ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΦΟΝΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
Την καταστροφή συνεχίζουν να βιώνουν χιλιάδες άνθρωποι

Συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς του νησιού συγκρότησαν Επιτροπή Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης για την οργάνωση του αγώνα κόντρα στην κοροϊδία της κυβέρνησης

Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2020

Ενας μήνας συμπληρώθηκε χτες από τον καταστροφικό σεισμό στη Σάμο, που κόστισε τη ζωή σε δύο νέα παιδιά και προκάλεσε τεράστιες πληγές στους κατοίκους του νησιού. Ενας μήνας μετά και οι πληγέντες έχουν αφεθεί στην τύχη τους...

Πάνω από 2.000 υπολογίζονται τα κτίρια που έχουν βγει ακατάλληλα. Ο αριθμός των ξεσπιτωμένων οικογενειών είναι εκατοντάδες. Μένουν σε ξενοδοχεία, κοντέινερς, φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών, ακόμα και σε αποθήκες, ενώ ζουν στην αγωνία για το αύριο.

Τα πάνδημα αιτήματα του λαού της Σάμου για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, την αποζημίωση στο 100% των καταστροφών που έχουν υποστεί οι περιουσίες τους, έργα αντισεισμικής θωράκισης του νησιού η κυβέρνηση τα έχει «βάλει στον αυτόματο πιλότο», ενώ ακόμα το χαρτζιλίκι των 600 ευρώ ως υποτίθεται πρώτη δόση των αποζημιώσεων το έχουν πάρει ελάχιστοι. Αλλωστε, ένα μήνα μετά δεν γίνει έστω πλήρης καταγραφή των ζημιών.

Ακριβώς γι' αυτό, μια σειρά συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων του νησιού συγκρότησαν Επιτροπή Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης για την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων και συνολικά του λαού της Σάμου, που εξακολουθεί να μετράει τις πληγές του, ενώ οι συμμετοχές ακόμα συνεχίζονται.

Στην Επιτροπή ήδη συμμετέχουν έως τώρα: Εργατικό Κέντρο Σάμου, ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, τα Σωματεία: Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Επισιτισμού, Οικοδόμων, Συνταξιούχων, Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, στα ΕΛΤΑ. Συμμετέχουν επίσης η Επιτροπή Ειρήνης, η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών, Κυριών και Δεσποινίδων Παγώνδα «Ομόνοια» και έπεται συνέχεια.

Από περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο νησί
Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία έρχεται να δώσει την απάντηση στην κυβέρνηση και στον κρατικό μηχανισμό, καθώς ένα μήνα μετά τον φονικό σεισμό δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό για την παραμικρή στήριξη των πληγέντων.

Εξάλλου η κυβέρνηση, δείχνοντας ποιες είναι και οι προτεραιότητές της, στο χωροταξικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και προβλέπει ένα σωρό έργα και υποδομές υπέρ των βιομηχάνων και των μεγαλοξενοδόχων, στους οποίους δίνει το ελεύθερο να «επενδύουν» ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές απείρου κάλλους, δεν έχει συμπεριλάβει ούτε λέξη που να αφορά έργα και υποδομές για τις λαϊκές ανάγκες, την ίδια την προστασία της ανθρώπινης ζωής όπως τα αντισεισμικά και αντιπλημμυρικά έργα.

Τα μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις έγιναν καπνός

Στο κάλεσμα προς τον λαό της Σάμου που απευθύνει, η Επιτροπή σημειώνει ότι «ένα μήνα μετά τον φονικό σεισμό, τα φώτα έσβησαν και οι υποσχέσεις έγιναν καπνός». Τονίζει ότι «όχι επιδότηση ενοικίου και αποζημιώσεις στο 100% που είναι η απαίτηση του σαμιακού λαού σήμερα δεν έχουν δοθεί, αλλά ακόμη και τα 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες δίνονται με το σταγονόμετρο. Οι αναστολές των εργαζομένων και επαγγελματιών δεν έχουν ακόμη "ανοίξει". Δημόσιες υποδομές και κυρίως σχολεία δεν επισκευάζονται. Η υπουργική απόφαση πως θα υλοποιηθούν όλα αυτά που εξαγγέλθηκαν, δεν φαίνεται πουθενά».

Τονίζει ακόμα πως «σε αυτή την κατάσταση εγκατάλειψης κανείς δεν μπορεί να μένει αμέτοχος» και καλεί «όλους τους Σαμιώτες και τις Σαμιώτισσες, όλους όσοι έχουν πληγεί, τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς του νησιού να ενισχύσουν την επιτροπή, να συμμετάσχουν μαζικά σε μια σειρά αγωνιστικές πρωτοβουλίες που έχουν σχεδιαστεί και θα εμπλουτιστούν», να δείξουν «και έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους, τους συντοπίτες μας που έχουν υποστεί ζημιά από το σεισμό».

Το διεκδικητικό πλαίσιο της Επιτροπής