Πιντερική «Επέτειος» και κραυγή γυναικών
Τρίτη 15 Γενάρη 2002

«Η Επέτειός μας» του Χ. Πίντερ από τον καλλιτεχνικό οργανισμό «Φάσμα»
«Η Επέτειός μας», το τελευταίο έργο του Χάρλοντ Πίντερ, ανεβαίνει αύριο στο «Απλό Θέατρο». Το έργο παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο θίασος «Φάσμα», σε μετάφραση Παύλου Μάτεσι, σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Ελένης Καραΐνδρου, φωτισμούς Ανδρέα Σινάνου. Το έργο, μια σάτιρα της σύγχρονης αστικής τάξης, πρωτοπαρουσιάστηκε στο Λονδίνο το 2000. Γραμμένη 43 χρόνια μετά το «Δωμάτιο», το πρώτο θεατρικό έργο του Χ. Πίντερ, «Η Επέτειός μας» συνοψίζει με το δραματικότερο τρόπο τις αποχρώσεις και τις πτυχές της θεατρικής του γραφής. Είναι ίσως το πιο εμπρηστικό θεατρικό κείμενο του συγγραφέα, που υιοθετώντας ένα χιούμορ σκληρό και κυνικό στηλιτεύει αμείλικτα την ηθική ασυδοσία και την έλλειψη παιδείας και αγωγής της σημερινής κοινωνίας. Διαδραματίζεται σε ένα πολυτελές εστιατόριο, όπου ένα ευκατάστατο ζευγάρι γιορτάζει την επέτειο του γάμου του, μαζί με ένα φιλικό ζευγάρι. Οι φίλοι, ο μετρ και ο σερβιτόρος θα συμβάλουν στην απομυθοποίηση της ζωής των πρωταγωνιστών και θα έρθει στην επιφάνεια η βία, που κυριαρχεί στη ζωή τους. Ο συγγραφέας περιγράφει τους ήρωές του ως εξής: «Είναι φανερό ότι αποτελούν μέρος μιας παγκόσμιας δύναμης που στην πραγματικότητα ελέγχει τα πράγματα. Αυτό καθ' αυτό είναι μια βίαιη απόφαση. Είναι πολύ βίαιοι φιλειρηνικοί άνθρωποι».

Παίζουν: Τάκης Παπαματθαίου, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Στέλιος Καλογερόπουλος, Μαρίνα Ψάλτη, Γιάννα Νικολοπούλου, Κώστας Αθανασόπουλος, Μάνια Τεχριτζόγλου, Νίκος Αλεξίου, Δημήτρης Σιακάρας, Ευγενία Λιδωρίκη και Χριστίνα Λάζου.

Βασισμένη στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη και στο βιβλίο της Thea Halo «Ούτε το όνομά μου» είναι η παράσταση με τίτλο «Τρωάδες - Το μακρύ ταξίδι» που παρουσιάζει το «Θέατρο της Ανοιξης». Θέμα της παράστασης είναι οι γυναίκες πρόσφυγες πολέμου. Η σύνθεση των κειμένων και η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Μαργαρίτη, η μετάφραση του κειμένου του Ευριπίδη είναι του Ερρίκου Μπελιέ, η μετάφραση του βιβλίου της Halo της Μαρίνας Φράγκου, τα σκηνικά - κοστούμια Carriencita Brojboiou. Η μουσική της παράστασης βασίζεται σε βαλκανικές μελωδίες και έχει γραφεί από τον Κροάτη μουσικό Ζλάτα Κλάριτς, ενώ οι στίχοι των τραγουδιών είναι του Σέργιου Γκάγκα. Οι παραστάσεις στην Αθήνα θα διαρκέσουν έως τις 10 του Φλεβάρη. Στη συνέχεια το «Θέατρο της Ανοιξης» θα παρουσιάσει την παράσταση στο Ζακοπάνε της Πολωνίας και θα ακολουθήσει περιοδεία σε πόλεις της Ελλάδας. Παίζουν: Αμαλία Γκούμα, Χρυσάνθη Δούζη, Φωτεινή Κρόκου, Ιζαμπέλλα - Λουίζα Κυριαζή, Κυριακή Λυμπάκη, Μαριτίνα Νέστωρ, Κώστας Ανταλόπουλος.

Ο σκηνοθέτης σημειώνει για την παράσταση: «Μέσα από τη συνάντηση των τραγικών ηρωίδων του Ευριπίδη με τις βασανισμένες γυναίκες της Halo, προσπαθούμε να συνθέσουμε το τοπίο του απόλυτου - άφατου πόνου, ν' ακούσουμε πώς η κραυγή της απόγνωσης γίνεται τραγούδι, να δούμε την απελπισία του ξεριζωμού των προσφύγων και ιδιαίτερα των γυναικών να μετασχηματίζεται σε ελπίδα».