ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Παραστάσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας
Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 20 Δεκέμβρη 2020

Από την κινητοποίηση της Παρασκευής
Ενάντια στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας και με επίκεντρο τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα και ισότιμης πρόσβασης στη μόρφωση, μαθητές και φοιτητές πραγματοποίησαν παραστάσεις διαμαρτυρίας την Παρασκευή στο υπουργείο Παιδείας.

Το πρωί έξω από το υπουργείο βρέθηκε αντιπροσωπεία φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας. Οι Σύλλογοι Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, Νοσηλευτικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Τουρκικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Σχολής Επιστημών Τροφίμων (ΣΕΤ) του ΠΑΔΑ και Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ και ΝΦΕΕΜΠ με αποφάσεις τους καταδίκασαν από την πρώτη στιγμή τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για νέα μέτρα καταστολής στα πανεπιστήμια, με πανεπιστημιακή αστυνομία, κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης και κάρτες εισόδου. Κάλεσαν αντί να δίνονται εκατομμύρια σε αυτή την κατεύθυνση, να διατεθούν για τις ανάγκες των σχολών, θέτοντας παράλληλα τα ζητήματα των συγγραμμάτων, των πρακτικών, των μετεγγραφών, τα ζητήματα που ανακύπτουν ενόψει της εξεταστικής, τα προβλήματα των εστιών. Για τα παραπάνω, ζήτησαν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, όπως όμως καταγγέλλουν, η αντιπροσωπεία αναγκάστηκε να περιμένει επί δύο ώρες χωρίς τελικά να γίνει καμία συνάντηση.

«Ρωτάμε την κυβέρνηση πόση υπομονή να κάνουν οι μετεγγραφέντες φοιτητές που κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνό τους, οι εστιακοί φοιτητές που τους έχουν αφήσει νηστικούς και χωρίς μέτρα προστασίας μέσα στις εστίες, οι φοιτητές που έχουν μείνει ξεκρέμαστοι και παρακολουθούν τα μαθήματά τους χωρίς τα συγγράμματα και χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση στην εξεταστική, που κινδυνεύουν να χάσουν την πρακτική τους», δήλωσαν οι εκπρόσωποι των φοιτητών, καλώντας την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, αντί για σχέδια καταστολής και νέα νομοσχέδια, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν άμεσα λύσεις.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενάντια στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα μέτρα έντασης της καταστολής στα πανεπιστήμια. Μετά τον Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και την Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανάλογες αποφάσεις, καταγγέλλοντας τα κατασταλτικά μέτρα της κυβέρνησης, πήραν ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ και ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου. Παράλληλα, συνεχίζεται στο διαδίκτυο η συλλογή υπογραφών για το ίδιο θέμα, στους συνδέσμους sites.google.com/view/aeikatastoli και sites.google.com/view/aei-katastoli/κάλεσμα

Απορρίπτουν τις αντιδραστικές αλλαγές οι μαθητές

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας προχώρησε το μεσημέρι και αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, με αιχμή τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν στο σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, τα προβλήματα στην τηλεκπαίδευση, τα αναγκαία μέτρα για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, το αίτημα να αποσυρθεί η Τράπεζα Θεμάτων. Οι μαθητές κατήγγειλαν ότι δεν υπήρξε συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου και ανακοίνωσαν ότι άμεσα θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή, για να συζητήσει τις επόμενες κινήσεις.

Στο μεταξύ το υπουργείο Παιδείας, εμμένοντας στην πολιτική του που κάνει πιο σκληρό και ανταγωνιστικό το Λύκειο, προχωρά στην υλοποίηση της Τράπεζας Θεμάτων και άνοιξε την πλατφόρμα με τα θέματα για τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα της Α' Λυκείου...