ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Διεκδικούν μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς
Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2020

Από την κινητοποίηση σε σούπερ μάρκετ στη Λαμία
Κινητοποίηση έξω από κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Lidl» στη Λαμία πραγματοποίησε το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας, απαιτώντας άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας την υγείας εργαζομένων και καταναλωτών.

Η κινητοποίηση έγινε με αφορμή τον εντοπισμό 5 κρουσμάτων κορονοϊού σε εργαζόμενους του καταστήματος τις δύο τελευταίες βδομάδες. Το Σωματείο τονίζει σε ανακοίνωσή του: «Αν και η διεύθυνση του καταστήματος ισχυρίζεται ότι έχει πάρει όλα τα μέτρα και ακολουθεί τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, η πραγματική κατάσταση αποδεικνύει ότι και τα μέτρα που παίρνονται είναι ανεπαρκή και ότι το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ με ευθύνη της κυβέρνησης έχει γίνει λάστιχο. Τα πρωτόκολλα υγείας έχουν μετατραπεί σε πρωτόκολλα της εργοδοσίας».

Επίσης, το Σωματείο σημειώνει ότι άλλα καταστήματα σούπερ μάρκετ στη Λαμία αρνούνται να βάλουν προστατευτικά τζάμια στα ταμεία. Οι εργαζόμενοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, επισημαίνει, αλλά «στο τέλος μένουν μόνο τα παλαμάκια από τα μπαλκόνια για την υπερπροσπάθειά τους και τα μυοσκελετικά προβλήματα, ενώ στα μονοπώλια του κλάδου τους μένουν λίγα παραπάνω δισ. κέρδος».

Καλεί τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με το Σωματείο και να καταγγείλουν κάθε περιστατικό εργοδοτικής ασυδοσίας.

14 κρούσματα στο εργοστάσιο της EMFI (πρώην ΕΒΓΑ)

Στα 14 έφθασαν τα κρούσματα κορονοϊού στο εργοστάσιο της επιχείρησης EMFI (πρώην ΕΒΓΑ), μέχρι την περασμένη Δευτέρα, κυρίως στον χώρο παραγωγής κρουασάν.

Το ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου συναντήθηκε με την εργοδοσία η οποία τους ενημέρωσε ότι έχει κάνει «rapid test σε όλους τους συναδέλφους της κόκκινης ζώνης από όπου και ανιχνεύτηκαν τα περισσότερα κρούσματα» και ότι «θα επαναλάβει τα test στη συγκεκριμένη ζώνη», ενώ μέχρι τις 9/12 «θα ολοκληρώσει τα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και θα συνεχίσει σε καθημερινή βάση η απολύμανση στους χώρους του εργοστάσιου».

Το Σωματείο ζήτησε «μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των test, να υπάρχει με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων υγειονομικών, τακτικός επαναληπτικός έλεγχος σε όλους τους εργαζόμενους ώστε να προβλεφτεί εκ νέου διασπορά». Αναφέρει, επίσης, ότι «απαιτήσαμε και η εταιρεία έχει δεσμευτεί να καλύψει το κόστος των test που γίνονται σε διαγνωστικά κέντρα».

Υπογραμμίζοντας τις ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συνολικότερα στον κλάδο, το Σωματείο υπενθυμίζει ότι μαζί με την Ομοσπονδία επεσήμαναν έγκαιρα τον κίνδυνο, τονίζοντας «ότι και τα εργοστάσια τροφίμων - ποτών είναι μια βραδυφλεγής ωρολογιακή υγειονομική βόμβα, λόγω συνωστισμού που παρουσιάζει η παραγωγική διαδικασία, αλλά και των μέτρων προστασίας που δεν πάρθηκαν στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρήσεων».