ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εκλογές εν μέσω συγκρούσεων και δράσης ξένων στρατευμάτων
Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2020

Συνθήκες εξαθλίωσης στους καταυλισμούς των ξεριζωμένων
ΜΠΑΝΓΚΙ.--

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, παρά την προσωρινή αποκλιμάκωση των συγκρούσεων σε περιοχές πέριξ της πρωτεύουσας Μπανγκί έπειτα από τον «πυροσβεστικό» ρόλο κυανοκράνων της αποστολής MINUSCA του ΟΗΕ, σε συνεργασία με τον τακτικό στρατό της χώρας.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν κάποιοι από τους εκατοντάδες Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται στην ΚΑΔ εδώ και περίπου 10 μέρες, στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας, συμμετείχαν στις επιχειρήσεις των κυανοκράνων του ΟΗΕ και του στρατού κατά ένοπλων αντικυβερνητικών οργανώσεων. Οι οργανώσεις αυτές πάντως απ' ό,τι φαίνεται δρουν υπό τις εντολές του πρώην Προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ, ο οποίος είχε καταλάβει την εξουσία από το 2003 έως τις πολύνεκρες συγκρούσεις του 2013 και επιχειρεί να επανέλθει, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 13 Δεκέμβρη να του απαγορεύσει τη συμμετοχή στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής 27 Δεκέμβρη, λόγω ανέντιμου πρότερου βίου. Ο Μποζιζέ, που είχε διαφύγει στο εξωτερικό από το 2013 και επέστρεψε στην ΚΑΔ πέρυσι το Δεκέμβρη, καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, σε σχέση με το ρόλο που έπαιξε ως Πρόεδρος στις συγκρούσεις και σφαγές χιλιάδων Μουσουλμάνων και Χριστιανών κατά τις συγκρούσεις πολιτοφυλακών των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας, μετά από επιθέσεις τζιχαντιστών ενόπλων της οργάνωσης «Σέλεκα».

Η τεταμένη κατάσταση που πυροδότησαν συγκρούσεις ένοπλων οργανώσεων και στρατού ανάγκασε χτες την Κίνα να απομακρύνει 250 Κινέζους υπαλλήλους και στελέχη κινεζικών εταιρειών εξόρυξης που δραστηριοποιούνται στην ΚΑΔ, χώρα με πλούσια κοιτάσματα διαμαντιών, χρυσού, χαλκού και σημαντικές εξαγωγές ξυλείας. Από όλα αυτά ουδόλως επωφελείται η λαϊκή πλειοψηφία των περίπου 6 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, ζώντας στο έλεος μεγάλης φτώχειας και έλλειψης υποδομών και βασικών υπηρεσιών.

Το απόγευμα της Τρίτης το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε την αποστολή επιπλέον 300 Ρώσων στρατιωτικών για να εκπαιδεύσουν το στρατό της ΚΑΔ. Η Ρωσία συνεχίζει τη διείσδυσή της στην Αφρική, καθώς προηγήθηκε η πρόσφατη συμφωνία για στρατιωτική ναυτική βάση και ναυπηγείο στο Σουδάν, την ώρα που φουντώνει ο ανταγωνισμός και στην πλούσια σε ορυκτό πλούτο ΚΑΔ. Η χώρα έγινε το 2014 πεδίο ιμπεριαλιστικής επέμβασης πρώτα της Γαλλίας και στη συνέχεια της ΕΕ, ενώ οι επιχειρήσεις συντονίζονταν από το Επιχειρησιακό Στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα, με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια και του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκλογές την Κυριακή

Στις 27/12 καλούνται στις κάλπες περίπου 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην ΚΑΔ, για την εκλογή νέου Προέδρου και 140μελούς Βουλής. Οι υποψήφιοι Πρόεδροι είναι 16, ανάμεσά τους και ο νυν Πρόεδρος Φαουστίν Τουαντερά. Στις εκλογές δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν περίπου 600.000 πολίτες της ΚΑΔ που έχουν αναγκαστεί να ζητήσουν καταφύγιο τα τελευταία χρόνια σε προσφυγικούς καταυλισμούς γειτονικών χωρών.