ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσδοκά «νέα σελίδα» στις σχέσεις με την ΕΕ

...με επίκεντρο τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και «διάλογο εφ' όλης της ύλης» στα Ελληνοτουρκικά

Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2020

«Εμείς επιθυμούμε μια θετική ατζέντα, θέλουμε να γυρίσουμε μια νέα σελίδα με την ΕΕ», αλλά εκείνη «παραδίδεται» στα συμφέροντα ορισμένων μελών της, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, αντιδρώντας και αυτός στα ευρωπαϊκά σχέδια για επιβολή κυρώσεων στην Αγκυρα, που, όπως υποστήριξε, «δεν θα λειτουργήσουν ποτέ, θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα».

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επέμεινε ότι όλες οι εκκλήσεις της Τουρκίας αφορούν το πώς θα κατανεμηθεί δίκαια ο πλούτος της Ανατολικής Μεσογείου. Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος τόσο στις ελληνοτουρκικές όσο και συνολικά στις ευρωτουρκικές σχέσεις είπε: «Παρά το γεγονός ότι έχουμε αλλάξει τις ισορροπίες τόσο στην Κύπρο όσο και στο θέμα του Αζερμπαϊτζάν καθώς και σε άλλα θέματα, όπως στη Λιβύη, λέμε ελάτε να λύσουμε μαζί αυτήν την υπόθεση. Αν υπάρχει κάποιος πλούτος, να τον μοιραστούμε. Ας λύσουμε τα προβλήματα με τη διπλωματία, με πολιτικές μεθόδους». Συμπλήρωσε ακόμα ότι η χώρα του εξακολουθεί να προτείνει τη διοργάνωση μιας κοινής διάσκεψης για τη Μεσόγειο, «όχι μόνο των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, όχι μόνο των χωρών γύρω από όλη τη Μεσόγειο, αλλά και των χωρών που έχουν εταιρείες στην περιοχή. Δεν είμαστε της προσέγγισης "τα θέλουμε όλα" λέγοντας ότι είμαστε πολύ ισχυροί στο πεδίο και στο τραπέζι στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αλλά και ο υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, υπογράμμισε: «Η Τουρκία, με τα σεισμογραφικά μας σκάφη και με τα γεωτρύπανά μας, συνεχίζει και θα συνεχίσει τις τεχνικές και επιστημονικές της δραστηριότητες στη δική μας θαλάσσια περιοχή ευθύνης όπως και στις περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί από την "ΤΔΒΚ" και με τη συνοδεία των δυνάμεων της Αεροπορίας μας όπως και του Ναυτικού μας (...) Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας. Μπορούμε να πεθάνουμε, να γίνουμε βετεράνοι, όμως δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο».

Μιλώντας στο τουρκικό Κοινοβούλιο ο Ακάρ είπε ότι «η Ελλάδα είναι αυτή που θέλει να αυξήσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο» αλλά και «να δημιουργήσει τετελεσμένα εναντίον μας» και ότι «εμείς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις συναντήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, τις οποίες κάλεσε ο γενικός γραμματέας. Ομως, δυστυχώς, έμεινε στον αέρα το χέρι που είχαμε δώσει για την ειρήνη και την επίλυση των θεμάτων, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε δίχως προϋποθέσεις όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, διότι είμαστε ισχυροί, διότι έχουμε δίκιο», σημείωσε επαναφέροντας το αίτημα της χώρας του για εφ' όλης της ύλης διάλογο.