ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού!

Αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση που προσπαθεί να κουκουλώσει την άθλια κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας και τις ευθύνες της

Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2020

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στη Λάρισα
Με το σύνθημα «Τα καλυμμένα στόματα έχουνε φωνή, άοπλους μας έχουνε στην πρώτη τη γραμμή», δεκάδες υγειονομικοί, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από την πανδημία, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Ενώσεων Ιατρών και των Συλλόγων Εργαζομένων των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Θεσσαλίας και πραγματοποίησαν χτες 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην 5η ΥΠΕ στη Λάρισα.

Εστειλαν μήνυμα πως «δεν πάει άλλο», διεκδικώντας μαχητικά για άλλη μια φορά μέτρα ουσιαστικής προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, αλλά και μέτρα για να μπορούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία να συνεχίζουν τον αγώνα που δίνουν με αυτοθυσία για τη σωτηρία του λαού, χωρίς να βγαίνουν από τη μάχη. Σημαντική ήταν η ανταπόκριση που είχε η πρωτοβουλία αυτή από ασθενείς και ανθρώπους που βρίσκονταν στο νοσοκομείο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ευτυχώς που κρατάτε όρθια τα νοσοκομεία».

Οι υγειονομικοί διεκδικούν μεταξύ άλλων: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, έκτακτη οικονομική ενίσχυση (Δώρο Χριστουγέννων) σε όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ένταξη στα ΒΑΕ, να έρθουν δωρεάν για το λαό όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια και φάρμακα. Να μην απολυθεί κανείς συμβασιούχος, να προχωρήσει άμεσα η ανανέωση όλων των συμβάσεων των εργαζόμενων συμβασιούχων της 5ης ΥΠΕ μέχρι το τέλος του 2021.

Στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκε και ο γιατρός - πνευμονολόγος και βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, που εδώ και 10 μέρες έχει ενταχθεί στο ιατρικό δυναμικό του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας για να συνδράμει τη μάχη κατά της πανδημίας. Ακόμα παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, του Σωματείου Αποκλειστικών Νοσοκόμων και των Συνταξιουχικών Σωματείων.

Δεν πάει άλλο!

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με τον Νίκο Νταφούλη, πρόεδρο της Ενωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων - Κέντρων Υγείας Λάρισας, να περιγράφει την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες μονάδες Υγείας, λόγω της υποστελέχωσης που υπάρχει σε υγειονομικούς και κλίνες ΜΕΘ. Επισήμανε πως το Γενικό Νοσοκομείο συνεχίζει να εμφανίζει πληρότητα 100% στις κλίνες ΜΕΘ, ενώ σημείωσε πως η μετατροπή του ΓΝΛ σε νοσοκομείο της μιας νόσου έχει δημιουργήσει πολύμηνες λίστες αναμονής για απλά ιατρικά ραντεβού και χειρουργεία, μένουν πίσω θεραπείες καρκινοπαθών και χρονίως πασχόντων.

Ανέδειξε πως ακόμα και τώρα λείπουν Μέσα Ατομικής Προστασίας και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ αλλάζουν προσαρμοζόμενες στις ελλείψεις, θέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που νοσούν κατά εκατοντάδες.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Τρικάλων, Βάιος Τάσιος, στάθηκε μεταξύ άλλων στη διαχρονική έλλειψη γιατρών και υποδομών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η τελευταία οργανική θέση παθολόγου στα Τρίκαλα είναι από το 2004, ενώ λείπουν ακόμα ειδικότητες αιχμής όπως πνευμονολόγοι, που μετακινούνται από μονάδα σε μονάδα». Αντίστοιχη εικόνα μετέφερε για τα αποδυναμωμένα Κέντρα Υγείας.

Ο Εκτορας Γάζος, γραμματέας της Ενωσης Γιατρών Νοσοκομείου Καρδίτσας, τόνισε πως η κυβέρνηση και η 5η ΥΠΕ κωφεύουν απέναντι στα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, σημειώνοντας πως «η επικίνδυνη κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας επιβεβαιώνει το αδιέξοδο της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και άφησε τα δημόσια νοσοκομεία χωρίς ΜΕΘ, προσωπικό, εξοπλισμό».

Ο Γιώργος Αλεξόπουλος, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Συμβασιούχων Υγειονομικών Καρδίτσας, αναφέρθηκε στην απαράδεκτη απόφαση της 5ης ΥΠΕ να ενεργοποιήσει το διαγωνισμό παραχώρησης καθαριότητας και φύλαξης, που θα οδηγήσει στην απόλυση 100 συμβασιούχων εργαζομένων.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Τραυματιοφορέων, Λάμπρος Τσάπαλης, που βρισκόταν για 10 μέρες σε απεργία πείνας με σκοπό την ανάδειξη των δίκαιων αιτημάτων και μη αντέχοντας άλλο την εντατικοποίηση που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Οπως είπε, «οι εργαζόμενοι πρέπει να σηκώσουν το κεφάλι και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους».

Χαιρετίζοντας ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τόνισε πως ο αγώνας των υγειονομικών και τα δίκαια αιτήματά τους είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων και πως το επόμενο διάστημα οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να αγκαλιαστούν από περισσότερα εργατικά σωματεία.

Στο τέλος της συγκέντρωσης οι εκπρόσωποι των σωματείων επέδωσαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους στον αναπληρωτή διοικητή της 5ης ΥΠΕ, ο οποίος προσπάθησε να κουκουλώσει την άθλια κατάσταση και τις ευθύνες της κυβέρνησης, ενώ είπε ότι όλοι οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου των Κέντρων Υγείας θα πάρουν παράταση μέχρι τον Ιούνη του 2021.