟΜΥ στερούνται την άδεια ειδικού σκοπού, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, αποκαλύπτοντας και με αυτόν τον τρόπο τα φούμαρα της κυβέρνησης περί «ετοιμότητας και ενίσχυσης» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Το θέμα αναδεικνύει το Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου επισημαίνοντας ότι «για άλλη μια φορά "μεταφέρεται" η κρατική ευθύνη για επαρκή στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας στις πλάτες συναδέλφων ακόμα και με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα».

Οπως τονίζει το Σωματείο, το εν λόγω έγγραφο παραβιάζει ακόμα και τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, «που ορίζει σαφώς ότι "η προστασία των ομάδων αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό, κατά τη ρητή πρόβλεψη της σχετικής ΚΥΑ, δεν τελεί πλέον στη διακριτική ευχέρεια του αιτούντος, αλλά αποτελεί υποχρέωση της διοίκησης για την απομάκρυνσή τους από την αυτοπρόσωπη παροχή εργασίας, οπότε και εφόσον από τα στοιχεία που τηρεί η Υπηρεσία γνωρίζει ότι ο υπάλληλος υπάγεται στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, τότε θα προβαίνει σε κάθε περαιτέρω ενέργεια αυτεπαγγέλτως για την απασχόλησή τους και την προστασία τους κατά τα οριζόμενα στην ΚΥΑ και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί στις σχετικές εγκυκλίους"».

«Ο κίνδυνος για την υγεία και ζωή των συναδέλφων είναι ακόμη μεγαλύτερος», σημειώνει το Σωματείο, «αν ληφθεί υπόψη ότι, παρά τη μεγάλη εξάπλωση της επιδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει εξασφαλίσει ούτε τον επαρκή εφοδιασμό με Μέσα Ατομικής Προστασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχώς ελλείψεις π.χ. σε γάντια και μάσκες υψηλής προστασίας, ενώ αρνείται να γίνεται συστηματικός προληπτικός έλεγχος των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας αλλά και όλων των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία, για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς/προσυμπτωματικούς νοσούντες.

Ταυτόχρονα, το παραπάνω έγγραφο βάζει πρόσθετα εμπόδια στη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού στους συναδέλφους με μικρά παιδιά. Αντί η κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων - όπως έγκαιρα ζητούσαν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές - επέλεξε να τα κλείσει, μεταφέροντας την ευθύνη στις πλάτες των γονιών, που σε πολλές περιπτώσεις δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να ανταποκριθούν».

Το Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου απαιτεί: