ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη Μεγάλη Βρετανία
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2020

Ξεκίνησαν χτες οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο με το εμβόλιο των «Pfizer» / «BioNTech», με τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα να μεταδίδουν την εικόνα μιας 90χρονης γυναίκας που έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε αυτό το εμβόλιο εκτός κλινικών δοκιμών. Η Μεγάλη Βρετανία είναι η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς στην ευρωπαϊκή ήπειρο, οι οποίοι έχουν φτάσει τους 61.434 και θα προμηθευτεί από τις «Pfizer» / «BioNTech» 40 εκατ. δόσεις που αρκούν για τον εμβολιασμό 20 εκατ. ανθρώπων. Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση μια μειοψηφία θα έχει εμβολιαστεί έως το τέλος του χρόνου. Η πλειονότητα του βρετανικού πληθυσμού θα εμβολιαστεί το 2021, με προτεραιότητα στους φιλοξενούμενους και στο προσωπικό των οίκων ευγηρίας, ενώ θα ακολουθήσουν το νοσηλευτικό προσωπικό και οι άνω των 80 ετών.

Η διανομή του εμβολίου θα είναι «ένας μαραθώνιος και όχι ένα σπριντ», προειδοποίησε ο ιατρικός διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS).

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα που έδωσε το πράσινο φως στο εμβόλιο των «Pfizer» / «BioNTech». Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πρόκειται να γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο αυτό μέχρι το τέλος Δεκέμβρη, ενώ ο Καναδάς μπορεί να αρχίσει ήδη από την ερχόμενη βδομάδα τον εμβολιασμό του πληθυσμού του. Στις ΗΠΑ η Υπηρεσία Τροφίμων - Φαρμάκων συνεδριάζει αύριο 10 Δεκέμβρη και ενδεχομένως μια βδομάδα μετά να αρχίσει η διανομή του εμβολίου.


Copyright 2020 The Associated

Το Σάββατο η Ρωσία, με πάνω από 2,5 εκατ. κρούσματα και 44.000 θανάτους, άρχισε να χορηγεί το εμβόλιο «Sputnik V» σε κοινωνικούς λειτουργούς, υγειονομικούς και εκπαιδευτικούς στη Μόσχα. Το ρωσικό εμβόλιο βρίσκεται ωστόσο ακόμη στην τρίτη και τελευταία φάση των κλινικών δοκιμών. Η Ινδονησία, η οποία είχε αρχίσει τον Αύγουστο μια εκστρατεία δοκιμών με το εμβόλιο του κινεζικού ομίλου «Sinovac» σε 1.660 εθελοντές, παρέλαβε την Κυριακή από το Πεκίνο μια πρώτη ποσότητα 1,2 εκατ. δόσεων.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ραγδαία η εξάπλωση του SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ, με πάνω από 15,3 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 290.000 θανάτους, ενώ επιβλήθηκε ξανά lockdown στους 20 εκατ. κατοίκους της Καλιφόρνιας, η οποία είναι αντιμέτωπη με το τρίτο κύμα της πανδημίας και είναι ήδη κατειλημμένο το 85% των κλινών ΜΕΘ. Η πόλη της Νέας Υόρκης άνοιξε και πάλι τη Δευτέρα, λειτουργούν τα δημόσια σχολεία στοιχειώδους εκπαίδευσης, όμως οι αρχές μπορεί να αποφασίσουν νέο κλείσιμο των εστιατορίων.

Στη Γερμανία, όπου έχει εφαρμοστεί εδώ και ένα μήνα «μερικό λοκντάουν», οι επιστήμονες της Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών «Leopoldina» και του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» απευθύνουν έκκληση προς την ομοσπονδιακή και τις κρατιδιακές κυβερνήσεις για αυστηρότερο «λοκντάουν», με κλείσιμο των σχολείων και καταστημάτων έως τις 10 Γενάρη, εξαιτίας της διατήρησης των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Spiegel» τη Δευτέρα, και η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής αυστηρότερων μέτρων.

Παγκόσμια η εξάπλωση της Covid-19 συνεχίζει να επιταχύνεται, ως συνέπεια της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας και μη ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας. Από τις 24 Νοέμβρη, περισσότεροι από 10.000 θάνατοι καταγράφονται καθημερινά κατά μέσο όρο στον πλανήτη.

Συνολικά η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1,552 εκατ. ανθρώπους στον κόσμο ενώ περισσότεροι από 68 εκατ. έχουν διαγνωστεί θετικοί.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) 51 υποψήφια εμβόλια δοκιμάζονται αυτήν τη στιγμή σε ανθρώπους και 13 απ' αυτά βρίσκονται στην τελευταία φάση των δοκιμών. Ο ΠΟΥ επισήμανε επίσης πως «τα εμβόλια είναι ένα σημαντικό εργαλείο, θα είναι πολύ βοηθητικά, αλλά η δημιουργία κάποιου είδους ανοσοποιητικού φραγμού βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά».