Στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2020

«ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων πραγματοποίησαν οι υγειονομικοί και στη Θεσσαλονίκη.

Στο ΑΧΕΠΑ, στο «Παπανικολάου», στο «Ιπποκράτειο», στο «Παπαγεωργίου» μόνιμοι, συμβασιούχοι και επικουρικοί, απαίτησαν άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων, κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, καταβολή του δώρου Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους των δημόσιων νοσοκομείων κ.ά.

Στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» έκανε την εμφάνισή της η αστυνομία... για να ελέγξει αν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας για τον Covid-19. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την κυβέρνηση και κατ' επέκταση τη διοίκηση του νοσοκομείου, που αντί να θωρακίσουν το δημόσιο σύστημα Υγείας και να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα, επιδίδονται σε προσπάθειες τρομοκράτησης. Ετσι στο πλαίσιο της κινητοποίησης πραγματοποίησαν και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου.

Στο Νοσοκομείο Νάουσας, το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν επίσης αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου και του Αγροτικού Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας». Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σ. Τσίτσης σημείωσε ότι «η τραγική εικόνα με αβοήθητους νοσούντες, οι τραγικοί θάνατοι τόσων ανθρώπων, ανάμεσά τους και της 37χρονης εργαζόμενης στο νοσοκομείο, όπως και ο πρόσφατος θάνατος καρδιακού εργάτη έχουν ηθικό αυτουργό. Είναι η πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων που μείωσαν δαπάνες για την Υγεία - Πρόνοια, που έκλεισαν νοσοκομεία, άφησαν το πρώην ΙΚΑ άδειο από γιατρούς, έκλεισαν την υγειονομική μονάδα του πρώην ΤΕΒΕ στην περιοχή μας. Είναι η πολιτική που άφησε νοσοκομείο και εργαζόμενους χωρίς όπλα να δίνουν άνιση μάχη». Στην κινητοποίηση εμφανίστηκε αστυνομικός με πολιτικά που φωτογράφιζε τους συγκεντρωμένους. Τελικά, μετά από τις αντιδράσεις, αποχώρησε.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΠΑΓΝΗ
Στον Εβρο, οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν αγωνιστική δράση στην πύλη του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου.

Στη Θεσσαλία

Τις ευθύνες της κυβέρνησης και των προκατόχων της για τις τεράστιες ελλείψεις των δημόσιων μονάδων Υγείας της Θεσσαλίας και την ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα σε αυτές ανέδειξαν οι κινητοποιήσεις που έκαναν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, με τη στήριξη σωματείων και φορέων της περιοχής. Ενδεικτικά, παρά τη μείωση των εισαγωγών, η πληρότητα στις ΜΕΘ παραμένει στο 100%.

Στη Λάρισα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο προαύλιο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, εκφράζοντας έτσι και τη συμπαράσταση στον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Τραυματιοφορέων, που συνεχίζει για 9η μέρα την απεργία πείνας για να προβάλει τα αιτήματα των εργαζομένων. Στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκαν εργατικά σωματεία και φορείς. Στον χαιρετισμό του, ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, αναδεικνύοντας τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, στάθηκε ιδιαίτερα στη στήριξη των μπίζνες των ιδιωτικών ομίλων, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπου οι 2.500 κλίνες και οι εκατοντάδες γιατροί του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσαν να δώσουν «ανάσα» στο εξουθενωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας. Χαιρετισμό απηύθυνε και εργαζόμενη του Ειδικού Προγράμματος των 4.000 εργαζομένων στην Υγεία, τονίζοντας ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεκάδες εργαζόμενοι του προγράμματος δουλεύουν ανελλιπώς για 4 χρόνια, ωστόσο παραμένουν σε ομηρία. Ταυτόχρονα, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας κατήγγειλε ότι ενώ μεγαλώνει ο κατάλογος των υγειονομικών που νοσούν από COVID-19, η κυβέρνηση δεν τους εξασφαλίζει επαρκή μέσα ατομικής προστασίας.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Στα Τρίκαλα, που μέχρι χτες πάνω από 50 υγειονομικοί νοσούσαν ή ήταν σε καραντίνα, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πύλη του νοσοκομείου. Συγκέντρωση έγινε και στο Νοσοκομείο Βόλου, με τους υγειονομικούς να επισημαίνουν πως με την υποστελέχωση που υπάρχει και την πίεση που δέχτηκε το νοσοκομείο τις προηγούμενες βδομάδες, έχουν δημιουργηθεί πολύμηνες λίστες αναμονής για απλά ιατρικά ραντεβού, χειρουργεία, ενώ μένουν πίσω θεραπείες καρκινοπαθών και χρονίως πασχόντων. Στο πλευρό τους βρέθηκαν αντιπροσωπείες σωματείων και φορέων.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Καρδίτσα. Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας καταγγέλλει την υποστελέχωση ακόμα και στις κλίνες ΜΕΘ που προκύπτουν από «μπαλώματα» και μετατροπή άλλων κλινικών. Ενδεικτικά, για τη λειτουργία των 4 νέων κλινών ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο έχει προσληφθεί μόνο ένας νέος επικουρικός ιατρός. Ακόμα, υπάρχουν ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας και ταυτόχρονα, υγειονομικοί που έχουν νοσήσει, μετά από την προβλεπόμενη καραντίνα, επιστρέφουν στη δουλειά ακόμα κι αν έχουν θετικό τεστ. Παράλληλα, σε μια περιοχή με πολυάριθμο αγροτικό πληθυσμό, μετακινείται ξανά νοσηλευτικό προσωπικό από όλα τα Κέντρα Υγείας προς το νοσοκομείο, ενώ οι ελλείψεις των ΚΥ σε γιατρούς παραμένουν στο 70%.

