ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΜΑΛΑΙΣΙΑ
Χιλιάδες κρούσματα στον μεγαλύτερο παραγωγό γαντιών

Ενας 29χρονος μετανάστης υπέκυψε αφού μολύνθηκε από τον ιό

Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2020

Copyright 2020 The Associated

Ενας 29χρονος μετανάστης από το Νεπάλ, που δούλευε σε εργοστάσιο του ομίλου «Top Glove» στη Μαλαισία, έχασε τη ζωή του από την πανδημία, φέρνοντας στην επιφάνεια τις άθλιες συνθήκες εργασίας στη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής γαντιών λάτεξ διεθνώς.

Ο νεαρός Νεπαλέζος δούλευε σε μονάδα της «Τop Glove» στην περιοχή Κλανγκ (μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Κουάλα Λουμπούρ), όπου τις τελευταίες βδομάδες ανακοινώθηκε η επίσημη καταγραφή πάνω από 5.000 κρουσμάτων Covid-19.

Στις μονάδες της Κλανγκ η εταιρεία απασχολεί περίπου 9.000 εργάτες, ενώ συνολικά το δυναμικό της φτάνει τους 21.000 υπαλλήλους. Η «Top Glove» κατέχει το 26% της παγκόσμιας αγοράς γαντιών λάτεξ και παράγει 90 δισεκατομμύρια γάντια ετησίως. Τον περασμένο Οκτώβρη οι μετοχές της υπερτριπλασιάστηκαν, ενώ εκτόξευση σημείωσαν και τα καθαρά της έσοδα, ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης της ζήτησης γαντιών λάτεξ διεθνώς. Μάλιστα, η εταιρεία προσδοκά νέα αύξηση της κερδοφορίας της, επειδή υπολογίζεται ότι η αύξηση γαντιών θα συνεχιστεί και όλο το 2021, μέχρι και κατά 25%.

Ενώ όμως η εργοδοσία βυθίζεται στα πλούτη της, οι εργάτες βυθίζονται στην εξαθλίωση. Τον περασμένο Σεπτέμβρη η διεύθυνση της εταιρείας απέλυσε έναν εργαζόμενο, επίσης από το Νεπάλ, που τράβηξε φωτογραφίες από την κατάσταση στους χώρους δουλειάς, καταγγέλλοντας ότι δεν τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας κ.τ.λ.

Αθλιες είναι οι συνθήκες και σε κοιτώνες όπου κοιμούνται χιλιάδες μετανάστες που απασχολεί ο όμιλος (από Νεπάλ, Μπαγκλαντές κ.τ.λ.). Πρόσφατα αποκαλύφτηκε μάλιστα ότι σε κάποιες περιοχές η εταιρεία «φιλοξενεί» τους εργαζόμενους σε μεταλλικά κοντέινερ πλοίων, κάτι που η ίδια προσπάθησε να αρνηθεί.

Μετά από αντιδράσεις και «παρέμβαση» της κυβέρνησης, ο όμιλος ανέστειλε τη λειτουργία ορισμένων μονάδων για κάποιες μέρες, τις οποίες μετά άνοιξε πάλι, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί, ως προς την καταγραφή κρουσμάτων και τον έλεγχο της διασποράς. Στελέχη της μάλιστα δήλωσαν στα ΜΜΕ ότι «στο εξής όσοι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται δεν θα απολύονται, καθώς επικοινωνήσαμε με συμβούλους εταιρειών και μας είπαν τι πρέπει να κάνουμε...», ενώ ανακοίνωσαν και τη σύσταση τριών «γραμμών στήριξης για το προσωπικό...».