Στην Εύβοια

ΚΥΜΗ
Στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, ο Σύλλογος Εργαζομένων πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πύλη. Οι εργαζόμενοι ανέδειξαν για μια ακόμη φορά την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νέο Νοσοκομείο, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παρά τις αυξημένες απαιτήσεις της νέας δομής και των αναγκών που δημιουργεί η πανδημία. Σύμφωνα, μάλιστα, με αναφορές εργαζομένων, γιατροί μικρότερων νοσοκομείων της Εύβοιας που μεταφέρονται για εφημερία στη Χαλκίδα, αναγκάζονται να κάνουν συνεχόμενη εφημερία στο νοσοκομείο που ανήκουν. Επισημάνθηκε, επίσης, ότι η ΜΕΘ και η απλή κλινική Covid-19 που δημιουργήθηκαν μέσα σε μια νύχτα λειτουργούν με ανεπαρκές προσωπικό, στην πλειοψηφία του μη εξειδικευμένο, ενώ η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει «κόκκινο». Κατήγγειλαν, επίσης, ότι η διοίκηση αρνείται να συναντηθεί με τους εργαζόμενους.

Συγκέντρωση στην πύλη πραγματοποίησε και ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Κύμης, καταγγέλλοντας την πολιτική που έχει οδηγήσει σε καθεστώς υπολειτουργίας τα μικρά νοσοκομεία από τις συνεχείς μετακινήσεις γιατρών.

Στην Κρήτη και άλλα νησιά

Στο Ηράκλειο, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου, πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, καταγγέλλοντας την ακραία εντατικοποίηση λόγω των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού, οι οποίες επιδεινώθηκαν μετά και τη μεταφορά και συγχώνευση των κλινικών της παθολογικής, παιδοχειρουργικής, νεφρολογικής και της Μονάδας Εμφραγμάτων. Οι εργαζόμενοι στηλίτευσαν ακόμη το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση μιλάει για επάρκεια σε ΜΕΘ non covid, χτες διασωληνωμένος παρέμεινε επί ώρες στα ΤΕΠ, επειδή δεν υπήρχε κενό κρεβάτι στο νοσοκομείο.

Στο Νοσοκομείο Ρόδου δυναμική ήταν και η συγκέντρωση του Σωματείου Εργαζομένων, καταγγέλλοντας ότι μέχρι και σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι πλην της Μονάδας Λοιμώξεων, αγοράζουν τα γάντια από την τσέπη τους. Στο νοσοκομείο υπάρχουν μόνο 6 κρεβάτια ΜΕΘ, ούτε ένα για covid, με αποτέλεσμα όσα περιστατικά χρήζουν διασωλήνωσης να διακομίζονται όταν βρεθεί κρεβάτι στα νοσοκομεία της Κρήτης.

Στην κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Σάμου, το Σωματείο Εργαζομένων κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, ότι λόγω της υποστελέχωσης δεν μπόρεσε όλους αυτούς τους μήνες να λειτουργήσει ιατρείο διαλογής περιστατικών, ούτε το ιατρείο-Covid, ενώ στην Παιδιατρική Κλινική παραμένει μόνο μια παιδίατρος εδώ και χρόνια, παραμένουν πολλές μονήρεις ιατρικές ειδικότητες και άλλες που είναι εντελώς ακάλυπτες. Στην υπηρεσία καθαριότητας μέσα στην πανδημία προσλήφθηκαν λιγότεροι εργαζόμενοι, ενώ κενές είναι και οι 3 μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί από το 2018 στο ακτινολογικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εμφραγμα» με διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και εκατοντάδες εισαγωγές καθημερινά (2021-03-18 00:00:00.0)
Διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ (2020-12-03 00:00:00.0)
Το μήνυμα του αγώνα ακούστηκε δυνατά και στα νοσοκομεία (2020-11-27 00:00:00.0)
Ανιση μάχη δίνουν οι υγειονομικοί με τις τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία (2020-11-26 00:00:00.0)
Μέτρα τώρα στην Υγεία πριν να είναι πολύ αργά... (2020-11-21 00:00:00.0)
«Φρακαρισμένα» τα νοσοκομεία, μετατρέπονται γρήγορα σε μονάδες της μιας νόσου (2020-11-10 00:00:00.0)